zielony_listek 23.03.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Ale czy taki pasek oprócz „”wyrównania” ścian daje jeszcze jakiś efekt? Np. skraca lub wydłuża ściany?Właśnie podobno optycznie zwiększa wysokość. Nie wiem, bo jeszcze nie malowałem. Biały pasek raczej obniża sufit, czyli powoduje optyczny efekt jakby pomieszczenie było niższe i szersze. Ja do sufitów stosuje sufitówkę Fluggera - mozna mazac byle jak, a wychodzi ladna, równa powierzchnia bez smug i maźnieć Jest matowa, kolor nie jest snieżnobiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys123 23.03.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 ja rowniez malowałem sufity Duluxem matowym super efekt dobre krycie ale mam tez sufit waniliowy rozumiem że kolor waniliowy jest po malowaniu inna farba niz Duluxem super mat? pewnie, zmieszałem duluxa mat z pigmentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys123 23.03.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 a wy bawiliście się kolorami samemu dobierając białą farbę plus pigment jakie kolory uzyskaliście hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoniaSuzzi 29.04.2010 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Drodzy Forumowicze, poszukuje białej farby naprawdę dobrze kryjącej. Sprawa wygląda tak - pomalowaliśmy ściany kolorem, który raczej nie spełnił naszych oczekiwań (zamiast brązem, okazał się być raczej 'sraczkowatym' odcieniem - w każdym razie innym niż na opakowaniu). Położyliśmy na niego inny kolor, który jeszcze bardziej pogorszył sprawę. Jako, że nie mamy już sił do kolorów, a mebli etc. jeszcze nie mamy do tego pomieszczenia, postanowiliśmy pomalować pomieszczenie na biało. I tak jak w temacie poszukuję naprawdę dobrej, białej farby, która pokryje nasze nietrafione wypociny, bez pozostawienia smug i prześwitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 29.04.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Z farbami chyba jak z gustem - każdy będzie miał swoją. Ja malowałam gołe tynki cementowo-wapienne Duluxem Classic Matt - świetnie kryła, dodatkowo czysta biel. Pokryła też dość ładnie jasną szarą farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.04.2010 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 O ile ja sie znam na farbach to jedyna gwarancja, ze cos nie przebije jest "farba na zacieki" jak podklad. Dobrze jest tez pociagnac sciane farba podkladowa (ale nie bylejaka tylko prawdziwa podkladowka). Ma ja w swojej ofercie na przyklad Tikkurila. Chodzi o to, zeby farba byla bardzo biala i tworzyla przyczepna warstwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoniaSuzzi 30.04.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Bardzo dziękuję Wam za wypowiedzi Malgos2 - czyli najpierw farbą na zacieki jako podkład, a na nią dopiero białą farbę - dobrze zrozumiałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.04.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Bardzo dziękuję Wam za wypowiedzi Malgos2 - czyli najpierw farbą na zacieki jako podkład, a na nią dopiero białą farbę - dobrze zrozumiałam? Tak. Tylko to zalezy, jaka to powierzchnia, bo farba na zacieki jest droga, wiec jesli duza, to ja bym raczej kupila ta podkladowke, ale porzadnej firmy, np. Tikkurila wlasnie i na to normalna biala farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoniaSuzzi 30.04.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Dziękuję bardzo malgos2! Pomieszczenie jest raczej małe, bo to przedpokój. A z 4 ścian pomalujemy tylko 3, bo na jednej będzie zabudowana szafa, więc nie ma sensu tej czwartej malować A w jakich granicach cenowych można dostać tą farbę na zacieki? I jakiej firmy (Tikkurila)? Czy bardziej opłaca się tą podkładówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.04.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 W sumie to teraz patrze na ceny i farba na zacieki np. dekoral jest tansza niz primer (podkladowka) Tikkurili czy Pary nawet biorac pod uwage deklarowane zuzycie... http://allegro.pl/item984956301_dekoral_renostyl_farba_na_plamy_zacieki_biala_1l.html http://www.farby.shop.pl/product-pol-872-Tikkurila-Feelings-Universal-Primer-Akrylowa-farba-podkladowa-do-scian-i-sufitow-Mat-.htmlhttp://www.studio-aw.pl/go/_info/?user_id=PRAKRZEW_777_378&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 30.04.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Aby biały kolor równo pokrył poprzedni kolor a trudna to operacja, łatwiej będzie pod biały kolor dać najpierw szarą warstę, po tym biel wyjdzie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoniaSuzzi 30.04.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Kasiorek - obojętnie jaka szara farba? Czy po tej szarej farbie też farba na zacieki i dopiero biała, czy od razu biała? Kurcze teraz już nie wiem, która opcja będzie efektywniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts