Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sobie radzic ze złodziejami?

Artc

Recommended Posts

Mam działkę w lasach częstochowskich.

Gdy przyjechałam na nią w długi majowy weekend znowu się zdenerwowałam.

Ukradli mi 6 tuji i dwa srebrne świerki. Boję się o pozostałe drzewka.

Chętnie bym je jakoś zaznaczyła. Może bym je u kogoś zobaczyła!.Czy moze ktoś zna jakieś sposoby. Np. czy jest jakaś ekologiczna farba którą możnaby je spryskać (od strony płotu nie będzie widać) żeby im nie zaszkodziło.

Albo jakieś inne sposoby?

Kiedyś znajomy sadząc drzewka wiązał je ze sobą kolejno drutem, tak by niemogli szybko wyrwać jednego drzewka. Trzeba potem tylko pamiętać o poszerzeniu oczek. Drut był w ziemi na poziomie korzeni.

Możesz też zrobić zasadzkę w stylu Rambo, nie wiem tylko jak z odpowiedzialnością.

W miejscu gdzie buduję, stoją juz domy, niektóre sezonowe inne zamieszkałe przez cały rok / teren nad brzegiem jeziora/. Przez jesien i zime wszystkie były okradzione, niektóre po kilka razy - doszło do tego, że właściciele spali na górze a złodzieje okradli salon na dole. Nie pomogły alarmy, stalowe drzwi, kraty i inne takie. Wreszcie znależlismy sposób. Było wiadowe wszem i wobec kto jest szefem gangu złodziei, nic mu tylko nie mozna było udowodnić

, więc wynajelismy go do pilnowania terenu. Dostaje co miesiąc kasę i wyobrażcie sobie od tego czasu nie było ani jednego włamania!Płacimy po 30 PLN od działki na miesiąc. Skończyły się także kradzieże iglaków, wyrywanie świeżo zasadzonych żywopłotów i wszelka inna dewastacja.Wydaje mi się, że jest to obecnie najlepsza metoda. Nie możesz pokonac wroga więc go przekup.

Zrób tak jak kiedyś robiono na składach : pomaluj drzewka farbą emulsyjną. Jest nieszkodliwa dla roślin (przetestowałam) a tak zaznaczonego drzewa nikt nie kupi bo wiadomo że kradzione. Oczywiście bez przesady z tym malowaniem-wystarczy pędzlem zrobić kilka "chlapnięć" na korone lub pomalować pień w kilku miejscach. U mnie pomogła.

Przed świętami wielkanocnymi większość krzaków bukszpanu jest chamsko obrzynana - dosłownie! Niektórzy radzą sobie tak, że na 2 tygodnie przed świętami opryskują białą farbą np. kredową, która po jakimś czasie spływa wraz z deszczem. Ja wczoraj tak zrobiłam z moimi piwoniami, bo 18 z nich już poszło do ludzi. Ciekawe czy im to pomoże zostać ze mną?

Przed świętami wielkanocnymi większość krzaków bukszpanu jest chamsko obrzynana - dosłownie! Niektórzy radzą sobie tak, że na 2 tygodnie przed świętami opryskują białą farbą np. kredową, która po jakimś czasie spływa wraz z deszczem. Ja wczoraj tak zrobiłam z moimi piwoniami, bo 18 z nich już poszło do ludzi. Ciekawe czy im to pomoże zostać ze mną?

Opłacać się złodziejom NIE, NIE i NIE!!!

Strzelać do złodzieji ..., ... i ...!!!

Też mnie okradziono, strata niewielka, bo staram się nie mieć na budowie niczego, co bez wysiłku można zabrać :sad: i na tym zarobić...

Wiem, że budowa była penetrowana (zniszczony płot), ale gdy było coś cennego to pilnowałem śpiąc na działce :smile:.

Jeszcze kilka lat budowania mam w planie i pozostaje mieć nadzieję, że strat nie będzie!!!

Pozdrawiam!

Dziękuję wszystkim za porady.

Właśnie ostatnio pomalowałam część drzewek farbą emulsyjną (od strony płotu, żeby nie było widać). Mam nadzieję że mi więcej nie ukradną.

Pozdrawiam wszystkich :smile:

• 3 weeks później...
  • 1 year później...
A mnie dzisiaj ukardli silnik od betoniarki i kabel od siły (biorę prąd od sąsiada):( . A okolica "taka spokojna, taka sielska, nigdy nic nikomu nie zginęło" - tak mówia okoliczni mieszkańcy; czy mój dom bedzie tym jedynym okradanym? :evil:

Dom na wsi.

Coroczny przegląd wszystkiego już nam obrzydło.

Potrafili mi zasunąć silnik do zdobycznej cudem Frani, całe stosy ubrań, butów , chciano nawet wyrwać wc..( po kiego im..kiedy większość ma sławojki ?? ) Policja już nie chce mnie oglądać.

No to poszliśmy do tych , gdzie wisiały Moje Ciuchy na płocie i dziękuję, że mi ubranka wywietrzyli..

Nie zacytuję słów które poszybowały w moja stronę.

Sens był jedynie taki " tu często bywają pieruny..trafiają w drzewa, stodoły i domy "

Szczerbaty pijaczona ustanawia miejscowe prawa.

A ja nie podskoczę.

:-? Dbam o to, by moje plecy jak pójdę na grzyby nie zaliczyły siekiery.

Bagna są w tym miejscu wyjątkowo zdradliwe...

Ziaba, Twoje doświadczenia są okropne:( I czuję, że moje będą podobne, niestety :evil: Buduję dom na wsi; na razie jako weekendowy, potem może emerytalny. Budowa jest oddalona od miejsca zamieszkania o 130 km. Znamy tę wieś od strony wakacyjnej, ale teraz - po kradzieży- żałuję, że się tam budujemy:( Cała radość uciekła ze mnie jak powietrze z przekłutego balonika. Dom stoi w stanie surowym, w przyszłym tyg. mają wstawiać okna, instalacje, itp. czyli najdroższe sprawy. Juz drżę na myśl o stratach. I co potem? Za każdym razem martwić się o swój ciężko zapracowany dobytek? Powinny tym złodziejom "ręce pousychać".

Można też spróbować innego sposobu. Zapoznać sąsiada. Nie takiego co kradnie i potem pilnuje tylko takiego najbliższego z za płotu. Może czasem lepiej przypilnować jak pies. Z jakąś flaszeczką zacnego trunku iść zapoznać się. Ludzie na wsi tak lubią. A tak to mają Cię jak intruza. Lepiej być swojak.