Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł CO?

Recommended Posts

Witam

Chcę wymienić kocioł co na nowy.

Ten który mam jest zbyt mały jak na powierzchnię mojego domu.

Dlatego zwracam się z zapytaniem, jak obliczyć wielkość potrzebnego kotła co (pod starą instalacje), uwzględniając kubaturę mieszkań, wymiennik ciepłej wody, ocieplenia, okna itp.

A może ktoś zna jakiś "kalkulator" do takich obliczeń.

Proszę też o padanie jak przy grzejnikach żeliwnych i stalowych dobierało się ilość żeberek kaloryfera/m2 ?

Za wszelkie porady z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Najsensowniej

Jeżlei "ciepły" zakątek kraju i hous ocieplony z nowymi oknami to proponuje 60W/m2

Jezęli zimny zakątek i reszta jw 80w/m2

Do tego 15% na bojler 100l

Jezeli dom z czasów 70-80 proponuję 90W/m2

To tak w bardzo wielkim uproszeczeniu. Najsensowniej jednak zrobic obliczenia zapotrzebowania budynku na ciepło.

wazna rzecz dobierając kocioł popatrz przy jakich temp zasilania powrotu ma moc znamionową.

Najczęściej jest to 90/70 a przeciez nie zawsze będziesz palił na 90C w związku z powyższym lepiej dożucić parę kW.

sebo8877

Witajcie!

Ja wyszedłem z założenia, że lepiej nieco przeszacować zapotrzebowanie na ciepło niż wymieniać grzejniki itp. Dlatego zalożyłem 100 W/m2. Jestem zadowolony z decyzji.

Odnośnie pieca już teraz wiem, że dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania to dobre rozwiązanie jeżeli masz pomieszczenie typu kotłownia. Jeżeli piec ma wisieć w łaziencę lub kuchni szczerze polecam kocioł z zamkniętą komorą spalania. Nie ma wówczas problemów z wentylacją i doprowadzeniem powietrza do pieca w kotle.

Pozdrowienia

witam

w podobny watku widziałem zblizone wyliczenia

zalużmy

80W x 170 m = 13600W = 13,6kw

mam sporo ulotek producentów z okolic Pleszewa i danych mocy i orientacyjnej pow ogrzewanago budynku podają między innymi

kotły miałowe 24h półkowe górnego spalania dla pow np 150 -200m

moc 24 KW pow ogrzewania 4,0m kw pow mieszkania 150 -200m całodob

Jarkot moc zanamionowa 45 kw pow wym kotła 4,0m pow domu 180m

Skam 25kw pow pow domu 170m przy całodobowym 80-120m

Zębiec 23 KW pow domu bez dociepl 200m

16 kw z dociepl 10cm styro 220m bez doc 130 135m

Mój kocioł 27 KW pow. wym 4,0m pow domu ok 180 m średniodociplony max zasyp 55kg miału

z tego co wiem np na badaniach w Instytucie w Zabrzu różne firmu robią badania na różnym paliwie i te moce jedni sobie dodają inym wychodzą mniejsze dla tego najlepiej się pytać , pytać ..

ale 70-80 W na / m jak to się ma do tego co napisałem . oczywiście mozna napisać że od ocieplenia domu okien itp ale to są znaczące różnice w danych.

tak mozna wyliczyc zapotrzebowanie ciepla

Tylko w praktyce wypowiadam się tylko za siebie i znajomych którzy kupowali piece idzie się do sklepu lub u nas na giełdę samochodową lub jedzie do Pleszewa podaje panu pow domu i pare innych danych i pan stwierdza - "Kocioł czwórka" i raczej sie nie myli i piece chodza bez problemu .

Ile kosztuje takie wyliczenie kto to robi ?