Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prezent dla czterolatka i dla dwulatka

bratki

Recommended Posts

Pomóżcie proszę wybrać prezenty dla smyków.

Czym się dziś bawią Wasi synowie w tym wieku?

Co jest "w modzie"? :D

Czterolatek lubi auta - ale już tyle ich dostał, że mnie się nudzi. Jednak dla niego łatwiej coś znajdę. Poszukam czegoś edukacyjnego - choć liczę na wasze podpowiedzi co jest w tym wieku trendy jako temat.

Natomiast mam wrażenie, że dla dwulatków zupełnie nie ma nic sensem w sklepach. Jakaś totalna dziura w podaży.

:o

dla mniejszego taka tablicę "znikopisową" . Albo nozno-rowerek /odpychasz się nogami i jedziesz/.

dla większego jakąś grę zręcznościową :roll:

Majka, dzięki

Tablica mi się podoba :) To typ zabawek, które lubię. :)

Nożno-auto dostał jak wszyscy nasi chrześniacy w okolicach roczku. Od tego czasu żaden jeszcze całkiem nie zsiadł z wehikułu :D Tego nic nie przebiło :)

Jaką grę zręcznościową polecasz? I w jakiej "fabule"? Tzn. Ja się zatrzymałam w okolicach Pocahontas i Transformersów i nie wiem co teraz jest do przyjęcia.

już ktoś o tym powyżej pisał....ale garaż na auta to jest to! zawsze działa... sprawdzone na wielu przedszkolakach... :D

bardzo fajne garaże ma Wader, takie w stylistyce dla chłopców mniejszych i inne dla nieco większych.

A co do Star Wars II to sama się przymierzam dla mojego siedmiolatka, tylko teraz po Waszej rozmowie to już nie wiem, czy to nie zbyt infantylne..., :o

no ale nasz mały do tej p[ory miał same gdy edukacyjne....

pozdrawiam,

gaga2

Mój 4,5-latek chętnie układa jezdnie Wadera. Właściwie mu się nie nudzi, bo można z nich robić różne kombinacje. Ale trzeba kupić ze dwa różne zestawy, bo w jednym jest trochę mało elementów, żeby się dziecko wykazało. Dla 2-latka też może być, więc może każdemu chłopcu po jednym? Oczywiście każdemu inny.

Dużą popularnością cieszą się też w naszym domu wszelkie gry i zabawki do ćwiczenia rozpoznawania literek i składania wyrazów (np. puzzle z alfabetem, tablica z literkami na magnes, komputer edukacyjny - ale ten robi okropny hałas :-? ).

Synek mówił mi też, że chciałby samochód, który w coś tam się zamienia (tylko nie wiem w co :oops: , bo jego wyjaśnienia są bardzo enigmatyczne), bo kolega w przedszkolu ma.

Kochani, dziękuję za wszystkie podpowiedzi! :D

Ostatecznie 4-latek dostanie komputerową grę edukacyjną (Z Nodim którego zna i lubi), a Star Wars jak się trochę z komputerem otrzaska. To jego pierwsza.

Garaż już ma i faktycznie jest to najlepsze uzupełnienie chałdy samochodów jaką gagatek dysponuje :lol:

Dla malucha kupiłam tablicę znikopisową, i choć ma napisane 3+ to myślę że pod okiem mamy artystki zabawa będzie z nią już.

Mam jeszcze pytanie - gdzie można kupić przykręcane oparcia do sanek? Może wiecie?

Ostatecznie 4-latek dostanie komputerową grę edukacyjną

O matko, pewnie jestem jakaś zacofana, ale mam nadzieję, że mój 4-latek nie dostanie od nikogo gry komputerowej.....

Dostanie za to sporo książek....

Przeraża mnie przykład mojego małego sąsiada-pierwszoklasisty, z którego rodzice jakieś 3 lata temu byli niezwykle dumni, bo już świetnie sobie radził z grami komputerowymi, nauczył się wiele, np. literek....tylko od tego czasu mało widuję go na dworze (jak jeszcze opiekowała się nim babcia, to niemal siłą wyciągała go choć na chwilę), a ulubionymi (i chyba jedynymi) formami spędzania wolnego czasu są komputer i telewizja.....

Pozdrawiam, Maria

Ostatecznie 4-latek dostanie komputerową grę edukacyjną

O matko, pewnie jestem jakaś zacofana, ale mam nadzieję, że mój 4-latek nie dostanie od nikogo gry komputerowej.....

Dostanie za to sporo książek....

Przeraża mnie przykład mojego małego sąsiada-pierwszoklasisty, z którego rodzice jakieś 3 lata temu byli niezwykle dumni, bo już świetnie sobie radził z grami komputerowymi, nauczył się wiele, np. literek....tylko od tego czasu mało widuję go na dworze (jak jeszcze opiekowała się nim babcia, to niemal siłą wyciągała go choć na chwilę), a ulubionymi (i chyba jedynymi) formami spędzania wolnego czasu są komputer i telewizja.....

Pozdrawiam, Maria

Mario,

jak ja byłam mała to z przerażeniem komentowano, że dzieci piszą piórem wiecznym, a niektóre, o zgrozo, od razu długopisem!

Nie jestem zwolenniczką dzieci przyklejonych do komputerów kosztem innych form aktywności, ale:

a. to o niebo lepsze niz przyklejone do telewizora (tu akurat nie grozi - ostra reglamentacja dostępu)

b. w ich pokoleniu brak równej sprawności w obsłudze komputera jak rówieśnicy może decydować o wykluczeniu społecznym, o znacznie pogorszonych szansach zawodowych, itd.

c. podobno najlepsi mikrochirurdzy to ci, którzy spędzili dzieciństwo z konsolą do gier. :)

d. kupiona gra - daje kontrolę nad aktywnością latorośli (w odróżnieniu od zciąganych z sieci)

e. to dziecko ma mądrych rodziców

f. Młody nie ma w domu wolnych ścian - bo na każdej są regały z książkami i deficyt mu akurat nie grozi :)

Właśnie dlatego wybrałam grę edukacyjną, żeby wejście w świat komputerów było mądre i dydaktycznie uzasadnione (akurat to umiem ocenić). Natomiast zręcznościówkę dostanie ode mnie już wkrótce - wyjdzie mu to tylko na dobre.

Mój malec ma trzy lata, chyba z tysiąc samochodów, ale nic mu nie sprawia takiej radości jak kolejny samochód, ewentualnie akcesoria typu garaż. I jestem w kropce bo nie chcę kupować kolejnego samochodu, a rzeczy typu układanki, kolorowanki, ciastolina go nie pociągają. Jeszcze jako-tako mogą być klocki i chyba w to pójdę.

Teflesforku, a może pociąg BRIO - w tym masz klocki, bo sa skladane tory budynki, mosty itd. pociągi i wagoniki, czyli tak jakby coś jezdziło.

Wszystko jest malenkie, drewniane, rozwojowe, bo caly czas do tego mozesz cos dokupic.

Ostatnio namierzylam nawet kolejkę do tego na baterię.

Nie wiem czy pomogłam, ale zabawa dla trzylatka fajna