Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot VAT - umywalka i zestaw podtynkowy

rgom

Recommended Posts

Dzień dobry,

kupywałem w Praktikerze w promocji zestaw podtynkowy Geberit - sedes, mocowanie (szkielet) i deskę do tego. Czy mogę to odliczyć (sprzedane i zafakturowane jako całość). Czy oprócz tego mogę odliczyć umywalkę łazienkową (ceramiczna)?

Pozdrawiam,

Robert

Umywalka napewno 26.22

a jak masz napisane na fakturze - zestaw podtynkowy czy jak?

Za umywalkę dziękuję - na fakturze brak numeru PKWiU, a szukając w google napotkałem pod tym kodem fajansową, a niestety nic mi to nie mówi :)

Co do zestawu - jeszcze sprawdzę w domu, ale obawiam się, że może to być zafakturowane (oczywiście bez PKWiU) jako "Zestaw" lub coś równie ogólnego :\

Pozdrawiam,

Robert

Jezeli to wszystko figuruje w zalaczniku do rozporzadzenia w sprawie zwrotu vat to mozesz to odliczyc nawet bez PKWiU.Mozesz tam to sprawdzic po numerze PKWiU lub po nazwie.( Jezeli US to zakwestionuje to on ma obowiazek to sprawdzic).

Najprosciej jest jednak zadzwonic do Praktikera i dowiedziec sie o PKWiU.

Latwiej wtedy bedzie znalezc.

PS.W tych US,w ktorych bywam sa wywieszone listy(zalocznik) w miejscu ogolniedostepnym.

Liste z kodami PKWiU do zwrotu mam. Natomiast nie ma tam (i raczej nie ma szans) istniec cos, co na fakturze jest zatytulowane "Zestaw UNIF" (od Generit Unifix jak mysle).

Calosc powinna podejsc pod odliczenie, bo sklada sie z sedesu (ceramika fajansowa), stelaza (elementy metalowe, nie pamietam), klapy i spluczki (elementy z tworzyw sztucznych za wyjatkiem sztucznych jelit).

Sprobuje sie dowiedziec w samym praktikerze o pkwiu, ale na zbyt wiele nie licze :)

Pozdrawiam,

Robert

A pewnie ze mozesz,mozesz powpisywac rozne numery.

Gorzej bedzie jak trafisz na "gorliwa" pracownice US i pani raczy to sprawdzic w sklepie.

Konsekwencja tego w najlepszym wypadku bedzie nieuznanie tej pozycji,a w najgorszym przy tej upiornej,"gorliwej" pani dojdzie do tego jeszcze kara.

Zalezy to wszystko rowniez od kwoty odliczenia,im wieksza ,tym wieksze prawdopodobienstwo dociekania i sprawdzania ze strony US.