Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadatek

żubek1719500587

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze!!!!

22 września 1995 podpisałem umowę z firmą na wykonanie dokumentacji potrzebnej do uzyskania pozwolenia na budowę i uzyskanie przez firmę pozwolenia na budowę .

Termin wykonania umowy upłynął 31.12.2005.

Wpłaciłem zadatek na poczet wykonania umowy

Oczywiście firma sprawę olała i złożyła dokumenty potrzebne do uzyskania pozwolenia 23 marca 2006r.co skutkowało tym że nie dostaliśmy do dziś pozwolenia gdyż zmieniły się warunki zabudowy, szambo na kanalizację.

Czy w związku z nie wywiazaniem sie z umowy mam prawo do zwrotu zadatku, zwrotu zadatku w podwójnej wysokości.

Prowadzę już korespondencję z tą firmą - wysłałem wezwanie do zapłaty, odpowiedzieli że sa winni i że zwrócą mi mój zadatek.

Jednak po dwóch tygodniach przysłali pismo że nie będą płacić bo to nie ich wina.

Co z tym faktem można zrobić?

Szanowni Forumowicze!!!!

22 września 1995 podpisałem umowę z firmą na wykonanie dokumentacji potrzebnej do uzyskania pozwolenia na budowę i uzyskanie przez firmę pozwolenia na budowę .

Termin wykonania umowy upłynął 31.12.2005.

Wpłaciłem zadatek na poczet wykonania umowy

Oczywiście firma sprawę olała i złożyła dokumenty potrzebne do uzyskania pozwolenia 23 marca 2006r.co skutkowało tym że nie dostaliśmy do dziś pozwolenia gdyż zmieniły się warunki zabudowy, szambo na kanalizację.

Czy w związku z nie wywiazaniem sie z umowy mam prawo do zwrotu zadatku, zwrotu zadatku w podwójnej wysokości.

Prowadzę już korespondencję z tą firmą - wysłałem wezwanie do zapłaty, odpowiedzieli że sa winni i że zwrócą mi mój zadatek.

Jednak po dwóch tygodniach przysłali pismo że nie będą płacić bo to nie ich wina.

Co z tym faktem można zrobić?

Zwrot zadatku w podwójnej wysokości jak najbardziej...

Kodeks cywilny

"Art. 394. [Zadatek] § 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.

§ 2. W razie wykonania umowy zadatek ulega zaliczeniu na poczet świadczenia strony, która go dała; jeżeli zaliczenie nie jest możliwe, zadatek ulega zwrotowi.

§ 3. W razie rozwiązania umowy zadatek powinien być zwrócony, a obowiązek zapłaty sumy dwukrotnie wyższej odpada. To samo dotyczy wypadku, gdy niewykonanie umowy nastąpiło wskutek okoliczności, za które żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności albo za które ponoszą odpowiedzialność obie strony."

Wykonawca nie wywiązał się z umowy - nalezy sie zwrot zadatku i odszkodowanie w wysokości zadatku Poza tym wykonawca nie może się tłumaczyć iż niewykonanie umowy nastąpiło na wskutek okoliczności, za które on nie ponosi odpowiedzialności - po pierwsze wiedział jak się sprawy długo załatwia w urzędach i przystał na termin w umowie. a po drugie można mu zarzucić nawet rażące niedbalstwo gdyż papiery złożył do urzędu grubo po terminie

Walcz, walcz..... ale przede wszystkim odzyskaj swoje pieniądze - na początek sam zadatek,, później odszkodowanie

Szkoda że i tak robota nie zrobiona i tak robota nie zrobiona

Powodzenia

• 11 months później...