Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za szambo?

arluka

Recommended Posts

Poradźcie proszę, koszt podłączenia do kanalizacji na dzień dzisiejszy to ok 10 tys zł- tak nas poinformowała gmina. Jesli poczekamy do roku 2010 to będą dofinansowania i będzie to znacznie mniej. Do tego czasu możemy zrobić jedynie szambo :(

Więc interesuje mnie jakaś najtańsza wersja- na przetrwanie do tego nieszczęsnego 2010 roku....

a ile będzie kosztowało po 2010zł ?

no bo wiesz u mnie UE sponsorowała wodociąg, ale za projekt, ZUD, uzgodnienia, geodetę, robociznę i materiały na swoim terenie sam musiałem zapłacić. Więc może się okazać iż dziś 10tyś, dziś gdyby było dofinansowanie to by orientacyjnie kosztowało 4-5tyś, ale za 3-4 lata trzeba dodać wzrost cen w budowlance, czyli będzie jakieś 8tyś.

za 2,3,4 lata mogą zmienić stawkę vat(robocizna + materiał 7%) i znowu będzie w plecy z 1-1,5zł

A szambo 10tyś litry z montażem to około 3,5tyś.

• 1 month później...

witam

nie wiem jak wygląda ogólna sytuacja w twojej miejscowości , ale mieliśmy taki sam problem z szambem a kanalizacja miała być na naszym terenie za 5 lat , zastanawialiśmy się nad tym długo i doszliśmy do wniosku , że wybudujemy przdomową oczyszczalnie ścieków zamiast naprawiać szambo albo czekać na kanalize . Poszukaliśmy wykonawce i co się okazuje że po przesiewce i długim szukaniu mamy przydomową oczyszczalnie ścieków za 7 tyś zł z czego gmina zwróciła nam prawie 3,200 zł jako dofinansowanie - koszt tego zależy od mocy przerobowej oczyszczalni czyli od ilości zużywanej wody i osób zamieszkujących a biorąc po uwage przyszłe oszty kanalizacj koszt ten zwróci się nam zanim dojdzie konaliza do mojego domu ( nie bede podłańczać się do zbiorowej kanalizy ) Pan w tych pieniążkach załatwił wszystko nawet w gminie dobrze nie wiem gdzie co złatwić bo niemiałam z tym się zapoznać .

pozdrawiam Gosia :p :wink:

• 2 weeks później...