an_nia 29.11.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Witajcie drodzy forumowicze!Może ktoś mi podpowie co zrobić w takiej sytuacji,Jest dziewiętnastu właścicieli działek,mamy drogę dojazdową i każdy z właścicieli ma współudział w niej,dalej za nami są jeszcze działki nie sprzedane,chcemy pociągnąć wodociąg ale jest problem ponieważ trzech właścicieli nie chce się dołożyć do budowy wodociągu,mówią ze i tak się podłączą jak my go wybudujemy,PYTANIE JEST TAKIE: jaki jest czas na przekazanie wodociągu gminie i czy możemy zrobić jakieś zastrzeżenia aby nie mogli się podłączyć bez poniesienia żadnych kosztów?PROSZĘ pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 29.11.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Witam, my też będziemy budować sieć i na razie nie będziemy przekazywać gminie sieć dopóki nie zostaną sprzedane wszystkie działki i tamci nie zwrócą nam cześci kosztów. A jeżeli wy wybudujecie teraz bez tych paru sąsiadów to poczekajcie aż ich przyciśnie potrzeba wody i wtedy możecie wyciągnąć od nich więcej niż wy się składaliście, bo to wasza własnść a oni wyjścia innego nie będą mieli.I tak będą musieli wam zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an_nia 30.11.2006 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Dzięki za odpowiedź sylwia13, a wiesz możeczy jest jakiś określony termin na przekazanie tego wybudowanego wodociągu gminie, w jaki sposób i gdzie to zapisać że oni mają nam zwrócić te poniesione koszty przez nas, czy jest może jakaś umowa.Jak wy to rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekku 30.11.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Myślę, że odzyskanie kosztów zależy od dobrej woli kolejnych nabywców działek. Ja w warunkach budowy wodociągu mam napisane. że lokalny dostawca wody zasili go dopiero po przekazaniu, wraz z całą dokumentacją. Więc jak długo chcecie mieć zbudowany wodociąg bez wody? A jak już przekażecie... Budowa przyłącze nie wymaga pozwolenia na budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 01.12.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Po wybudowaniu przewodu, możecie dokonać odbioru technicznego ( i nie przekazywać ww ) i na tej podstawie włączyć do sieci.Wodociąg pozostaje Waszą współwłasnością, jedyny problem to fakt konserwacji i usuwania ewentualnych awarii na Wasz koszt ( no ale z drugiej strony wykonawca powinien dać 3-letnią gwarancję).Po paru latach jak "chytruskom" rura zmięknie, możecie ów przewód przekazaćoperatrorowi.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 01.12.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 an_nia nie ma terminu przekazania, chyba że się z gminą dogadacie i będzie to na umowie. Nam gmina raczej nie zwróci kosztów, dlatego będziemy czekać aż wszystkie działki będą sprzedane i koszta podzielone. Wtedy może łaskawie gmina przejmie sieć w formie darowizny. I mamy nadzieję, że do tego czasu nic się nie zepsuje. A raczej nie powiino przez najbliższe pare lat. No i myślę, że firma która będzie to robiła to da gwarancję na jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an_nia 01.12.2006 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Dziękuję za odpowiedzi,dzisiaj dzwoniłam do wodociągów i jest dokładnie tak jak napisał Jerzysio i sylwia13.Zapytałam również o dotację z gminy i nasza gmina dokłada się częściowo do wodociągu,kazali złożyć wniosek z podpisami wszystkich biorących udział w budowie tego wodociągu i czekać na odpowiedź na piśmie ile są nam w stanie dofinansować i tak też uczynimy.Jeśli skorzystamy z tego dofinansowania to od razu wodociąg przejmuje gmina.Pozdrawiam an_nia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts