Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

szanowny doradco ja mam referencje z calej europy ,moze podac kilka telefonow-- a ty co wybudowales kornik czy wc

W jakich jednstkach będziemy się licytować? W EU? Leżysz. :wink:

Nie stresuj się tak,zobaczymy z postów ile wyniosłęś z tych 20 lat.

Pozdrowionka.

https://forum.murator.pl/topic/67111-klinkierowa-elewacja/page/2/#findComment-1486013

szanowny doradco ja mam referencje z calej europy ,moze podac kilka telefonow-- a ty co wybudowales kornik czy wc

W jakich jednstkach będziemy się licytować? W EU? Leżysz. :wink:

Nie stresuj się tak,zobaczymy z postów ile wyniosłęś z tych 20 lat.

Pozdrowionka.

https://forum.murator.pl/topic/67111-klinkierowa-elewacja/page/2/#findComment-1486019

izolacja pozioma ´´glowna dookola budynku pod pierwsza warstwe,folia izolaczjna tak zwana przechodzaca z izolacji poziomej w pionowa konczy sie zalozeniem pionowym pod pierwsza warstwa waty mineralnej.

przy grubosci waty 10 cm lepiej zalozyc 2 x 5 cm ukladajac plyty na przemian likwidujac fuge na styku

folie zaklada sie rowniesz pod parapety zewnetrzne murowane z klinkieru,nad nadprozami nad oknami.bardzo wazne! nalezy pamietac o fugach wentylacyjnych i skraplajacych, na pierwszej i nadrugiej warstwie klinkier oraz nad oknami

kotwy my zakladamy 5 szt na m2 zwiekszajac ilosc na szczytach pod dachem

pion w lupanym silikacie

na naroznikach domu ustawia sie prfile w pionie na ktorych rozrysowuje sie fugi

zaczynamy mierzyc opuszczajac cegle pionowo 4 cm ponizej otworu okiennego

gora cegly to 0 od ktorego zaczynamy rozmierzac fugi w dol do fundamentu

sznurek naciagamy bardzo mocno na klockach przesuwajac po pionowych profilach

pion wychodzi sam!

fuga fuge mozemy wykonac rowniesz z drobnoziarnistego piasku i cement

3x1 nie wolno dodawac wapna! zaprawa musi byc pol sucha

zaprawa najlepsza jest gotowa

zaprawe mozna wykonac rowniez z cementu piasku plastyfikator idealnz jest trascement warunek zadnego wapna!

ZAWODOWCY MURUJA NA GOTOWA FUGE BEZ DODATKOWEGO FUGOWANIA PARTACZE PODKLADAJA ROZNEGO RODZAJE LISTEWEK I PODKLADEK

pozniej nad oknami docinaja cegly bo sie nie zgadza fuga nad rolkami!

POSYPYWANIE WARSTWY wymurowanej mieszanka suchego piasku i cementu zapobiega wyplywaniu wody z zaprawy warstwy gornej

stosowane prz y mokrej cegle lub przy cegle twardo palonej

przepraszam za bledy ale mam klawiature z innymi znakami!

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/67111-klinkierowa-elewacja/page/2/#findComment-1486240