Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chcę wymienić kocioł co na nowy.

Ten który mam jest zbyt mały jak na powierzchnię mojego domu.

Dlatego zwracam się z zapytaniem, jak obliczyć wielkość potrzebnego kotła co (pod starą instalacje), uwzględniając kubaturę mieszkań, wymiennik ciepłej wody, ocieplenia, okna itp.

A może ktoś zna jakiś "kalkulator" do takich obliczeń.

Proszę też o padanie jak przy grzejnikach żeliwnych i stalowych dobierało się ilość żeberek kaloryfera/m2 ?

Za wszelkie porady z góry dziękuję.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/67050-jaki-kocio%C5%82-co/

Najsensowniej

Jeżlei "ciepły" zakątek kraju i hous ocieplony z nowymi oknami to proponuje 60W/m2

Jezęli zimny zakątek i reszta jw 80w/m2

Do tego 15% na bojler 100l

Jezeli dom z czasów 70-80 proponuję 90W/m2

To tak w bardzo wielkim uproszeczeniu. Najsensowniej jednak zrobic obliczenia zapotrzebowania budynku na ciepło.

wazna rzecz dobierając kocioł popatrz przy jakich temp zasilania powrotu ma moc znamionową.

Najczęściej jest to 90/70 a przeciez nie zawsze będziesz palił na 90C w związku z powyższym lepiej dożucić parę kW.

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/67050-jaki-kocio%C5%82-co/#findComment-1481982

Witajcie!

Ja wyszedłem z założenia, że lepiej nieco przeszacować zapotrzebowanie na ciepło niż wymieniać grzejniki itp. Dlatego zalożyłem 100 W/m2. Jestem zadowolony z decyzji.

Odnośnie pieca już teraz wiem, że dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania to dobre rozwiązanie jeżeli masz pomieszczenie typu kotłownia. Jeżeli piec ma wisieć w łaziencę lub kuchni szczerze polecam kocioł z zamkniętą komorą spalania. Nie ma wówczas problemów z wentylacją i doprowadzeniem powietrza do pieca w kotle.

Pozdrowienia

https://forum.murator.pl/topic/67050-jaki-kocio%C5%82-co/#findComment-1482229

witam

w podobny watku widziałem zblizone wyliczenia

zalużmy

80W x 170 m = 13600W = 13,6kw

mam sporo ulotek producentów z okolic Pleszewa i danych mocy i orientacyjnej pow ogrzewanago budynku podają między innymi

kotły miałowe 24h półkowe górnego spalania dla pow np 150 -200m

moc 24 KW pow ogrzewania 4,0m kw pow mieszkania 150 -200m całodob

Jarkot moc zanamionowa 45 kw pow wym kotła 4,0m pow domu 180m

Skam 25kw pow pow domu 170m przy całodobowym 80-120m

Zębiec 23 KW pow domu bez dociepl 200m

16 kw z dociepl 10cm styro 220m bez doc 130 135m

Mój kocioł 27 KW pow. wym 4,0m pow domu ok 180 m średniodociplony max zasyp 55kg miału

z tego co wiem np na badaniach w Instytucie w Zabrzu różne firmu robią badania na różnym paliwie i te moce jedni sobie dodają inym wychodzą mniejsze dla tego najlepiej się pytać , pytać ..

ale 70-80 W na / m jak to się ma do tego co napisałem . oczywiście mozna napisać że od ocieplenia domu okien itp ale to są znaczące różnice w danych.

tak mozna wyliczyc zapotrzebowanie ciepla

Tylko w praktyce wypowiadam się tylko za siebie i znajomych którzy kupowali piece idzie się do sklepu lub u nas na giełdę samochodową lub jedzie do Pleszewa podaje panu pow domu i pare innych danych i pan stwierdza - "Kocioł czwórka" i raczej sie nie myli i piece chodza bez problemu .

Ile kosztuje takie wyliczenie kto to robi ?

https://forum.murator.pl/topic/67050-jaki-kocio%C5%82-co/#findComment-1482268