Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ZA PUNKT ELEKTRYCZNY OKOLICE.W-WY

płebla

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam pytanie ile płaciliscie za zrobienie elektryki.Bede rozmawiac na ten temat z elektrykiem i chce miec jakies pojęcie o tym.

A tak w ogóle mam do zrobienia jakies 100 punktow w domku.

Moze jakis miły Andrzej odpisze :lol: :lol:

Wszystkiego naj,naj,naj :wink: :wink: panowie.

pozdro

Płebla

35Z//PUNKT

NDRZEJEM NIE JESTEM,ALE MOGE POLECIC PANA aNDRZEJA;-)

JAN

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Z moich rozmów z elektrykami wynika ,że teraz już rezygnują z peszli ponieważ są płaskie kable ileś tam wiązkowe czy coś takiego .Może nie fachowo piszę ale są wielożyłowe????? i nie ma potrzeby pchać w peszel.Kładą po ścianie lub wkuwają się w ścianę.Dzisiaj w końcu podłączyli mi warkocz ze słupa do budynku .Pytałam o ceny u żródła i cena 40-50zł za punkt z ich materiałem ,cena zależna od materiału z jakiego postawiony jest budynek.

Rzadko stosuję ceny za punkt. Ale tak szacunkowo to od 35 do 80 zł za punkt z materiałem.

Zależne od rodzaju punktu - inaczej liczę gniazda 230V, inaczej siłę, inna cena jest na oświetlenie wewnętrzne, inna też na zewnętrzne oświetlenie w ogrodzie i na ogrodzeniach. Tak samo inne przeliczniki dla anten, telefonów i internetu.

W cenie zależne też są odległości na jakie muszę ciągnąć poszczególne punkty, z czego wykonane są ściany itp. sprawy.

Dlatego wolę wykonywać wstępny kosztorys niż bawić się w liczenie punktów.

Co do sposobu układania kabli na ścianach ? Wszystko zależy od jakiej grubości będzie tynk, jak grube przewody kładziemy i z czego są ściany. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi jak kłaść przewody.

http://akwabud.w.interia.pl/fotobud/P6260047.JPG

Tu na sposób układania miało duży wpływ uskoki na ścianach. Ściana na 3 metrach odchylała się od pionu o około 2,5 cm, a górna belka była cofnięta o 3-4 cm. Była spora przestrzeń na położenie całych wiązek przewodów, :)

Co do sposobu układania kabli na ścianach ? Wszystko zależy od jakiej grubości będzie tynk, jak grube przewody kładziemy i z czego są ściany. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi jak kłaść przewody.

Dzięki,

ściana z maxa,

tynk nie mam pojęcia jaki ;)

Kable też.

Poszukam jakiegoś wątku w archiwum.

Q.

• 1 month później...
Rzadko stosuję ceny za punkt. Ale tak szacunkowo to od 35 do 80 zł za punkt z materiałem.

Zależne od rodzaju punktu - inaczej liczę gniazda 230V, inaczej siłę, inna cena jest na oświetlenie wewnętrzne, inna też na zewnętrzne oświetlenie w ogrodzie i na ogrodzeniach. Tak samo inne przeliczniki dla anten, telefonów i internetu.

W cenie zależne też są odległości na jakie muszę ciągnąć poszczególne punkty, z czego wykonane są ściany itp. sprawy.

Dlatego wolę wykonywać wstępny kosztorys niż bawić się w liczenie punktów.

Dobrze, że ta zaznaczasz.Nasz elektryk powiedział cenę za punkt 22 zł.Przy rozmowie powiedział, że nie może taniej bo niektóre kable trzeba długo prowadzić.Miało być w tym załatwienie wszystkich formalności związanych z oddaniem i skrzynką zez.Okazało się przy rozliczeniu,że dla niego punkt to nie pkt.eletryczny tylko jednostka przeliczeniowa i np.oświetlenie schodowe to 1 halogen oznacza 2 pkt,kontakt z siłą 3 pkt.,internet pkt to2 pkt(bo długo trzeba było pociągnąć,Swiatło górne to1i1/2 pkt bo coś tam.To jeszcze nie koniec ponieważ do tego oddzielnie zasilanie do np.kuchni dodatkowo 5 pkt.Skrzynki za wykucie 100 + zasilanie,uzbrajanie itd.350zł(jeszcze zależy od wielkości skrzynki.Kabelki do elarmu(pkt.)miały być w cenie pkt ale Pan stwierdził, że się nie zozumieliśmy i i za kabelki do instalacji alarmowej chce 1600-bo inaczej mu się nie opłaca.Za halogeny na zew.30 szt.dodatkowo 10 pkt=40 pkt.Za oddanie dodatkowo bo to dużo pisania i wypełniania papierków itd.Poiformował nas,że powinniśmy wiedzieć,że tak się liczy bo w jakiś tak wytycznych tak napisano i my specjalnie udajemy bo nam tak wygodnie itd.Stanęliśmy jak ogłupiali ponieważ mąż przy rozmowie wstępnej prosił o pełne koszty bez dodatków albo określenie jak przeliczyć pkt odpowiedź była "jak pkt".Możliwe,że tak się liczy ale szanuję takich jak ty co podają rzeczywiste koszty ponieważ według nas nasz elektryk jest zwykłym naciągaczem,który wprowadza ludzi w błąd specjalnie,żeby dostać robotę a potem okazuje się że jest droższy od innych(uczwiwie na początku przedstawiających swoją wycenę)

Dodam że ceny bez materiałów oczywiście.