wojcor 07.12.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Witam wszystkich na 99,99% jestem zdecydowany na projekt Mlecz z firmy Archeton, jak ktos ma taki projekt i chce sie podzielic prosze o kontakt, opinie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 07.12.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Jeżeli na skarpie to fajnie, jeżeli nie to mniej fajnie (teraz WZ określają o ole można wynieść poziomy garażu i parteru nad poziom gruntu, a wkopanie oznacza okresowe zalewanie garażu i być może kotłowni).Kolumnada parteru od strony ogrodu kosztuje, a niewiele daje może warto pogłębić saloon.Hall duzy, ale można zniwelować jakąś szafą.Komin główny wychodzi niebezpiecznie blisko kosza dachowego, mogą z tym być kłopoty.Może warto poszerzyć nieco garaż co by bryłka złapała inne proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BNN 07.12.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 W podobnej konwencji są projekty Sopran z pracowni MTM Styl.http://www.mtmstyl.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcor 08.12.2004 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 wiem ze Sopran jest podobny, ale ma ostry dach i troszke inaczej wyglada, Mlecz jest tzn. tak mi sie wydaje bardziej nowoczesny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcor 08.12.2004 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 wiem ze Sopran jest podobny, ale ma ostry dach i troszke inaczej wyglada, Mlecz jest tzn. tak mi sie wydaje bardziej nowoczesny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krab 08.12.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Witam to jest nowy projekt Archetonu ma parę miesięcy będzie bardzo trudno kogoś znaleść kto to już wybudował ale jest sympatyczny.POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 01.12.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Witam, współnie, rodzinnie decydujemy się na budowę domku. Wybieramy projekt. Na dzień dzisiejszy, naszym faworytem jest Mlecz z pracowni Archeton. Podoba się nam układ i ilość pomieszczeń, prosta budowa (?) i ew. niezbyt droga realizacja. Czy się mylę? Oto link: http://www.archeton.com.pl/index.aspx Niestety projekt domu trzeba wybrać z rozwijanej listy po prawej stronie na stronie. Do samego projektu planujemy nanieść kilka zmian jak np.: - obcięcie - rezygnacja z balkonów - a tym samym likwidacja tych kolumienek od strony ogrodu;) - zamiana okien balkonowych na zwykłe; - likwidacja wejścia do kotłowni z zewnątrz - małe okienko?; - rozgrodzenie okna w jadalni - chodzi o wykusz, jak mi wiadomo okno to stanowi całość, chciałbym powstawiać słupki pomiędzy te trzy połacie; - dodatkowe okno połaciowe w sypialni nad wejściem; - zmiana budulca na pustak Ph25 + styropian 10-12 cm. Acha, wejście z działki do domu od południowej strony. Myśleliśmy także nad Barwnym z kolekcji Muratora http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=374&IdKolekcji= ale... Dzięki za wszelkie uwagi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 02.12.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 ) Cisza jak makiem zasiał) Nikt nic nie powie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkza 02.12.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Witaj,jak jest położona działka w stosunku do stron świata?zastanów się nad balkonem - dom zdecydowanie zmieni wygląd;mnie osobiście wykusz się nie podoba - kwestia gustu, natomiast, moim zdaniem, podnosi koszty budowy;dodatkowe okno - czemu nie, zawsze jaśniej w pomieszczeniu;co do materiałów - wg teorii silka i wełna to b. dobre połączenie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 03.12.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Wow, wielkie dzięki za post'a;) Tak jak pisałem, wejście do domu od strony południowej, garaż po stronie wschodniej - nie najlepiej ale cóż - tak będzie i tyle. Balkony z definicji u mnie odpadają także nawet się już nie zastanawiam nad tą kwestią. Silka i wełna....koszty, koszty, koszty... Właśnie, właśnie wykusz... wiem, że jest droższy niż prosta ściana, nie wszytkim się podoba - to zrozumiałe. Właściewie na czym polega drogość tego elementu ściany? - fundament - i tak sie kopie i zbroi - a czy tak czy troszkę mniej prosto? - ściana - owszem to nie to samo co murować prostą ścianę ale też (akurat ten) wykusz nie jest kolisty - jest trapezem - tzn. ma trzy proste odcinki. - okna - odobnie jak mury - docieplenie - jeśeli fachowiec łamie sie i biadoli przy dociepleniu wykusza... to mi ręce opadają. W budowie domu chyba jest więcej zawiłych fragmentów przy dociepleniu. Podobnie tynkowanie o malowaniu już nie wspominając;) - a może trzy mostki ciepła na raz - lub jeden wielki - ale to kwestia późniejszej eksploatacji... więc co? macie jakieś rozsądne wytłumaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 04.12.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Oooo... Mletsyk... (kto ogladał epokę lodowcową ten wie co mam na myśli ) (kliknięcie na obrazek otwiera opis projektu) http://www.archeton.net/RESOURCES/RYSUNKI/mlecz/mlecz.jpg Pozdrawiam PR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 04.12.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Heh, wielkie dzięki Panie Romku;)Tego właśnie mi brakowało, klik, pstryk i wszystko jak na dłoni;) A już myślałem, zę nic się nie da wycisnąć ze strony Archetonu;) Zachęcam do dyskusji, porad, opinii;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 19.12.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Ponownie prosze o opinie : http://www.archeton.pl/?ProjektID=361 Do samego projektu planujemy nanieść kilka zmian jak np.: - obcięcie - rezygnacja z balkonów - a tym samym likwidacja tych kolumienek od strony ogrodu; - likwidacja podcienia - przesunięcie lini fundamentu do lini kolumn - zwiększenie salonu; - zamiana okien balkonowych na zwykłe; - likwidacja wejścia do kotłowni z zewnątrz - okienko; - rozgrodzenie okna w jadalni - chodzi o wykusz, jak mi wiadomo okno to stanowi całość, chciałbym powstawiać słupki pomiędzy te trzy połacie; - dodatkowe okno połaciowe w sypialni nad wejściem; - przesunięcie ściany kuchnia/wiatrołap - powiększenie kuchni. Wejście z działki do domu od południowej strony. Z góry dziękuję za wszelkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 20.12.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Zacznijmy od piętra. http://www.twojprojekt.pl/system/attachment/filename/34556/mlecz-poddasze-0.png Po obcięciu balkonów ( spora redukcja kosztów ) praktycznie nie ma co zmieniać. Co do okien połaciowych - proponuję w pierwszym etapie wogóle ich nie wstawiać. Po zamknięciu budynku, wykonaniu tynków, posadzek i instalacji wejść do tych prawie gotowych pomieszczeń i dopiero wtedy zdecydować gdzie i ile ich zainstalować. Montaż takiego okna nie sprawia wogóle kłopotu - warunkiem jest tylko zachowanie identycznych odległości między krokwiami, ale w tym głowa cieśli i dekarza. Kolej na parter. http://www.twojprojekt.pl/system/attachment/filename/34555/mlecz-parter-0.png Sugerowane przez Ciebie zmiany częściowo wpłyną na zmniejszenie kosztów budowy poprzez uproszczenie niektórych elementów. Tak się ma z wspomnianym wykuszem czy też podcieniem na tarasie. Dobry pomysł z powiększeniem kuchni. Kosztorys całej inwestycji opiewa na prawie 260 000 netto. W tym sam stan surowy to prawie 160 000 zł. Cóż, na tej pozycji, po tych dokonanych zmianach można zaoszczędzić z 30-40 000 zł, a więc całkiem nie mało. Kosztorys liczony był dla technologi Silki murowanej. Ja bym się pokusił o Suporex na klej. Budynek i tak będziesz ocieplał. Przy dobrej ekipie i szybkim wykonaniu możesz nawet zmieścić się z stanem surowym w 100 - 110 000 zł. Więcej zostanie na wykończenie domku. http://www.twojprojekt.pl/projekty/mlecz Zajrzyj - może coś zmienisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 20.12.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Artur K. - wielkie dzięki za komantarz. okna połaciowe - nie przypuszczałem, że można tak do ostatniej chwili decydować się gdzie, ile i czy wogóle będą połaciówki. Inna sprawa, że w projekcie rozmiar tych okien jest maksymalny czyli 160 co także wydaje mi się lekką przesadą. Przy adaptacji tych wszystkich zmian podpytam się architekta co sądzi o takim decydowaniu o oknach do ostatniej chwili. Cała reszta zmian na piętrze oczywiście podyktowana będzie kosztami oraz naszą eststyką - nie znosimy balkoników;))Oczywiście nie zakładamy budulca na ściany zew. w postaci Silki. Może to będzie max, może Suporex - jeżeli tak to biały? szary? może rodzime silikaty - wszystko zależy od cen na dany dzień oraz ekipy w czym się będzie czuła mocna i pewna.Martwi mnie jeszcze jedna sprawa. Mianowicie troszkę małe rozmiary kotłowni. Jestem już raczej zdecydowany na kocioł wielopaliwowy typu: http://kotly.com/sklep/product_info.php?products_id=739&topSsid=b5289423cd43cc8591e034565e56995dlubhttp://kotly.com/product_info.php?products_id=786&topSsid=9cdc5376d4f674b2565e2819b63a080eMoże tam być bardzo ciasno a przeciez jeszcze będę musiał wcisnąć zbiornik na ciepłą wodę. Podoba mi się za to wizja jednego komina w ścianie, z jednej strony kocioł z drugiej ... ceramiczna koza;)Dostałem na skrzynkę kilka zdjęć z realizacji Mlecza, wydaje się trochę wąski, na zdjęciu pracowni jest raczej taki .. dosadni;)Cieszę się, że zakładane zmiany pociągną za sobą takie cięcia kosztów - tak też zresztą zakładaliśmy. Uważany, ze mimo wszystko bez balkonów i podcienia bryła budynku jest bardzo atrakcyjna. Można przecież także pobawić się w kolory tynku... choć mówi sie, zę ciemniejsze tynki na styropian raczej niekoniecznie.Acha, planujemy także zielony gont jako pokrycie dachu. Po pierwsze bardzo nam się podoba ten materiał, szybko i taniej się go montuje - wykończenia typu gąsior kosztują mniej, dach w projekcie zakłada deskowanie - trzeba to wykorzystać. To chyba także będzie jakaś oszczędność w porównaniu z zakładanymi w projekcie materiałami na dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 20.12.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Acha, planujemy także zielony gont jako pokrycie dachu. Po pierwsze bardzo nam się podoba ten materiał, szybko i taniej się go montuje - wykończenia typu gąsior kosztują mniej, dach w projekcie zakłada deskowanie - trzeba to wykorzystać. To chyba także będzie jakaś oszczędność w porównaniu z zakładanymi w projekcie materiałami na dach? I to nawet spore. Przy dachówce ceramicznej czy też cementowej najdroższe są właśnie elementy wykończeniowe - liczone na sztuki. Przy zastosowaniu gontu odpada Ci sporo wykończeniówek. Przy takiej zmianie przeliczcie czy nie opłacało by się ocieplić połaci dachowych styropianem z warstwą papy. Są już gotowe sporych rozmiarów arkusze. Stosuje się je do docieplania dachów płaskich i pod niewielkim kątem - tam gdzie nie ma możliwości docieplenia od strony poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 20.12.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Hehe, a to ciekawostka... http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87956 Oczywiście to, że dach Mlecza jest o większym kącie to w niczym nie przeszkadza? Lecz czy to ma sens. Może dysponujesz stronką producenta lub dystrybutora? Rozumiem, że styropian z papą na destki? jaka grubość i gęstość? I na t gont. A od wewnątrz, od strony krokwi? Dodatkowo jeszcze wełna, stelarze i g-k? Nie wiem czy styropian i wełna się nie wykluczają i koszty, koszty.. bo z pewnością izolacja byłaby na 102;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 20.12.2006 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Tu masz jednego z producentów : http://www.magbud.com.pl/styropap.html Ale na rynku jest ich wielu. Co do grubości to nie odpowiem Ci, należałoby przejżeć dane techniczne poszczególnych producentów i produktów. Co do mocowania - nie widzę żadnego problemu - klej i co 2 warstwy wycinam niewielki frez na grubość łaty którą przykręcam do deskowania. Zatrzymuje ona styropian przed ewentualnym zsunięciem się przed całkowitym wyschnięciem. Można też co pewien czas od środka po przykręać go na grubsze wkręty. Co do dalszego ocieplenia - nie zaszkodzi dać 5-8 cm wełny między krokwie - i dalej już standart folie, płyty GK itd. Pod deskowaniem i tak masz folię paro izolacyjną więc wszystkie parametry izolacji będą zachowane Stosowanie wełny i styropianu jednocześnie nie wyklucza się - już tak miałem na kilku elewacjach, gdzie część ścian na których miały być w przyszłości okładziny z płytek lub kamienia była obłożona styropianem, a elewacja dalsza wełną, czy też wnęki okienne ze względu na niewielką grubość szły tylko styropianem przy elewacji z wełny. Co do dachów, to tą metodą ociepliłem sporo dachów płaskich, hale fabrycznye z dachem o kącie 20-30 stopni, a ostatnio ogród zimowy o nachyleniu 35 stopni. Najczęściej stosowana grubość to 10 -12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 27.12.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Dzięki,muszę pogrzebać i popytać, może ma ktoś jeszcze podobne doświadczenia. Nowy rok tuż, tuż, ciekawe jak tam się będa miały ceny budulca na wiosne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 05.01.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Mam kilka zdjęć z realizacji tego projektu - osób trzecich. Mogę na priva przesłać kilka fotek. Może ktoś dysponuje jeszcze jakimiś fotkami z realizacji Mlecza? Może ktoś jeszcze wyrazi swoją opinię na temat samego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts