Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Służebność

Gość

Recommended Posts

Przez moją działkę przebiega sieć cieplna, do której chcę się przyłączyć.

Jestem po wstępnych rozmowach z MPEC i w zamian za służebność gruntu nad siecią zbudowaliby mi za darmo przyłącze do mego domu i węzeł cieplny w domu.

Jakiego rodzaju niekrzystne dla mnie konsekwencje mogą się wiązać z pójściem na taki układ?

Sieć i tak przebiega przez moją działkę, a ponieważ jestem zainteresowany podłączeniem do niej, to będzie musiała i tak po niej biec, wiec uważam że nie ma dla mnie specjalnego znaczenia że zgodze się na służebność fragmentu działki pod którą przebiega sieć (jest to przy samej granicy działki). Czy jednak się mylę i mogę żałować, bo .... ? No właśnie - jakie pułapki mogą na mnie czychać?

Ewentualnie - czy zamiast służebności można stworzyć innyć dokument, który byłby dla mnie bardziej korzystny, ale jednocześnie zadowlił też MPEC przed ewentualnymi roszczeniami włascieila gruntu (teraz lub w przyszłości) - bo przecież głównie o to chodzi właścicielowi sieci cieplnej?

Będę bardzo wdzieczny za podpowiedź.

Myślę, że to całkiem korzystny układ, o ile te rury są w takim miejscu, że możesz z nimi żyć. Lepiej niż chadryczyć się latami po sądach o wyciągnięcie jakichkolwiek pieniędzy od właściciela rury.

Warto jednak upewnić się (policzyć) czy ciepło od MPEC na pewno się opłaca, w porównaniu z własną kotłownią. Raczej tak.

Obeność rury oznacza oczywiście, że jak coś pęknie albo będą chcieli wymienić, to przyjadą i rozkopią. Za to można nad rurą ustawić namiot foliowy i mieć wczesne pomidory :wink:

Z punktu widzenia MPEC, powinno to być jakieś prawo rzeczowe, czyli w praktyce służebność lub użytkowanie. W tym układzie nie ma dla Ciebie większej różnicy które z tych dwóch. Musisz tylko dopilnować, żeby zakres i treść służebności określić w miarę ściśle, np. rura pod ziemią, a nie nad, w określonym pasie od granicy, żadnych węzłów (poza, ewentualnie, tym który zasili Twój dom.

I jest

Same rury mocno mi nie przeszkadzają, utrudniają odrobinę konstrukcję wiaty garażowej. Ale jest też zaleta - dużo rzadsze odśnieżanie dojazdu do wiaty garażowej i terenu pod wiatą ;) .

Jeśli chodzi o koszt nośnika energii w postaci ciepła miejskiego to jest on w Białymstoku na tym samym poziomie co gaz miejski. Poza tym zawodowo zajmuję się węzłami cieplnymi, wiec dla mnie takie źródło ciepla jest bardziej komfortowe ;).

Co do treści słuzebności - czy posiadasz moze (lub moze ktos z forumowiczów posiada) przykładowy wpis do KW takiej służebności? Czy jest krótki "suchy" wpis, czy tesz obszerniejsza treść, która szczegółowo reguluje zasady korzystania ze służebności w postaci wymiarów terenu podlegajacemu słuzebności, zasad korzystania, odszkodowań za szkody, etc. ? Co należałoby wpisać w jej treść by dostatecznie się zabezpieczyć?

Przykładu wpisu w KW nie mam. Sam wpis będzie raczej krótki (tylko treść służebości, czyli co wolno uprawnionemu i w jakim miejscu, nie będzie natomiast postanowień o odszkodowaniu itp.). Jeśli powiesz notariuszowi o co Ci chodzi, powinien pomóc to sformułować w Twoim oświadczeniu lub umowie z MPEC. Jeśli będzie umowa, to można uregulować sprawę obowiązków MPEC (np. odszkodowania, wcześniejszego uprzedzenia o planach wykonywania robót na terenie Twojej działki) nieco szerzej, z tym że te dodatkowe zapisy będa miały skutek tylko między stronami umowy i nie pójdą do KW.

Można też zrobić tak, że będzie notarialne oświadczenie o ustanowieniu służebności, a do tego umowa pisemna (podpisana wcześniej), bo przecież i tak musisz mieć na papierze, że zrobią przyłącze w zamian za służebność.

....Można też zrobić tak, że będzie notarialne oświadczenie o ustanowieniu służebności, a do tego umowa pisemna (podpisana wcześniej), bo przecież i tak musisz mieć na papierze, że zrobią przyłącze w zamian za służebność.

Ale rozumiem, że służebnośc w każdym przypadku musi być wpisana w KW, pomimo zawarcia umowy potwierdzonej przez notariusza?

Pytam dlatego, bo jakiekowolwiek wpisy w KW budzą zwykle nieufność ludzi i gdybym chciał kiedyś działkę sprzedać to wpis w KW mógłby budzić niepokój kupujących.

A sam chciałbyś kupić taką działkę - z niespodzianką?

To zalezy od tego (o co własnie pytam w tym wątku) jak miałby wygladać wpis o tejże słuzebności.

Jeśli byłby tylko jednozdaniowym wpisem o tym, że na działce występuje słuzebność dla MPEC to troche wahałbym się, bo nie wiadomo co mnie moze spotkać.

Ale jeżeli byłby wpis o zakresie tej służebności - precyzyjnie określający możliwości MPEC co do wejścia na teren i przeprowadzania prac, likwidacji ewentualnych szkód, itd to nie wahałbym się.

Przez każda działkę przechodzą media - przeważnie na własne potrzeby i nikt specjalnie nie obawia się że co roku będzie musiał rozkopywać działkę z powodu remontu ;).