Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Storczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mysle Mirku ze tutaj najpilniejszym problemem jest dostarczenie korzeniom powietrza i stad te dodatkowe dziurki moga zwiekszyc szanse na uratowanie rosliny. Natomiast nie radzilem przesadzac bo korzen to 99% sukcesu w uprawie tej rosliny i dla osoby poczatkujacej mogloby to stanowic problem, zwlaszcza ze istotna jest tu nie tylko doniczka i specjalistyczne podloze, ale tez sama technika sadzenia polegajaca nie na umieszczaniu brylki korzeniowej w przygotowanym otworze, ale obsypywaniu. Po prostu zbyt latwo o blad.

Kiedyś jednakowoż trzeba będzie, niektóre z moich falenopsisów mają po 12 liści po30 cm i 4-6 pędów kwiatowych. Ale nie zachęcałem teraz do przesadzania, bo to jednak dodatkowy stres dla rośliny. Po prostu sugeruję możliwość wykorzystania takich doniczek. A częstotliwość podlewania zależy oczywiście od podłoża- z czasem ulega rozkładowi i przesadzić trzeba, doniczki, wielkości rośliny, wystawy, temperatury w domu, wilgotności powietrza. Oczywiście lepiej ciut za mało niż przelać, ale również należy pamiętać, że to epifit, nie kaktus.

• 2 weeks później...

Można :D

Jeden owoc Cattleya zawiera do 3 mln nasion, zdolnych do życia 900000, w Phalaenopsis tylko 200 000, a Cypripedium 15-50 tys. Ale i tak z nasion nie rozmnożysz, no chyba że masz możliwość posłużyć się czystymi kulturami grzybów, a do metody asymbiotycznej domowym sposobem pożywki nie skomponujesz.

Wegetatywnie i owszem- dzielenie roślin, odcinanie ukorzenionych pędów, rozmnażanie ze starych pseudobulw, ukorzenianie pędów bocznych i sadzonkowanie. Różnie u różnych gatunków.

No i oczywiście można z merystemów- metodą kultur tkankowych.

Nie ma takiej rośliny. To hybryda międzyrodzajowa (różnych gatunków) z rodziny Oncidieae. Nazwa handlowa. Podział. Minimalna ilość po podziale to 3-4 zrośnięte pseudobulwy. Stare pseudobulwy zrzucają liście i nie są aktywne, ale stanowią magazyn pokarmowy i nie wolno ich odcinać.

To może jeszcze coś mi poradzicie. Też stosuję nawóz, który ma zapewniać "nieprzerwane kwitnienie" i zastanawiam się, czy to dobrze. Mój phalneopsis po kwitnieniu obcięłam, tak jak przykazywano, zakwitł rzeczywiście ponownie bardzo szybko, ale ma kwiatki dużo mniejsze. Może powinien jednak trochę odpocząć :-?

• 3 weeks później...

Ja przekwitłych pędów moich falenopsisów juz nie przycinam. Kwitną tak długo (4-5 m-cy), że naprawdę może się znudzić. Poza tym nawet, jak zostawię pęd, by zamarł, to za moment i tak już wypuszcza nową odnogę. A z głównego kłącza wyrasta kolejny :roll: . Zupełnie nie wiem, kiedy odpoczywają :roll: A same kwiaty duże, jak spodeczki :o . Kiedyś wyczekiwałam i wypatrywałam każdego nowego zaczątka pędu, a teraz ... szkoda mówić, już kompletnie się pogubiłam, który właśnie zaczyna, a który kończy kwitnienie :roll: . Już przestałam ingerować w kwitnienie, wycinam tylko przekwitłe zaschnięte pędy.

Pozdrawiam.