Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

W końcu pojawił się ktoś budujący Dom pod Sekwoją :D . Razem z żoną wahamy się właśnie nad tym projektem - najbardziej pasuje mi zarówno dół jak i góra i nie musielibysmy wprowadzać zbyt dużo zmian w adaptacji (inne projekty, które rozważamy to dom pod Limbą, Dom w Orlikach 2, Maja 2).

To co mnie martwi w Domie pod Sekwoją, to kubatura - jest ogromna. Nie boisz się, ze przełoży sie to dramatycznie na koszty ogrzewania? Druga sprawa to wysokość domu o około 1m więcej niż innych mu podobnych. Widziałeś może jakiś dom pod Sekwoją na żywo?

Czy po lekturze projektu masz jakieś uwagi? Chodzi mi głównie o rzeczy, których nie widać analizując tylko rzuty ze strony i wizualizacje :wink: .

Jak zakładasz koszt stanu surowego zamkniętego?

Na pewno często będę zaglądał i do Dziennika i do Komentarzy na temat tego projektu - trzyamm kciuki ;).

Pzdr,

TS

https://forum.murator.pl/topic/67106-dziennik-krisa-komentarze/page/2/#findComment-1567360

Witam TS

Koszty ogrzewania każdego z tych domów są spore.

Każdy ma dużą kubaturę.

Jednak w projektach podawana jest kubatura całkowita, i gdy odejmiesz kubaturę strychu to już wygląda to trochę lepiej. Dodatkowo plusem jest że projekt przewiduje grube ściany 30 plus 15 styropian lub wełna do tego dobre okna i instalacja i nie powinno być źle. Energia potrzebna do ogrzania poddasza i pomieszczeń gospodarczych plus garaż, też jest mniejsza. Niestety trzeba zainwestować sporo kasy w dobre izolacje, piec plus dodatkowe źródła ogrzewania np. kominek z płaszczem wodnym (widziałem jak to działa po prostu bajka), ale te nakłady zwracają się najszybciej.

Co do wyglądu zewnętrznego, nam się podoba, ale to rzecz gustu. Moim skromnym zdaniem z wyglądem na zewnątrz jest jak w początkowej fazie zakupu samochodu. Super ważny jest kolor lakieru i tapicerki i wielu innych duperli ale gdy już pojeździmy nim trochę nagle wszystkie te sprawy staja się mniej istotne i okazuje się że ważniejsze jest wnętrze, cisza, układ kierowniczy, wygodne siedzenia, ilość miejsca na nogi, pojemność bagażnika, poczucie bezpieczeństwa i wiele innych. Reasumując jeżeli podoba ci się dom wewnątrz i masz dużo „miejsca na nogi” to nie ma co myśleć.

Co do samego projektu, to nie podobało nam się umieszenie części schodów w garażu, ale i ten problem rozwiązaliśmy będzie tam mała piwniczka. Reszta zmian jest opisana w dzienniku.

Koszty- nie wiem :-?

Zakładam kosztorys plus 30 – 40 % może uda się mniej

Wszystko zależy od wywalczonych rabatów i kosztów robocizny ale na to składa się wiele czynników np. region w którym będzie budowa.

Pozdrawiam :D

https://forum.murator.pl/topic/67106-dziennik-krisa-komentarze/page/2/#findComment-1567556

witamy

jak dla nas to bardzo fajny ten pomysł adaptacyjny kuchni i jadalni

wszystko zrobiło się jakieś bardziej poukładane i większe

POZDRO............... :wink:

Dziekuje.

Ale to początek zmian.

Dalsze rysuneczki w czwartek (mam nadzieje)

Pozdrawiam i zdrówka dla córeczki.

https://forum.murator.pl/topic/67106-dziennik-krisa-komentarze/page/2/#findComment-1570870

Czeku go wywaliłeś?

