Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodociag i jego przekazanie

an_nia

Recommended Posts

Witajcie drodzy forumowicze!

Może ktoś mi podpowie co zrobić w takiej sytuacji,

Jest dziewiętnastu właścicieli działek,mamy drogę dojazdową i każdy z właścicieli ma współudział w niej,

dalej za nami są jeszcze działki nie sprzedane,chcemy pociągnąć wodociąg ale jest problem

ponieważ trzech właścicieli nie chce się dołożyć do budowy wodociągu,

mówią ze i tak się podłączą jak my go wybudujemy,

PYTANIE JEST TAKIE: jaki jest czas na przekazanie wodociągu gminie i

czy możemy zrobić jakieś zastrzeżenia aby nie mogli się podłączyć bez poniesienia żadnych kosztów?

PROSZĘ pomóżcie

Witam, my też będziemy budować sieć i na razie nie będziemy przekazywać gminie sieć dopóki nie zostaną sprzedane wszystkie działki i tamci nie zwrócą nam cześci kosztów. A jeżeli wy wybudujecie teraz bez tych paru sąsiadów to poczekajcie aż ich przyciśnie potrzeba wody i wtedy możecie wyciągnąć od nich więcej niż wy się składaliście, bo to wasza własnść a oni wyjścia innego nie będą mieli.I tak będą musieli wam zapłacić :D

Myślę, że odzyskanie kosztów zależy od dobrej woli kolejnych nabywców działek. Ja w warunkach budowy wodociągu mam napisane. że lokalny dostawca wody zasili go dopiero po przekazaniu, wraz z całą dokumentacją. Więc jak długo chcecie mieć zbudowany wodociąg bez wody? A jak już przekażecie... Budowa przyłącze nie wymaga pozwolenia na budowę...

Po wybudowaniu przewodu, możecie dokonać odbioru technicznego ( i nie przekazywać ww ) i na tej podstawie włączyć do sieci.

Wodociąg pozostaje Waszą współwłasnością, jedyny problem to fakt konserwacji i usuwania ewentualnych awarii na Wasz koszt ( no ale z drugiej strony wykonawca powinien dać 3-letnią gwarancję).

Po paru latach jak "chytruskom" rura zmięknie, możecie ów przewód przekazać

operatrorowi.

Pozdro

J

an_nia nie ma terminu przekazania, chyba że się z gminą dogadacie i będzie to na umowie. Nam gmina raczej nie zwróci kosztów, dlatego będziemy czekać aż wszystkie działki będą sprzedane i koszta podzielone. Wtedy może łaskawie gmina przejmie sieć w formie darowizny. I mamy nadzieję, że do tego czasu nic się nie zepsuje. A raczej nie powiino przez najbliższe pare lat. No i myślę, że firma która będzie to robiła to da gwarancję na jakiś czas.

Dziękuję za odpowiedzi,

dzisiaj dzwoniłam do wodociągów i jest dokładnie tak jak napisał Jerzysio i sylwia13.

Zapytałam również o dotację z gminy i nasza gmina dokłada się częściowo do wodociągu,

kazali złożyć wniosek z podpisami wszystkich biorących udział w budowie tego wodociągu i czekać na odpowiedź

na piśmie ile są nam w stanie dofinansować i tak też uczynimy.

Jeśli skorzystamy z tego dofinansowania to od razu wodociąg przejmuje gmina.

Pozdrawiam

an_nia