Mirek_Lewandowski 05.12.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 W kwestii dziurek- moje storczyki doskonale rosną w doniczkach do roślin wodnych- ale są tylko czarne, może komuś nie pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 05.12.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Ja mysle Mirku ze tutaj najpilniejszym problemem jest dostarczenie korzeniom powietrza i stad te dodatkowe dziurki moga zwiekszyc szanse na uratowanie rosliny. Natomiast nie radzilem przesadzac bo korzen to 99% sukcesu w uprawie tej rosliny i dla osoby poczatkujacej mogloby to stanowic problem, zwlaszcza ze istotna jest tu nie tylko doniczka i specjalistyczne podloze, ale tez sama technika sadzenia polegajaca nie na umieszczaniu brylki korzeniowej w przygotowanym otworze, ale obsypywaniu. Po prostu zbyt latwo o blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 05.12.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Kiedyś jednakowoż trzeba będzie, niektóre z moich falenopsisów mają po 12 liści po30 cm i 4-6 pędów kwiatowych. Ale nie zachęcałem teraz do przesadzania, bo to jednak dodatkowy stres dla rośliny. Po prostu sugeruję możliwość wykorzystania takich doniczek. A częstotliwość podlewania zależy oczywiście od podłoża- z czasem ulega rozkładowi i przesadzić trzeba, doniczki, wielkości rośliny, wystawy, temperatury w domu, wilgotności powietrza. Oczywiście lepiej ciut za mało niż przelać, ale również należy pamiętać, że to epifit, nie kaktus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 05.12.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 gosiaczek_g, nie podlewaj, nie przesadzaj,zrób dziurki, wystawa południowa i niech odpoczywa. Co do "meszku na korze", zapewne jakiś rodzaj grzybni, bo podłoże przyjemnie wilgotne . Podłoże przeschnie, problem zniknie. I mów do niego czule ... Będzie dobrze Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 16.12.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 A czy można rozmnażać storczyki i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.12.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Można Jeden owoc Cattleya zawiera do 3 mln nasion, zdolnych do życia 900000, w Phalaenopsis tylko 200 000, a Cypripedium 15-50 tys. Ale i tak z nasion nie rozmnożysz, no chyba że masz możliwość posłużyć się czystymi kulturami grzybów, a do metody asymbiotycznej domowym sposobem pożywki nie skomponujesz. Wegetatywnie i owszem- dzielenie roślin, odcinanie ukorzenionych pędów, rozmnażanie ze starych pseudobulw, ukorzenianie pędów bocznych i sadzonkowanie. Różnie u różnych gatunków. No i oczywiście można z merystemów- metodą kultur tkankowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 16.12.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 A czy trudno jest rozmnożyć storczyki wegetatywnie?Trzeba zachować jakieś szczególne zasady i waruki takiego rozmnażania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.12.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Jaki gatunek? - napisałem - różnie. Niektóre dość łatwo, niektóre wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 16.12.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Cambria - jest to chyba hybryda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.12.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Nie ma takiej rośliny. To hybryda międzyrodzajowa (różnych gatunków) z rodziny Oncidieae. Nazwa handlowa. Podział. Minimalna ilość po podziale to 3-4 zrośnięte pseudobulwy. Stare pseudobulwy zrzucają liście i nie są aktywne, ale stanowią magazyn pokarmowy i nie wolno ich odcinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 18.12.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 O..... Nie wyglada to na łatwe zadanie. Gdzie we Wrocławiu kupujecie ładne stroczyki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 20.12.2006 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Na giełdzie kwiatowej na Karmelkowej, co czwartek wcześnie rano (od 4.00). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 20.12.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 To może jeszcze coś mi poradzicie. Też stosuję nawóz, który ma zapewniać "nieprzerwane kwitnienie" i zastanawiam się, czy to dobrze. Mój phalneopsis po kwitnieniu obcięłam, tak jak przykazywano, zakwitł rzeczywiście ponownie bardzo szybko, ale ma kwiatki dużo mniejsze. Może powinien jednak trochę odpocząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuna 08.01.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 polecam storczyki z Ikea bo nabyłam ale zaraz po świeżej dostawie bo potem to serce sie kroi co oni robią z tymi roślinami. Są stosunkowo tani bo 35 zł. mam już 3 a jeden jest zielony nakrapiany. skróciłam nad 3 oczkiem i na starym pędzie wypuścił kolejne kwiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 08.01.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Ja przekwitłych pędów moich falenopsisów juz nie przycinam. Kwitną tak długo (4-5 m-cy), że naprawdę może się znudzić. Poza tym nawet, jak zostawię pęd, by zamarł, to za moment i tak już wypuszcza nową odnogę. A z głównego kłącza wyrasta kolejny . Zupełnie nie wiem, kiedy odpoczywają A same kwiaty duże, jak spodeczki . Kiedyś wyczekiwałam i wypatrywałam każdego nowego zaczątka pędu, a teraz ... szkoda mówić, już kompletnie się pogubiłam, który właśnie zaczyna, a który kończy kwitnienie . Już przestałam ingerować w kwitnienie, wycinam tylko przekwitłe zaschnięte pędy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dhr 14.01.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 A mozecie mi poradzić jak poprawnie przyciąć pęd? Słyszałam, że trzeba odczekać aż zgubi wszystkie kwiaty ale kompletnie nie wiem, w którym miejscu go przyciąć. To już moje drugie podejście do storczyków. Pierwszy chyba przelałam i padł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 14.01.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 ja nie przycinam ...czekam az ped sam uschnie ( nie wiem czy to prawidlowo, ale kwitna dlugo i obficie juz drugi rok ) przyznam sie tez w tajemnicy , ze ok 3mies.temu zakosilam szczepke , ktora wlasnie puscila listeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.01.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Na giełdzie kwiatowej na Karmelkowej, co czwartek wcześnie rano (od 4.00). A po ile tam chiodzą storczyki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 15.01.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 A po ile tam chiodzą storczyki ? Po dwa. Znaczy parami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 15.01.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Na giełdzie kwiatowej na Karmelkowej, co czwartek wcześnie rano (od 4.00). A po ile tam chiodzą storczyki ? Storczyk storczykowi nie rowny.Sa takie po 30zl ,po 150zl jak i drozsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts