Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za kierownika budowy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

1300 PLN - Grodzisk Maz., z wlasnej woli na budowie nie pojawia sie nigdy ale zapraszany tak i ma calkiem sporo do powiedzenia. Jak do tej pory ( dom w stanie surowym zamknietym ) nekalismy go dziesiatkami wizyt u niego i telefonow i zawsze rzeczowo odpowiadal, naprawde bardzo nam to pomagalo.

Mimo mojego dosc sceptycznego nastawienia do jego osoby na poczatku ( jest architektem, robil nam rowniez adaptacje, za ktora chcial kase z gory zanim zrobil a ja tego nie lubie ) teraz jestesmy bardzo zadowoleni i nastepny dom tez budowalibysmy z nim.

witam

mam pytanko ile płaciliście za kierownika budowy czy kierownik interesował się budową czy tylko patrzył na kasę?

Pozdrawiam 8)

Ja zapłace 900 zł za całość po ukończeniu budowy. Trzeba koniecznie ustalić obowiązki kierownika. Dobrze jest jeśli Kierownik zna ludzi którzy będą wykonywać prace na budowie, wie wtedy czego moze sie po nich spodziewać i jak czesto trzeba ich kontrolowac. U mnie kierownik bedzie ze swoją ekipą kładł więźbę, dachówki, orynnowanie - cena 34 zł/m2 na gotowo.

U mnie kiero zgarnia 2000 pojawia się w sumie ok 3 razy z tego co mi powiedział, czyli zbrojenie strop i dach. Tak jak wcześniej ktoś się wyraził bardziej teoretyk niż praktyk (jak mi wyliczał ilość materiału to sie na nim poznałem ha ha). Ma znajomości w starostwie ale tam to i jam mam także marne pocieszenie. Zaczynam na wiosną wszystko się okaże w praniu

Zastanawiam się nad pewnym wybiegiem. Na wiosne rozpoczynamy budowy w 3 rodziny. Wszyscy potrzebujemy nadzoru kierownika budowy. Jeden z nas posiada takie dożywotnie uprawnienia ale nie opłaca tej obowiazkowej składki. Nie pracuje od kilku lat w budownictwie więc nie było sensu. Ale teraz, gdy zaczynamy budowy to chyba lepiej opłacić te jego składki+wpisowe i mieć swego fachowca bez dodatkowych kosztów zwiazanych np. w dojazdem.Wtedy nadzór kosztowałby nas niewiele. Czy opłacenie składek to wszystko co powinien zrobić? Czy coś umkneło mojej uwadze?

Jeżeli zależy Wam tylko na osobie z uprawnieniam, a niekoniecznie z odpowiednią wiedzą (choć tgo nie jestem w stanie z pewnością stwierdzić) to zdecydowanie jest to sprawa tańsza. Wtedy gość musi zapisać się do Izby zapłacić składkę i może być kierownikiem "pełną gębą". Jednak myślę , że nie oto chodzi . Czy nie lepiej zebrać się , zapłacić ,na pewno mniej za 3 budowy razem niż za każdą osobno i mieć kogoś kto ma stały kontakt z budowami, zna technologie i realia ? Oczywiście piszę to z pozycji osoby świadczącej usługi kierowania budową i inspektora nadzoru. Mogę być z tego powodu dla zainteresowanych mało wiarygodny ale chyba warto żeby ktoś kompetentny "zaopiekowal" się niemałymi przecież inwestycjami finansowymi jakimi jest budowa domu.

Jeżeli jesteś zainteresowany(a) zatrudnieniem kierownika budowy proszę o ptania na priva.

Osoba o której pisałam posiada odpowiednei kwalifikacje i doświadczenie kilkunastoletnie. Nadzorowała budowę kilku osiedli mieszkaniowych. Tak się jednak życie ułożyło, że od kilku lat pracuje w innej branży, poniekąd spokrewnionej jednak z budownictwem 8) Nie opłacała tylko tych składek bo nie zajomowała się już nadzorem. Co do kwalifikacji i doświadczenia to jestem pewna, że posiada odpowiednie. Zastanawia mnie ejdnak jeszcze cos innego. Czy musi prowadzić działalność gospodarczą by prowadzic nadzór? Jeśli tak to nawet wtedy gdy robi grzecznościowo i nieodpłatnie? Skąd pomysł z tą działalnością? Gdzieś obiło mi się o uszy :wink:

Z tą koniecznością prowadzenia działalności gospodarczej to jakieś nieporozumienie. Zdecydowanie nie ma obowiązku prowadzenia działalności gospodarczej gdy świadczy się tego typu usługi np dla znajomych.