Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam gorącą prośbę do kogoś kto orientuje się temacie (mam rożne chaotyczne i sprzeczne informacje na ten temat) o wyjaśnienie możliwości wybudowania domu w których chce się zamieszkać na działce rekreacyjnej.

Jakie są tego minusy w stosunku do budowy na działce budowalnej?

Dziękuję uprzejmie z góry.

https://forum.murator.pl/topic/67100-budowa-domu-ca%C5%82orocznego-na-dzia%C5%82ce-rekreacyjnej/

Nie bardzo rozumiem o jakie mozliwości Ci chodzi. Ja buduje dom całoroczny na działce rekreacyjnej z nastawieniem że za pare lat tam się przeprowadzę. Na działce rekreacyjnej musisz wybudować dom zgodnie z prawem budowlanym a czy wybudujesz drewnianą altankę czy murowany całoroczny to tylko sprawa urzędu - które wydaje pozwolenie na budowę - na ile Ci pozwoli. No i jest kwestia czy pozwolą Ci się zameldować jeżeli tego bedziesz chciała. W mojej gminie nie robią z tym problemu.
Nie bardzo rozumiem o jakie mozliwości Ci chodzi.

No właśnie o to czy nie ma ograniczeń co do budowy domu na takiej działce, słyszałem też, że więcej się płaci za różne sprawy urzędowe i podatki.

Jakie są minusy?

Czy gmina musi mi to wydać na piśmie że można coś wybudować, czy wystarczy ogólna praktyka w danej gminie? Np. na innych działkach się budują?

Czy można taką działkę przekształcić na budowlaną?

Witam jak to w naszym kraju...pewnie dużo zależy od urzędników, ale z tego co udało mi się ustalić:

po pierwsze, jeśli się zameldujesz, to ten podatek od nieruchomości płacisz taki sam jak przy normalnej działce budowlanej

po drugie w trakcie budowy np możesz pisać wniosek o przekształcenie działki i to nie działka, a budynek musi spełniać określone wymagania.

mam taką samą sytuację i póki co się tym nie przejmuję

Pozdrawiam

Natalia

Rodzaj zabudowy nie zależy od tzw. "widzimisię urzędnika" tylko od miejscowego planu zagospodarowania terenu.

a miejscowy plan to nie widzimisie urzędnika? 8) W warunkach zabudowy -które zawsze musisz uzyskać, nawet przy działce rekreacyjnej- miałam jasno okreslone max wysokość, rodzaj dachu i jego pokrycia, posadowienie budynku względem drogi i takie tam inne ... natomiast nie było okreslone czy to ma być budynek drewniany typowo letni typu altana czy budynek tradycyjny mieszkalny. Musiał po prostu spełniać okreslone w miejscowym planie warunki. Ja wybrałam typowy mieszkalny a moi sąsiedzi wybudowali typowe letnie, drewniane "dacze" ...

• 5 months później...

Witam,

jestem w podobnej sytuacji - rozwazam mozliwosc kupienia dzialki rekreacyjnej z mocnym postanowieniem wybudowania domu calorocznego i przeprowadzenia sie tam - na stale. Czy moze wyjasnilo wam sie cos w tym temacie? czy nie ma problemu zeby sie pobudowac na takiej dzialce? nie ma problemu z meldunkiem? Czy w zwiazku z faktem iz dzialka jest "rekreacyjna"a nie budowlana, trudniej (drozej?) jest sie wybudowac a nastepnie mieszkac?