Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam zamowiony kocioł na ekogroszek 24kW na dom 300m2

wczesniej mial byc 38kW ale po konsultacjach i lektorce w sieci doszedłem do wniosku że 24kW powinno wystarczyć. Dlaczego? Ano dlatego że dom jest po kompleksowej wymianie okien na 5-cio komorówki a w przyszłym roku będzie porządnie ocieplony. Oczywiście nowy kocioł będzie włączany do nowoczesnej instalacji co. Skąd jednak wątpliwości??? No własnie z jednych źródeł wyniką iż powoinno się przyjmować zapotrzebowanie 100W na 1m2 co dawałoby 30kW plus 30% na cwu tj w sumie ok 38kW. Jednak licząc wg innych zasad wychodzi zupełnie inaczej. 300m2 x 70W/m2 = 21kW a przy mocy powyżej 20kW nie dodaje się dodatkowej potrzebnej do cwu. Mam tez swiadomość że maksymalną moc kotła będzie wykorzystana tylko w super mroźne dni. Acha i jeszcze jedno, mam zamiar wykorzystać kocioł do ogrzewania cwu w lecie. Proszę o wsparcie i o potwierdzenie mojego rozumowania bądź jego zaprzeczenie.

https://forum.murator.pl/topic/67068-jaka-moc-kot%C5%82a/

Wszystko by się zgadzało - ale kocioł ma nominalną moc przy temp ????

Zapewne 90/70 - pytanie czy zawsze będziesz mial 90 na piecu ???

Do jakiego wsp k zamierzasz ocieplic chalupe???

Zasada jeszcze jedan - im cieplej w domu tym więcej ciepła przenika przez ściany na zewnątrz - co za tym idzie spada efektywność Warto odpowiedziec sobie jaka temp dla Ciebie jest komfortem ???

Sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/67068-jaka-moc-kot%C5%82a/#findComment-1482169

witam

jaki ukrop- wsam raz jak dla mnie , szczegolnie mowia tak znajomi co mają zasilanie gazowe ale oni...

w podobny watku widziałem zblizone wyliczenia

zakładam

80W x 300 m = 24000W = 24kw

mam sporo ulotek producentów z okolic Pleszewa i danych mocy i orientacyjnej pow ogrzewanago budynku podają między innymi

kotły miałowe 24h półkowe górnego spalania dla pow np 300m

moc 35KW pow ogrzewania 6,0m kw pow mieszkania 260-310m całodob

Jarkot moc zanamionowa 62 śr 31 min 19 kw pow wym kotła 6,0m pow domu 250 -300m

Skam 42kw pow pow domu 290m przy całodobowym 170-220m

Zębiec 23 KW pow domu 10cm styro 350m

IG znamionowa 80 KW pow wymiany 7.0m stalopalność przy znamionowej 8 godz przy eksploatacyjnej 24godz. pow domu 320m

Mój kocioł 27 KW pow. wym 4,0m pow domu ok 180 m średniodociplony max zasyp 55kg miału

z tego co wiem np na badaniach w Instytucie w Zabrzu różne firmu robią badania na różnym paliwie i te moce jedni sobie dodają inym wychodzą mniejsze dla tego najlepiej się pytać , pytać ..

ale 70-80 W na / m jak to się ma do tego co napisałem . oczywiście mozna napisać że od ocieplenia domu okien itp ale to są znaczące różnice w danych.

tak mozna wyliczyc zapotrzebowanie ciepla

Tylko w praktyce wypowiadam się tylko za siebie i znajomych którzy kupowali piece idzie się do sklepu lub u nas na giełdę samochodową lub jedzie do Pleszewa podaje panu pow domu i pare innych danych i pan stwierdza - "Kocioł czwórka" i raczej sie nie myli i piece chodza bez problemu .

Ile kosztuje takie wyliczenie i kto to robi ?

gorny7

https://forum.murator.pl/topic/67068-jaka-moc-kot%C5%82a/#findComment-1482910