malgo77 01.12.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Witajcie! mam pytanie jak w temacie, właśnie układają nam gąsiory na dachu (dachówka Roben miedziana) i zaskoczył mnie widok wystających szczotek spod gąsiorów - czy tak ma być?, dekarze mówią, że tak, a dlatego żeby nie podwiewał tam śnieg i nie wchodziły ptaki, ale wygląda to tak sobie, ale ja się nie znam i tu na forum oglądając piękne dachy nie widziałam tego "ustrojstwa"więc albo wszyscy dają jakieś taśmy albo te szczotki mają być niewidoczne, poradźcie dobrzy ludzie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 01.12.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Kto ci wcisna te szczoty , myslalem , ze juz tylko w muzeum , niestety maja wystawac , mi tez sie to niepodoba , zwlaszcza jak jest kolor nietrafiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ecik 01.12.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 teoretycznie ale to tylko teoretycznie szczotka powinna konczyc sie rowno z gasiorem. w praktyce to roznie bywa. wystarczy troche checi aby grzbiet szczotki zamocowac wyzej co zaowocuje tym ze szczotka nie bedzie przestawac. moim zas zdaniem szczotka jest lepsza od tasmy chocby ze wzgledu na to iz przy aktualnych temperaturach tasma po jakims czasie predzej czy pozniej zacznie "odchodzic" od dachowki. czesto montujemy owe szczotki i wystają spod gąsiora max. 2 cm co jest niezauwazalne. prosze zwrocic uwage dekarzom aby zamontowali wyzej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgo77 01.12.2006 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Kto ci wcisna te szczoty , myslalem , ze juz tylko w muzeum , niestety maja wystawac , mi tez sie to niepodoba , zwlaszcza jak jest kolor nietrafiony.[ No właśnie to jest tak, jak człowiek się na czymś nie zna, wybiera sobie dachówkę, a akcesoria dobierają fachowcy i wychodzą takie kwiatki..,a co do tego muzeum to raczej będzie skansen, bo architektura i otoczenie bardziej mi tu pasują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgo77 01.12.2006 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 teoretycznie ale to tylko teoretycznie szczotka powinna konczyc sie rowno z gasiorem. w praktyce to roznie bywa. wystarczy troche checi aby grzbiet szczotki zamocowac wyzej co zaowocuje tym ze szczotka nie bedzie przestawac. moim zas zdaniem szczotka jest lepsza od tasmy chocby ze wzgledu na to iz przy aktualnych temperaturach tasma po jakims czasie predzej czy pozniej zacznie "odchodzic" od dachowki. czesto montujemy owe szczotki i wystają spod gąsiora max. 2 cm co jest niezauwazalne. prosze zwrocic uwage dekarzom aby zamontowali wyzej . Ecik! czyli da się to zrobić tak żeby jakoś wyglądało i spełniało nadal swoją funkcję, hmm - jutro osobiście jadę na budowę i pogadam sobie z Panami Dachowcami!, tylko nie wiem jakich argumentów mam użyć żeby ich przekonać, aby na nowo zdejmowali gąsiory...., ale widać to jawna fuszera i wygląda naprawdę źle bo szczotki wystają na całej długości, dzięki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.12.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Zasada powinna być taka, że wszystkie elementy dachu powinny mieć podobny czas starzenia się. O ile to możliwe należy unikać elementów plastikowych a szczególnie narażonych na działanie promieni słonecznych. Z wystających szczotek w niedługim czasie nic albo prawie nic niezostanie! Osobiście stosuję wyłącznie taśmy posiadające obrzeże z malowanej blachy aluminiowej łączące się z dachówką klejem butylowym.A swoją drogą to spora część wykonawców zapomiona o estetyce. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 03.12.2006 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Szczotki to chyba tylko na pas nadrynnowy a pod gąsiory karbowana folia aluminiowa klejona do płytek. Tak chyba u mnie montowali bo nigdzie nic nie wystaje [ dachówka Euronit ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.12.2006 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Na pas nadrynnowy stosuje się grzebień zwany wróblówką a taśmy na kalenice i naroża. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słaby 04.12.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Mnie też sprzedawca wcisnął te sz czotki , są już ułożone na dachu i nie dość że wystają spod gąsiorów około 3 cm. to powodują że gąsiory nie dolegają dobrze do siebie. Obawiam się że może pod nie podwiewać śnieg.Dodam że szczotki kupiłem do dachówki marsylki , prawie płaskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słaby 04.12.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Mnie też sprzedawca wcisnął te sz czotki , są już ułożone na dachu i nie dość że wystają spod gąsiorów około 3 cm. to powodują że gąsiory nie dolegają dobrze do siebie. Obawiam się że może pod nie podwiewać śnieg.Dodam że szczotki kupiłem do dachówki marsylki , prawie płaskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.12.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Część sprzedawców (handlowców) ma nikłe pojęcie o funkcjonowaniu dachu. Robiąc konkurencyjne oferty dodają tanie, tandetne dodatki. Wcześniej czy później kończy się to remontem dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 08.12.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Wadą może byc niewłąściwy rozmiar szczotki w stosunku do wielkości gąsiora.Większośc firm produkuje szczotkę o szerokości 20 cm i ten rozmiar przy małym gąsiorze ( ośli grzbiet Huguenota , gasior Robena , gasior Sattel Ruppa gasior 12 z Koramica ) jest za duży dwie firmy produkuja szczotke mniejszą 17,5 cm HPI oraz KloberWymiana szczotki jesli juz ona jest na mniejszą powinna zlikwidować problemPozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 08.12.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 zaraz... zaraz.. coś mi się tu nie zgadza... przedmówcy!! jak może szczotka nie wystawać skoro na dachówce posiadająca "fale" leży prosty od dołu gąsior.. wiadomo że szczotka na fali jest zagięta a we wgłębieniu wyprostowana... jak ktos pisze że ma się kończyć równo z gąsiorem to sam sobie wprowadzi śnieg pod gąsior.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 08.12.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Jeśli nie podobają się wystające szczotki to zawsze można sobie zakleić gąsiory zaprawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 10.12.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Szczotka powinna wystawać ale tyle ile potrzeba tzn. w żadnym wypadku nie powinno być widać metalowego mocowania szczotki. czyli powinna wystawać tyle ile potrzeba żeby spełniała swoją rolę.Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 10.12.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Znajomy miał taśmę pod gąsiorami i w tym roku zmieniał na szczotkę. Miał już dość buszujących pod gąsiorami wróbelków. U mnie ze wzgledu na ww. świrkoludy będzie również szczotka. Jak widać każdy medal ma dwie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 10.12.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Szczotka powinna wystawać ale tyle ile potrzeba tzn. w żadnym wypadku nie powinno być widać metalowego mocowania szczotki. czyli powinna wystawać tyle ile potrzeba żeby spełniała swoją rolę. Pozdrawiam Piotr Nie neguje twojej wiedzy , ale teraz to polales woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 11.12.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 A czemu wartowniku??Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts