Dariusz35 30.11.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Ostatnio słyszalem niesamowita wiadomosc. Jestem w przededniu instalowania kotła na ekogroszek i cały czas byłem przekonany że taki kocioł tzn na paliwo stałe musi być podłączony do instalacji otwartej. Dowiedzialem sie jednak ze mozna taki focioł podłączyc do inst zamknietej pod warunkiem zastaosowania pojemnika buforowego lub (co mnie najbardziej zaskoczylo) zastosowania wymiennika płytowego!!!! Czy na pewno wymiennik płytowy załatwia sprawę, przecież w naszych polskich normach chyba jest to niedopuszczalne. Jaką opinie macie na ten temat, czy warto zaryzykowac???pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 30.11.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Dzizus Krajs - piec na paliwo stałe ZAWSZE w instalacji otwartej jJk najbardziej tak przez wymiennik ale podłaczyć drugi kocioł np gazowy (gazówka wtedy pracuje w instalacji zamkniętej a stałe paliwo na otwartej) Powtarzam PALIWO stałe zawsze w otwartej !!!! sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 30.11.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Robi się to tak (sama tak mam): kocioł w układzie otwartym, natomiast kaloryfery w zamkniętym - właśnie przez wymiennik płytkowy i tyle.Wszystkie normy są zachowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 30.11.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 dokładnie, napewno chodziło o to co pisze Aldonka , kocioł pracuje w swoim małym układzie otwartym, i przez wymiennik jest połączony z instalacją zamknietą . Tylko po co to tak komplikować , wymiennik, dodatkowe pompy, naczynie przeponowe, jak wymiennik to zawsze jakieś straty ciepła .... ja mam piec na eko-groszek w układzie otwartym, instalacja na rurkach pex-al-pex i na rozdzielaczach wszystko działa normalnie i sprawnie a układ prostszy i tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz35 30.11.2006 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 mysle ze podwójne układy to moze byc dobre rozwiązanie. Piec w otwartym a grzejniki w zamkniętym. Pozwala to utrzymac gwarancję na grzejniki plytowe, które muszą pracowac w układzie zamkniętym.\pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 30.11.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 pawelurb - mam pytanko:Jaki instalator zgodził Ci sie na zrobienie instalacji w układzie otwartym na PEX'e???? Przecież one nie wytrzymaja w dłuższej perspektywie czasu temp. pow. 95 stopni C????Ja równiż chcialam tak zrobić, ale mój instalator nie wyraził zgody na takie rozwiązanie - brak odpowiedzialności i gwarancji - kierbud zresztą też nie chcial słyszeć o takim rozwiązaniu - jak otwarty to miedź, dla ukladu otw-zamkn. może być PEX (oczywiście kotlownia jest w miedzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 30.11.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 jak ktos juz musi z pexa to zregoly robi sie CALA kotlownie w miedzitak na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 30.11.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 pawelurb - mam pytanko: Jaki instalator zgodził Ci sie na zrobienie instalacji w układzie otwartym na PEX'e???? Przecież one nie wytrzymaja w dłuższej perspektywie czasu temp. pow. 95 stopni C???? . A kto taką temperaturę utrzymuje w instalacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 30.11.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 A kto taką temperaturę utrzymuje w instalacji??? a kto przewidzi awarie kotla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 30.11.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 pawelurb - mam pytanko: Jaki instalator zgodził Ci sie na zrobienie instalacji w układzie otwartym na PEX'e???? Przecież one nie wytrzymaja w dłuższej perspektywie czasu temp. pow. 95 stopni C???? Ja równiż chcialam tak zrobić, ale mój instalator nie wyraził zgody na takie rozwiązanie - brak odpowiedzialności i gwarancji - kierbud zresztą też nie chcial słyszeć o takim rozwiązaniu - jak otwarty to miedź, dla ukladu otw-zamkn. może być PEX (oczywiście kotlownia jest w miedzi). w instalacji otwartej temperatura wrzenia to ok. 95 stopni. W ukł, zamkniętym temp. wrzenia może przekroczyć dużo ponad 100 stopni a do tego wyższe ciśnienie i żywotność rury gwałtownie maleje. 95 stopni w ukł otwartym to nie dramat bo zawsze producent przewiduje margines bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 30.11.