Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką polecacie białą farbę na sufity?

Dancer

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dlaczego na bialo?, malowal ktos sufit na inny kolor? :)
Teście mają. Cały pokój w jednym kolorze. Ewentualnie sufit trochę jaśniejszy od ścian.

I jak?

Ja mam jasnozolty sufit malowany Duluxem i bardzo mi sie podoba :)

Sufit jak sufit :D

Mi się marzy niebieski z żółtymi gwiazdkami.... ale to może synkowi sprawię.

Odnośnie malowania sufitów to mam jeszcze jedno pytanie.

Jak macie pomalowany sufit to ten kolor z sufitu dajecie wąskim paskiem (kilka cm) na ścianę?

Ostatnio dowiedziałam się że taki pasek stosuje się jak ściany są nierówne, w innych przypadkach lepiej malować do rogu.

Ale czy taki pasek oprócz „”wyrównania” ścian daje jeszcze jakiś efekt?

Np. skraca lub wydłuża ściany?

Odnośnie malowania sufitów to mam jeszcze jedno pytanie.

Jak macie pomalowany sufit to ten kolor z sufitu dajecie wąskim paskiem (kilka cm) na ścianę?

Ostatnio dowiedziałam się że taki pasek stosuje się jak ściany są nierówne, w innych przypadkach lepiej malować do rogu.

Ale czy taki pasek oprócz „”wyrównania” ścian daje jeszcze jakiś efekt?

Np. skraca lub wydłuża ściany?

Ja dopiero malowałem jeden pokój, ale na podobne pytanie wiele osób w innym wątku napisało, żeby dawać pasek - nawet przy bardzo równych ścianach i sufitach przy połączeniu na styk widać pewne nierówności.

Ja malowałam pastelową orchideą duluxa sufity w całym domu bo nie lubię białych i po dwóch latach wszystko jest ok. Podczas malowania też nie było problemów. Nie mam paska schodzącego na ścianę ale może jest to dobre rozwiązanie bo najwięcej czasu zajęło mi oklejanie taśmą sufitów przy złączeniach ze ścianami tak, by nie ubrudzić sufitu a jednocześnie idealnie i równo domalować ścianę do samej góry. Tak żeby nie powstały fale albo zygzaki. Może ktoś zna na to lepszy sposób bo to było strasznie mozolne a i tak w kilku miejscach trzeb było poprawiać.

Zgadzam się z opinia ze Kabe dobrze kryje i łatwo się rozprowadza i ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Natomiast mój zachwyt nad Dekoralem polega na

jego, jak wydaje mi się niepowtarzalnej bieli która wpada w lekko niebieski. Co oczywiście jest bardzo subiektywnym odczuciem bo niektórzy wolną biel z lekka żółtawą bo jest jakby cieplejsza. :)

Natomiast mój zachwyt nad Dekoralem polega na

jego, jak wydaje mi się niepowtarzalnej bieli która wpada w lekko niebieski. Co oczywiście jest bardzo subiektywnym odczuciem bo niektórzy wolną biel z lekka żółtawą bo jest jakby cieplejsza. :)

A o którym dekoralu mówisz bo jest kilka rodzajów

czy chodzi o tą farbę?

http://alejahandlowa.pl/obr/POEMA004/2729712_1214228786_d.jpeg

ja testowałem juz wiekszosc farb na rynku i mysle , ze najlepszymi farbami na sufity sa farby firmy flugger ( specjalna farba do sufitow nie zostawiajaca refleksow) i para (celling- przy malowaniu ma kolor rozowy, po kilku minutach zamienia sie w czysta biel).

na sciany cap arreghini K81 ( farba o bardzo duzej scieralnoscim i wydajnosci i...niestety cenie ok 45 zł /l )