Napisz coś więcej

Nic ważnego.

był to fachowiec a właściwie firma która ma za dużo zleceń i olewa każdego następnego klienta i próbuje coś zrobić głownie aby wyciągnąć kasę. Ciągłe zbywanie, choroba i inne wymówki ale kasę to daj. Ogólnie standard. :cry:

https://forum.murator.pl/topic/67106-dziennik-krisa-komentarze/page/2/#findComment-1584938

Taras około 40 m2. Ale to się jeszcze zobaczy. :D :D :D

Z tego co widzę zrezygnowałeś z zadaszonego tarasu - czy planujesz zrobić od stronu ogrodu inne zadaszenie nad tarasem (drewniane/ogród zimowy/etc)?

My również myśleliśmy o likwidacji zadaszenia, a na przedłuzeniu kuchni lub salonu zrobienie właśnie oszklonego ogrodu zimowego.

Jeśli chodzi o dach - konstrukcja jest standardowa, czy ma jakieś udziwnienia w postaci ram stalowych/etc?

Pzdr,

TS

https://forum.murator.pl/topic/67106-dziennik-krisa-komentarze/page/2/#findComment-1593126

Taras około 40 m2. Ale to się jeszcze zobaczy. :D :D :D

Z tego co widzę zrezygnowałeś z zadaszonego tarasu - czy planujesz zrobić od stronu ogrodu inne zadaszenie nad tarasem (drewniane/ogród zimowy/etc)?

My również myśleliśmy o likwidacji zadaszenia, a na przedłuzeniu kuchni lub salonu zrobienie właśnie oszklonego ogrodu zimowego.

Jeśli chodzi o dach - konstrukcja jest standardowa, czy ma jakieś udziwnienia w postaci ram stalowych/etc?

Pzdr,

TS

Witam

Zdjęcia poleciały na email

Co do zadaszenia tarasu to chyba jakaś lekka konstrukcja drewniana lub markiza.

Dach jest w 100% normalny i bez niespodzianek.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/67106-dziennik-krisa-komentarze/page/2/#findComment-1594612

Witam

Zdjęcia poleciały na email

Co do zadaszenia tarasu to chyba jakaś lekka konstrukcja drewniana lub markiza.

Dach jest w 100% normalny i bez niespodzianek.

Pozdrawiam

Dzięki za zdjecia - przesłałem Ci również fotki, ale innej realizacji tego projektu.

Co do dachu - to na pewno jest to duuuuży plus.

Pzdr,

TS

https://forum.murator.pl/topic/67106-dziennik-krisa-komentarze/page/2/#findComment-1595059

• 2 weeks później...

Dostałem taką ofertę od biura projektowego

1. etap pierwszy :

-koncepcja zagospodarowania przestrzennego (rozmieszczenie ścian,

mebli, urządzeń sanitarnych i in­nych) w postaci rysunków 2D na podstawie

wcześniej przyjętych założeń i planów otrzymanych od inwestora

Wizualizację komputerową – widok z góry projektowanego wnętrza.

2. etap drugi :

-koncepcja zagospodarowania przestrzennego, (rozmieszczenie ścian,

mebli, oświetlenia, urządzeń sanitarnych i in­nych) oraz ogólnych założeń

materiałowych i kolorystycznych, w postaci trójwymiarowej na podstawie

zaakceptowanej wersji 2D etapu pierwszego i omówionych założeń koncepcyjnych

3. etap trzeci :

-rysunek pierwotnego stanu lokalu

-zagospodarowanie przestrzenne (ogólnie zwymiarowane)

-ściany do postawienia, projekt kominka - przyłącza ,

-projekt sufitów (informacja dla elektryka)

-projekt posadzki - metraż i wysokości (rysunek wylewek)

-dyspozycja instalacji elektrycznej, głośnikowej, TV , Internet,

telefon, domofon, wentylatory mechaniczne ogrzewanie podłogowe elektryczne,

-dyspozycja instalacji wod-kan.

-dyspozycja instalacji C.O.

4. etap czwarty :

-przyjęcie założeń budżetowych inwestycji

-projekty sufitów, elementów k-g, II etap instalacji elektrycznej

-szczegółowy projekt łazienek – ( wizualizacje + projekt inst.

elektrycznej i zabudowy k-g, spis materiałów, rozrys i wykaz ilości do

zamówienia płytek i fug)

-wykaz wyposażenia łazienek

-dobór grzejników

-dobór posadzek – materiały (płytki parkiety) +cokoły

-projekt kominka- dobór kasety, szczegółowy rozrys el. k-g ,

kamiennych itp.

-projekt parapetów wewnętrznych

5. etap piąty :

wykaz urządzeń kuchennych ,

-kuchnia – projekt i dobór materiałów – blat, kolor i wykończenie

mebli

-projekt mebli na zamówienie – ( elementy stolarskie: szafy, lóżka,

komody, zabudowy TV, okładziny ścienne, biurka , regały itp.)

-projekt elementów szklanych- półki, lustra, drzwi, wstawki szklane w

zabudowie

-dobór ew. projekt drzwi na zamówienie

-projekt elementów metalowych

-dobór kolorystyki ścian - próbnik NCS

-dobór oświetlenia (lampy + osprzęt)

-dobór mebli gotowych (stoły, krzesła, el. tapicerowanych)

-dekoracja okna – rolety, żaluzje, zasłony

. 6. etap :

-nadzór autorski

Dodatkowo:

Projektant bierze całkowitą odpowiedzialność za rekomendowane przez siebie ekipy wykonawcze, polegającą na tym, że:

Rekomendowana ekipa wykonawcza zrealizuje Projekt wykonany przez Zamawiającego w niezmienionej formie, chyba, że Zamawiający postanowi inaczej

Ekipa wykonawcza zrealizuje projekt za ustaloną z Zamawiającym kwotę i w ustalonym z Zamawiającym terminie

Ekipa wykonawcza zrealizuje projekt zgodnie ze sztuką budowlaną, z zachowaniem szczególnej staranności i zgodnie z przepisami zawartymi w prawie budowlanym i że zrealizowany projekt nie będzie zagrażał życiu i zdrowiu sąsiadów osób mających zamieszkać w mieszkaniu, którego wykończenia ekipa zdecyduje się podjąć.

Ekipa wykonawcza zrealizuje projekt bez wad, usterek, niedoróbek i błędów

Ekipa wykonawcza udzieli 2 letniej pisemnej gwarancji na wykonane prace

https://forum.murator.pl/topic/67106-dziennik-krisa-komentarze/page/2/#findComment-1613807

• 2 months później...

Wstyd się przyznać że dopiero zajrzałam do Twojego dziennika budowy i jaka niespodzianka, jak dobrze rozumiem Pan Jan z ekipą teraz budują u Ciebie, jednak dobra reklama roznosi się szybko :lol: :lol: :lol:

Projekt domu śliczny, bardzo funkcjomalny. A co do fotek łazienek jakie wkleiłeś, to dokładnie te same bardzo mnie zainteresowały na stronie Paradyża, chociaż jakoś ciągnie mnie w stronę bordo/różu.

Pozdrawiam i będę śledzić postępy

https://forum.murator.pl/topic/67106-dziennik-krisa-komentarze/page/2/#findComment-1745492

Wstyd się przyznać że dopiero zajrzałam do Twojego dziennika budowy i jaka niespodzianka, jak dobrze rozumiem Pan Jan z ekipą teraz budują u Ciebie, jednak dobra reklama roznosi się szybko :lol: :lol: :lol:

Projekt domu śliczny, bardzo funkcjomalny. A co do fotek łazienek jakie wkleiłeś, to dokładnie te same bardzo mnie zainteresowały na stronie Paradyża, chociaż jakoś ciągnie mnie w stronę bordo/różu.

Pozdrawiam i będę śledzić postępy

Witam i dziekuje za komentarz

Ja Twojego Neptuna w dzienniku widziałem kilka razy

Okna super

Okolica też mi bliska Legionowo, Stanisławów, Michałów, Zegrze to 20 lat mojej młodości

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/67106-dziennik-krisa-komentarze/page/2/#findComment-1745527