Gość 05.05.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Mam zamiar obniżyć sobie salon w stosunku do innych pomieszczeń o 15 cm(1 schodek),gdyż wysokość kondygnacji "wyszła" mi 2,5m, przy dość dużej powierzchni salonu wygląda to niezbyt ciekawie, wręcz przytłaczająco.Zastanawiam się nad sensem tego pomysłu,czy nie "pozabijam" się o te schodki?Proszę o komentarze (głównie użytkowników), przyjmuję wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izka 07.05.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Widzę że nie tylko ja popełniłam błąd przy budowie domu ,mi również wyszła niska I-a kondygnacja(nie wzięłam poprawki na ocieplenie).Też zastanawiam się co zrobić aby pokoje były wyższe, masz rację że przy dużej powierzchni wyglądają dość nisko.Ja myślałam raczej o obniżeniu całej powierzchni, choć ten schodek to chyba dość niezły pomysł. U nie są drzwi tarasowe zamontowane także będę musiała je obnizyć albo zrobić mały schodek.Co robić poradzcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonja 07.05.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 nie jestem użytkownikiem schodkowego rozwiązania, ale takowe istnieje u moich teściów i powiem szczerze, że w początkowej fazie ciężko było mi się do tego przyzwyczaić, schodek jest niewielki ale w zasadzie nieco utrudniał przemieszczanie się. Jak już się człowiek przyzwyczai to jest okey. Sama zastanawiałam się nad tym, czy sobie zróżnicowanej powierzchni nie zrobić, ale zrezygnowałam z uwagi na nasze przyszłe potomstwo. Moje zdanie jest takie: wygląda to bardzo fajnie, ale źle się użytkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 08.05.2003 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Ja co prawda nie mam takiego rozwiązania, ale ma je moja rodzina w dużym parterowym domu. Oni mają trójkę dzieci, co prawda już w wieku odpowiednim aby ze schodami sobie radzić. Muszę przyznać, że rozwiązanie jest bardzo fajne, a salon z jadalnią wygląda naprawdę okazale.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 09.05.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Według obowiązujących "Warunków technicznych..." minimalna wysokość pomieszczeń mieszkalnych to 2.60 !!!. Możesz mieć problem z odbiorem (jeśli oczywiście nadzór będzie się fatygował do odbioru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 16.05.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Wydaje mi sie ze min. wysokosć w świetle to 2,5 m, takze w nowych "Warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apeska 16.05.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 A ja mam w projekcie wejście z sieni do holu po 5 schodkach i martwię się, jak to będzie wyglądało, funkcjonowało, itd. No ale cóż, projekt się adaptuje, pozwolenia spływają, chyba nie mam już wyjścia, tylko zaakceptuję te schodki.Może ktoś ma taką "klatkę schodową" i może skomentować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dadym 02.06.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 A co jeśli ktoś będzie musiał kedyś jeździć na wózku ( odpukać ale różnie bywa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 02.06.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Zastanawialiśmy się nad obniżeniem pokoju dziennego o dwa schodki (bo ładnie) ale zrezygnowaliśmy (bo niewygodnie). Ostatecznie przekonał nas taki trzeźwy komentarz : "wasi goście będą zachwyceni, ale to wy będziecie z tym mieszkać". Ale jeśli już tak wyszło, że jest trochę za nisko (optycznie, bo użytkowo 2,50 jest OK), to może faktycznie lepiej obniżyć niż mieć wrazenie " piwnicznej izby"? Ma to tez plusy użytkowe - można mieć pokój dzienny i taras na poziomie gruntu - super sprawa jeśli chodzi o połączenie domu z ogrodem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apeska 02.06.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Odnośnie spędzenia starości na wózku (faktycznie różnie bywa)to i tak będę miała większy problem z dostaniem się do sypialni (dom jest z poddaszem użytkowym, na dole nie mam żadnego "normalnego" pokoju, tylko salon), więc te 5 schodków z sieni jakoś chyba przeżyję. Ale muszę przyznać, że też się nad tym zastanawiałam i nadal nie jestem do końca przekonana o funkcjonalności takiego rozwiązania (estetycznie mi pasuje).POzdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts