Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodne ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

Jak kto lubi.

Znam osoby, które "alergicznie" reagują na wszystkie żródła ciepła "bo to im nogi puchną i kurz sie unosi..."

Ja nie jestem specjalistą, ale po numerach, jakie mi wycieli "fachofcy" budując dom wybrałem się na bezpłatny kurs instalatorów firmy KAN i dość solidnie przejrzałem teorię.

W rezultacie cały układ ogrzewania wykonałem sam, tylko piec uruchomili mi serwisanci producenta.

Straty ciepła w dobrze ocieplonym budynku są bardzo małe, więc temperatura podłogi przez całą tegoroczną, ostrą zimę nie przekroczyła 24-25 st.C przy tepm.powietrza 21 st.C - takie ciepło praktycznie jest odbierane jako letnia, wręcz chłodna podłoga w porównaniu z 36,6 st.C stopy... O puchnięciu nóg nie ma więc mowy.

Kurz unosi się zaś w znacznie mniejszym stopniu, niż w grzejnikach konwektorowych.

Problemem są jedynie:

- wykończenie podłogi, w grę wchodzą w zasadzie jedynie kafelki, kamień naturalny itp.

- bezwładność układu niestety jest bardzo duża - płyta grzewcza to jednak "parę ton" betonu...

- fachowość wirm zajmujących się tematem woła często o pomstę do nieba...

I uwaga ode mnie - warto jest zapłacić ok.10% więcej i zamiast polietylenowych rur położyć tzw.Pex-Al-Pex, czyli aluminium obustronnie powlekane polietylenem. Układa się tak samo z rolki, a 10-krotnie mniejsze odkształcenia termiczne i można zalewać suchą instalację. A niewielu udało się uruchomić ogrzewanie przed wylaniem podłóg :smile:

Witaj

Ja mam w tamtym roku dorobione do istniejącej instalacji (stare grzejniki i piec węglowy) kawałek wężownicy z rurki miedzianej na wyizolowanym podłożu - rewelacja wykończenie faktycznie kafle (ale to w wypadku korytarza nie dokucza). Spisywało się świetnie sterowane zwykłym zaworem termostat. Ludzie mówiący o puchnacych nogach mają rację - pod wpływem ciepła idącego od dołu rozszerzają się naczynia (normalne że nogi są najbliżej ciepła). Więc powoli zaczynają przebąkiwać (projektanci i lekarze), że nie jest to zalecane w pomieszczeniach gdzie się długo przebywa. DLa mnie korytarz czy łazienka to rewelacyjne rozwiązanie i nie przebywa się tam zbyt długo....

A nie przesadzacie trochę z tym "puchnięciem" przy klikustopniowej różnicy "dołu" od "góry" ;-)

Przykłady środowisk, w których kończyny człowieka "są" w różnych temperaturach można mnożyć... Niekoniecznie przy ogrzewniu podłogowym. Obawiam się, że mówicie o jakiejś indywidualnej (patologicznej) wrażliwości.

Ja jestem na etapie zalewania (zasypywania ponieważ robie na pół sucho) parteru, górę mam za sobą. U góry chce położyć właśnie panele. Z tego co się dowiedziałem to istotne jest korzystanie pod panele z papieru falistego zamiast folii czy pianki.Sam wybrałem panale 6mm aby zwiększyć przewodność cieplną, ale wtedy zatarcie powierzchni musi być na tip top.

ZAstosowałem rury PEX uponoru (Pcv-Al-pcv) w istocie są idealne do układania, pamiętają kształt itd.Korzystałem też ze styropianu z "czopami" - co pozwoliło położyć całą instalację w cztery dni (łącznie ze styropianem i folią) na pow.240m2.

Dzięki Iberlander.

Powiedz czy te panele są jakieś specjalne dostosowane do podłogówki (czy muszę wybrać panele o jakieś klasie, oznaczeniu czy coś w tym rodzaju)? To że cieńsze to zrozumiałe. Aha i powiedz jaki sposób układania wybrałeś (można na klej, na "gumki" i jeszcze metoda bezklejowa "pływające" czy coś takiego - sorry ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie). Pytanie stąd, że nie wiem czy kładzione na klej nie będzie rozsychał się klej, czy też nie musi być inny rodzaj kleju?

Archeo - jak to wybrałeś się na kurs? Kazdy może? Gdzie?

Ile lat gwarancji ma ta instalacja? I czy nie jest wymagane układanie jej przez autoryzowanych fachowców, żeby miała tą gwarancję?

A moze też zdobyłeś autoryzację?

B

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Bela dnia 2003-05-09 09:04 ]

Wybrałem panele układane na zamek. Mysle , ze na klej przy ogrzewaniu podłogowym nie ma sensu, na wpust(wbijane) wg mnie są rozwiązaniem połowicznycm bo jeśli nawet nie używasz kleju to póżniej i tak ich nie rozłożysz (np. gdy się coś rozleje) na zamek można zawsze zdemontować i zamontować ponownie poza tym zamek powoduje że mogą się minimalnie "naddawać" gdy są duże gradienty temperatury. Zawsze na panelach jest ikonka z wężykami - oznacza że można stosować do ogrzewania podłogowego.

BELA każda szanująca się firm instalacyjna np. KAN , PURMO, UPONOR, KISAN

Prowadzi takie szkolenia dla instalatorów ale nie są to imprezy zamknięte poza tym są poradniki tych firm , a co do autoryzacji to wszystko wykonują ludzie . Co do wyrobionej opinii na temat szkodliwości podłogówki to tak jak z automatyczną skrzynia biegów w samochodzie każdy ma swoje zdanie a kto jeździł Ja osobiście zrobiłem ich sporo z lepszym i gorszym (tańszym) sterowaniem nikt nie narzeka ludziska tylko mówią że żeby wiedzieli jakie to dobre to zrobili by ich więcej

pozdrawiam

może nie do końca na temat ale chcialbym sie pochwalic wykonawcą od posadzek, którego udalo mi sie znaleźć we Wroclawiu. CHyba nie muszę mówić, że spieprz....posadzka na podlogówce to delikatnie mówiąc spory klopot. Gostek któy robi u mnie posadzki material organizuje we wlasnym zakresie, przy pierwszym spotkaniu robi pomiary i powoli wyjasnia jak krowie na rowie, gdzie może byc problem i trzeba nadlac posadzki, gdzie jest krzywo i czy dylatacje są OK itd Po spotkaniu dostaje sie ofertę w excelu gdzie jest wyliczona srednia grubośc posadzki no i cena za mat. i robociznę. Wykonawca miesza beton z tzw wlóknami polipropylenowymi, które zbroją posadzkę i w tym momencie metalowa siatka jest juz zbedna. Jako inwestor rozmawialem juz z wieloma wykonawcami i ten na ich tle wypada in plus. Nie podaję namiarów aby nie byc posądzony o jakakolwiek reklame, jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę mu podac kontakt lub adres strony internetowej. Aha no i najwazniejsze cena. Cena wyjściowa to ok. 30 zl za metr kw posadzki 6 cm grubej. To jest cena bez rachunku. W cenie jest material i robocizna. Nie musze chyba mówic że jest to cena wyjsciowa :smile:

I jeszcze jedno wykonawca deklaruje, że nie zostawia klienta samego sobie jezli mimo wszystko gdzieś coś pęklo, mówi że mozna na to zaradzić i w jakiś tam sposób "zaspawać" :grin: Jednak tej opcji nie testowalem i mam nadzieję że nie będę musial

Poprzednik i inni mają racje ale

średnia grubość beton na ogrzewaniu podłogowym nie powinna być mniejsza niż 6 cm tzn. ok. 4 cm powyzej górnej krawędzi co oznacza w praktyce że i tak jest więcej

jest to tzw bezpieczna grubość

PRAKTYK

problem z goraca podloga to tylko sprawa sterowania

a wlasciwie fazy rozruchu

trzeba po prostu zadbac aby np maymalna mozliwa temperatura wynosila powiedzmy 40 stopni i tak nastawic termostat

a drugi termostat niech sie martwi o temperature w pomieszczeniu

Gość JerryCool

Wtrącę się do rozmowy teochę z innej beczki.

Wiadomym jest, że na ogrzewanie podłogowe najlepiej położyć płytki, a w ostateczności panele przystosowane do ogrzewania podłogowego.Tak też ewaluowała wizja podłogi w naszym salonie,ostatnio dostałem jednak bardzo kuszącą propozycję parkietu dębowego. Kuszacą z tego powodu że dostałbym go w "prezencie". moge wybrać grubość od 8mm do 18mm. Co o tym sądziecie ?? Położyć go na ogrzewanie podłogowe czy nie ??

moim skromnym zdaniem może być.

Najlepiej aby płyta grzewza była jak najrówniejsza, zatarta lub z wylewką samopoziomującą, ale tak aby jej grubość była pomiędzy 6,5 - 8 cm.

Dalej folia i parkiet dębowy o grubości 8-10 mm, raczej nie więcej. Dając parkiet, będziesz miał trochę wyższą temp. wody w podłogówce. Ważne aby opór płyty i parkietu nie przekarazał określonyh parametrów. Jeśli będziesz miał podłogówkę również w innej części domu np. z kaflami to polecam zrobiecie projektu, coby na nastawah możliwe było wyregulowanie obiegów.

No i zwróć uwagę na lakiery - muszą być właściwe dopuszczone do stosowania z podłogówką. Parkiet też musi być bardzo dobrze wcześniej wysuszony.

CZ.

Gość JerryCool

Z tym akurat to jest problem: ogrzewanie już jest zrobione.Zaufałem koledze (studia sanitarne, własna firma, doświadczene) ale wydaje mi się że jest nie najlepiej wykonane. Podłogówką ogrzewany jest cały parter: przedsionek, hol, kuchnia i salon.Na stropie styropian systemowy do ogrzewania podł. gr. 5 cm na tym rury pex-al-pex śr. wewn. 18mm (chyba)co 10 cm, no i właśnie... 8 cm jastrychu - licząc od góry rury, trochę za dużo... razem z rurami będzie jakieś 10cm.

Parkiet jest I klasa (eksport do Hiszpani)ale chyba z tą folią to jakaś pomyłka, bo jak przykleić parkiet do foli :wink:

No i jeszcze kwestia regulacji, bo na całej reszcie będzie gres, może zdarzyć się tak że w kuchni będzie gorąco a w salonie zimno...wprawdzie całość jest na rozdzielaczu, ale zaworami tego chba nie wyreguluję.

Wlasnie sie zarejestrowalem , wiec jestem tu prawiczkiem , ale..

Potrzebuje namiary na producentow ogrzewania podl.,nadajacego sie do stropow drewnianych (przypuszczam ze wiekszosc ,ale..)

Czy ktos moze mnie oswiecic? Dzieki T