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 pawelurb - mam pytanko: Jaki instalator zgodził Ci sie na zrobienie instalacji w układzie otwartym na PEX'e???? Przecież one nie wytrzymaja w dłuższej perspektywie czasu temp. pow. 95 stopni C???? Ja równiż chcialam tak zrobić, ale mój instalator nie wyraził zgody na takie rozwiązanie - brak odpowiedzialności i gwarancji - kierbud zresztą też nie chcial słyszeć o takim rozwiązaniu - jak otwarty to miedź, dla ukladu otw-zamkn. może być PEX (oczywiście kotlownia jest w miedzi). Dla ścisłości mam kotłownię zrobioną "w miedzi" miedziane rury są od kotła do rozdzielaczy , dopiero od rozdzielacza idą rury pex-al-pex do grzejników. na moim kotle nawet nie da się ustawić temperatury 95 stopni , nawet biorąc pod uwagę awarię , to jest to mało realne przy eko-groszku zeby zawiodło wszystko na raz , musiałby się włączyć podajnik na stałe , wentylator , przy jednoczesnej awarii pompy CO , tyle że wtedy jest jeszcze pompa CWU a woda i tak nie cyrkuluje bez pompy . nawet wtedy kocioł ma jeszcze dodatkowe zabezpieczenie , wyłączające nadmuch , przy braku prądu poprostu wygasa , więc nie ma raczej możliwości żeby osiągnąć temperaturę pow 95 stopni , a nawet jak to na chwilę , a żeby wszystkie te czynniki się zbiegły razem poprostu nie ma szans, dlatego nie obawiam się o to wogóle , kociołek pracuje na maks 65 - 70 stopni , a żeby 95 stopni poszło na pex-y to już wogóle niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 30.11.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 To po co robiłeś obieg otwarty skoro nie przewidujesz podrzewania wody do 100 st.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 30.11.2006 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 pawelurb jestes w bledziewystarczy ze zawiedzie sterownik nie popsuje sie ale program pojdzie w las lub uszkodzi sie czesc portow np sterujacy pompa i od czujnika temp (w sumie to wystarczy ze uszkodzi sie czujnik temp ale bedzie to trwalo dlozej)a tu masz dowod na to ze piec na ekogroszek moze zagotowac wodehttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=79730&postdays=0&postorder=asc&start=0 ps. tak wiem ze jest jeszcze STB ale jako ze to czujnik bimetaliczny to moze sie zacinac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 02.12.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Rzeczywiście, awaria czujnika temperatury byłaby katastofalna! Pół biedy, kiedy ktoś jest w domu i może zareagować, ale jak nikogo nie ma to ...Myślę zrobić tak:- pompę obiegu c.o. podłączyć niezależnie od sterownika kotła do 230 V- założyć na rurę zasilającą kotła dodatkowy czujnik temperatury z układem, który by wyłączał zasilanie kotła po przekroczeniu górnej, zadanej temperatury np. 80 st. C ( wszystko stop, a pompa c.o. dalej by pracowała odbierając ciepło z kotła).Chyba to by wystarczyło. Awaria dwóch czyjników jednocześnie wprawdzie możliwa, ale mało prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 03.12.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 slawturo albo nowoczesna instalacja zaprojektowana grawitacyjne ;Pi spelniajaca normya tak naprawde wystarczy kazda instalacja spelniajaca normy wtedy woda w kotle moze sie wygotowac i nie bedzie bum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 03.12.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 No tak, ale kotła szkoda. Chyba, że praca bez wody mu nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 03.12.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 no jesli chodzi o kociol to raczej mu zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 03.12.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 swojego czasu zadałem podobne pytanie na forum w proszę linkhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=86246&highlight=zaglądnij poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 04.12.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 pawelurb jestes w bledzie wystarczy ze zawiedzie sterownik nie popsuje sie ale program pojdzie w las lub uszkodzi sie czesc portow np sterujacy pompa i od czujnika temp (w sumie to wystarczy ze uszkodzi sie czujnik temp ale bedzie to trwalo dlozej) a tu masz dowod na to ze piec na ekogroszek moze zagotowac wode http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=79730&postdays=0&postorder=asc&start=0 ps. tak wiem ze jest jeszcze STB ale jako ze to czujnik bimetaliczny to moze sie zacinac kocioł może zagotować wodę, ok, ale rozmawiamy o wodzie pow 95 stopni w rurach pex-al-pex, wydaje mi sie , że nawet jakby sie woda zagotowała , to zagotuje się w kotle , a że nie działa pompa to ta gorąca woda raczej nie ma szansy grawitacyjnie dopłaynąć do oddalonych o parę metrów rozdzielaczy , więc nie ma możliwości żeby tak gorąca woda płyneła stale w rurach pex-al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 04.12.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 no nie do konca jak woda zagotuje sie w kotle to wzrosnie cisnienie i zacznie pchac wode ale uwierz mi jak kociol sie zagotuje to stan rur bedzie twoim najmniejszym zmarwieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts