Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wystające szczotki spod gąsiorów??

Recommended Posts

Witajcie!

mam pytanie jak w temacie, właśnie układają nam gąsiory na dachu (dachówka Roben miedziana) i zaskoczył :o mnie widok wystających szczotek spod gąsiorów - czy tak ma być?, dekarze mówią, że tak, a dlatego żeby nie podwiewał tam śnieg i nie wchodziły ptaki, ale wygląda to tak sobie, ale ja się nie znam i tu na forum oglądając piękne dachy nie widziałam tego "ustrojstwa"więc albo wszyscy dają jakieś taśmy albo te szczotki mają być niewidoczne, poradźcie dobrzy ludzie!! :cry:

teoretycznie ale to tylko teoretycznie szczotka powinna konczyc sie rowno z gasiorem. w praktyce to roznie bywa. wystarczy troche checi aby grzbiet szczotki zamocowac wyzej co zaowocuje tym ze szczotka nie bedzie przestawac. moim zas zdaniem szczotka jest lepsza od tasmy chocby ze wzgledu na to iz przy aktualnych temperaturach tasma po jakims czasie predzej czy pozniej zacznie "odchodzic" od dachowki. czesto montujemy owe szczotki i wystają spod gąsiora max. 2 cm co jest niezauwazalne. prosze zwrocic uwage dekarzom aby zamontowali wyzej .

Kto ci wcisna te szczoty , myslalem , ze juz tylko w muzeum , niestety maja wystawac , mi tez sie to niepodoba , zwlaszcza jak jest kolor nietrafiony.[

No właśnie to jest tak, jak człowiek się na czymś nie zna, wybiera sobie dachówkę, a akcesoria dobierają fachowcy i wychodzą takie kwiatki..,a co do tego muzeum to raczej będzie skansen, bo architektura i otoczenie bardziej mi tu pasują :wink:

teoretycznie ale to tylko teoretycznie szczotka powinna konczyc sie rowno z gasiorem. w praktyce to roznie bywa. wystarczy troche checi aby grzbiet szczotki zamocowac wyzej co zaowocuje tym ze szczotka nie bedzie przestawac. moim zas zdaniem szczotka jest lepsza od tasmy chocby ze wzgledu na to iz przy aktualnych temperaturach tasma po jakims czasie predzej czy pozniej zacznie "odchodzic" od dachowki. czesto montujemy owe szczotki i wystają spod gąsiora max. 2 cm co jest niezauwazalne. prosze zwrocic uwage dekarzom aby zamontowali wyzej .

Ecik!

czyli da się to zrobić tak żeby jakoś wyglądało i spełniało nadal swoją funkcję, hmm - jutro osobiście jadę na budowę i pogadam sobie z Panami Dachowcami!, tylko nie wiem jakich argumentów mam użyć żeby ich przekonać, aby na nowo zdejmowali gąsiory...., ale widać to jawna fuszera :evil: i wygląda naprawdę źle bo szczotki wystają na całej długości, dzięki za rady!

Zasada powinna być taka, że wszystkie elementy dachu powinny mieć podobny czas starzenia się. O ile to możliwe należy unikać elementów plastikowych a szczególnie narażonych na działanie promieni słonecznych. Z wystających szczotek w niedługim czasie nic albo prawie nic niezostanie! Osobiście stosuję wyłącznie taśmy posiadające obrzeże z malowanej blachy aluminiowej łączące się z dachówką klejem butylowym.

A swoją drogą to spora część wykonawców zapomiona o estetyce. Pozdrawiam.

Mnie też sprzedawca wcisnął te sz czotki , są

już ułożone na dachu i nie dość że wystają spod gąsiorów około 3 cm. to powodują że gąsiory nie dolegają dobrze do siebie. Obawiam się że może pod nie podwiewać śnieg.

Dodam że szczotki kupiłem do dachówki marsylki , prawie płaskiej

Mnie też sprzedawca wcisnął te sz czotki , są

już ułożone na dachu i nie dość że wystają spod gąsiorów około 3 cm. to powodują że gąsiory nie dolegają dobrze do siebie. Obawiam się że może pod nie podwiewać śnieg.

Dodam że szczotki kupiłem do dachówki marsylki , prawie płaskiej

Wadą może byc niewłąściwy rozmiar szczotki w stosunku do wielkości gąsiora.

Większośc firm produkuje szczotkę o szerokości 20 cm i ten rozmiar przy małym gąsiorze ( ośli grzbiet Huguenota , gasior Robena , gasior Sattel Ruppa gasior 12 z Koramica ) jest za duży dwie firmy produkuja szczotke mniejszą 17,5 cm HPI oraz Klober

Wymiana szczotki jesli juz ona jest na mniejszą powinna zlikwidować problem

Pozdrawiam Piotr

zaraz... zaraz.. coś mi się tu nie zgadza...

przedmówcy!! jak może szczotka nie wystawać skoro na dachówce posiadająca "fale" leży prosty od dołu gąsior.. wiadomo że szczotka na fali jest zagięta a we wgłębieniu wyprostowana...

jak ktos pisze że ma się kończyć równo z gąsiorem to sam sobie wprowadzi śnieg pod gąsior..