zorro 30.11.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Witam Chcę wymienić kocioł co na nowy. Ten który mam jest zbyt mały jak na powierzchnię mojego domu. Dlatego zwracam się z zapytaniem, jak obliczyć wielkość potrzebnego kotła co (pod starą instalacje), uwzględniając kubaturę mieszkań, wymiennik ciepłej wody, ocieplenia, okna itp.A może ktoś zna jakiś "kalkulator" do takich obliczeń.Proszę też o padanie jak przy grzejnikach żeliwnych i stalowych dobierało się ilość żeberek kaloryfera/m2 ?Za wszelkie porady z góry dziękuję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 30.11.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Najsensowniej Jeżlei "ciepły" zakątek kraju i hous ocieplony z nowymi oknami to proponuje 60W/m2Jezęli zimny zakątek i reszta jw 80w/m2 Do tego 15% na bojler 100l Jezeli dom z czasów 70-80 proponuję 90W/m2 To tak w bardzo wielkim uproszeczeniu. Najsensowniej jednak zrobic obliczenia zapotrzebowania budynku na ciepło. wazna rzecz dobierając kocioł popatrz przy jakich temp zasilania powrotu ma moc znamionową.Najczęściej jest to 90/70 a przeciez nie zawsze będziesz palił na 90C w związku z powyższym lepiej dożucić parę kW. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WujekWit 30.11.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Witajcie!Ja wyszedłem z założenia, że lepiej nieco przeszacować zapotrzebowanie na ciepło niż wymieniać grzejniki itp. Dlatego zalożyłem 100 W/m2. Jestem zadowolony z decyzji. Odnośnie pieca już teraz wiem, że dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania to dobre rozwiązanie jeżeli masz pomieszczenie typu kotłownia. Jeżeli piec ma wisieć w łaziencę lub kuchni szczerze polecam kocioł z zamkniętą komorą spalania. Nie ma wówczas problemów z wentylacją i doprowadzeniem powietrza do pieca w kotle. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorny7 30.11.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 witam w podobny watku widziałem zblizone wyliczenia zalużmy 80W x 170 m = 13600W = 13,6kw mam sporo ulotek producentów z okolic Pleszewa i danych mocy i orientacyjnej pow ogrzewanago budynku podają między innymi kotły miałowe 24h półkowe górnego spalania dla pow np 150 -200m moc 24 KW pow ogrzewania 4,0m kw pow mieszkania 150 -200m całodobJarkot moc zanamionowa 45 kw pow wym kotła 4,0m pow domu 180mSkam 25kw pow pow domu 170m przy całodobowym 80-120mZębiec 23 KW pow domu bez dociepl 200m 16 kw z dociepl 10cm styro 220m bez doc 130 135mMój kocioł 27 KW pow. wym 4,0m pow domu ok 180 m średniodociplony max zasyp 55kg miału z tego co wiem np na badaniach w Instytucie w Zabrzu różne firmu robią badania na różnym paliwie i te moce jedni sobie dodają inym wychodzą mniejsze dla tego najlepiej się pytać , pytać .. ale 70-80 W na / m jak to się ma do tego co napisałem . oczywiście mozna napisać że od ocieplenia domu okien itp ale to są znaczące różnice w danych. tak mozna wyliczyc zapotrzebowanie ciepla Tylko w praktyce wypowiadam się tylko za siebie i znajomych którzy kupowali piece idzie się do sklepu lub u nas na giełdę samochodową lub jedzie do Pleszewa podaje panu pow domu i pare innych danych i pan stwierdza - "Kocioł czwórka" i raczej sie nie myli i piece chodza bez problemu . Ile kosztuje takie wyliczenie kto to robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts