Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką polecacie białą farbę na sufity?

Dancer

Recommended Posts

Ale czy taki pasek oprócz „”wyrównania” ścian daje jeszcze jakiś efekt?

Np. skraca lub wydłuża ściany?

Właśnie podobno optycznie zwiększa wysokość. Nie wiem, bo jeszcze nie malowałem.

Biały pasek raczej obniża sufit, czyli powoduje optyczny efekt jakby pomieszczenie było niższe i szersze.

Ja do sufitów stosuje sufitówkę Fluggera - mozna mazac byle jak, a wychodzi ladna, równa powierzchnia bez smug i maźnieć :-) Jest matowa, kolor nie jest snieżnobiały.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Drodzy Forumowicze,

poszukuje białej farby naprawdę dobrze kryjącej. Sprawa wygląda tak - pomalowaliśmy ściany kolorem, który raczej nie spełnił naszych oczekiwań (zamiast brązem, okazał się być raczej 'sraczkowatym' odcieniem - w każdym razie innym niż na opakowaniu). Położyliśmy na niego inny kolor, który jeszcze bardziej pogorszył sprawę. Jako, że nie mamy już sił do kolorów, a mebli etc. jeszcze nie mamy do tego pomieszczenia, postanowiliśmy pomalować pomieszczenie na biało. I tak jak w temacie poszukuję naprawdę dobrej, białej farby, która pokryje nasze nietrafione wypociny, bez pozostawienia smug i prześwitów. :)

O ile ja sie znam na farbach to jedyna gwarancja, ze cos nie przebije jest "farba na zacieki" jak podklad. Dobrze jest tez pociagnac sciane farba podkladowa (ale nie bylejaka tylko prawdziwa podkladowka). Ma ja w swojej ofercie na przyklad Tikkurila. Chodzi o to, zeby farba byla bardzo biala i tworzyla przyczepna warstwe.

Bardzo dziękuję Wam za wypowiedzi :)

Malgos2 - czyli najpierw farbą na zacieki jako podkład, a na nią dopiero białą farbę - dobrze zrozumiałam? ;)

Tak. Tylko to zalezy, jaka to powierzchnia, bo farba na zacieki jest droga, wiec jesli duza, to ja bym raczej kupila ta podkladowke, ale porzadnej firmy, np. Tikkurila wlasnie i na to normalna biala farba.

Dziękuję bardzo malgos2!

Pomieszczenie jest raczej małe, bo to przedpokój. A z 4 ścian pomalujemy tylko 3, bo na jednej będzie zabudowana szafa, więc nie ma sensu tej czwartej malować :)

A w jakich granicach cenowych można dostać tą farbę na zacieki? I jakiej firmy (Tikkurila)? Czy bardziej opłaca się tą podkładówkę?