Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

Jestem wlascicelem domu jednorodzinnego z lat 70tych z dachem 2 spadowym - klasyczny wiejski domek.

Zdecydowalem sie zmienic dachowke o dodac jednego lukarna dokladnie w polowie dlugosci domu.

Problem z tym ze dokladnie w polowie dlugosci domu zanjduje sie pionowa belka podtrzymujaca konstrukcje dachu.

W tym momencie dostep do lukarna jest utrudniony przez stojaca na srodku belke.

Dekarz przed rozpoczeciem remontu zapewnial mnie ze belke sie przesunie i nie bedzie problemu, jednak po jakims czasie zmienil zdanie i powiedzial ze nie moze wziazc na siebie takiej odpowiedzialnosci bo nie wie czy strop w innym miejscu bedzie odpowiednio mocny.

Strop jest betonowy a belka, stoi obecnie na stropie w miejscu gdzie nie ma sciany nosnej na parterze czyli jakoby sam strop podtrzymuje ta belke.

Do kogo mam sie zwrocic aby wydal mi opinie czy i gdzie moge przesunac belke?

Dom kupilem rok temu lecz poprzedni wlasciciej nie posiadla projektu tego domu. Czy jest mozliwosc by uzyskac projekt mojego domu?

Czy jest on gdzis przechowywany w gminie?

Jestem zielony w sprawach formalnych.

Prosze o pomoc.

Z gory dziekuje

Darek

https://forum.murator.pl/topic/67076-problem-z-dachem-belka-w-zlym-miejscu-jak-ja-przesunac/

Na te prace musisz mieć projekt! Wniosek z tego prosty należy zlecić ten problem projektantowi. Pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/67076-problem-z-dachem-belka-w-zlym-miejscu-jak-ja-przesunac/#findComment-1482396