Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MLECZ E361 pracownia ARCHETON

Recommended Posts

witam,

bardzo spodobał mi się ten projekt. Ma wszystko to czego potrzebujemy. Niepokoi mnie jednak mala kuchnia. Czy można w jakiś sposób ja powiększyć? Jaki bedzie w przybliżeniu koszt budowy takiego domu systemem gospodarczym? Chetnie zobaczyłabym zdjęcia z realizacji tego projektu. A tak najbardziej to interesują mnie wnetrza tego domku.

• 2 weeks później...
Witam! Bardzo podoba mi sie ten projekt, na 99% jesteśmy z mężem zdecydowani na jego kupno.Chcielibyśmy dowiedzieć się jak najwiecej na temat budowy tego domku.Dlatego prosze o opinie osoby,które wybudowały według tego projektu lub są w trakcie realizacji, a także o przesłanie fotek z poszczególnych etapów budowy i nie tylko.Z góry dziękuje i pozdrawiam! :wink:

• 4 months później...

Mam zamiar zacząć budowę MLECZA (odbicie lustrzane) na wiosnę. Jesteśmy na etapie zmian projektu. Rezygnujemy z balkonu w sypialni nad garażem (zostanie portfenet), wyciągamy salon do lini słupów i ze względu na planowane ogrzewanie ekogroszkiem podpiwniczymy część pod kuchnią, jadalnią, łazienką i wiatrołapem. Obecna kotłownia nie będzie miała drzwi zewnętrznych i będzie pomieszczeniem do majsterkowania. Ze względu na koszty zmieniamy materiały: ściany z suporexu, stropy żelbetowe, pokrycie dachu gont bitumiczny, izolacja styropian 12cm. Planowane koszty 170tys.zł. Dodam że mamy już działkę, teść jest cieślą, murarzem i zbrojarzem-betoniażem w jednym :D a i mistrz dekarski się znajdzie w rodzinie. Jeśli chodzi o poruszaną wyżej kwestię wykuszu w jadalni to nie chodzi tylko o gust, on poprostu znacznie powiększa jadalnię. Mile widziane fotki z realizacji i uwagi dotyczące funkcjonalności.

PS Widziałem z zewnątrz zrealizowanego mlecza bez wykusza i balkonu nad garażem, z zabudowanym wejściem (wiatrołap przesunięty "do przodu")

Jeszcze zapomniałem dodać, że zamiast ścianki oddzielającej jadalnię och holu zrobimy słupy podpierające podciągi i dopiero jak wszystko będzie stało zdecydujemy czy przestrzeń między nimi wypełnić ścianą.

Hej, ceiekawe czy autor postu wybudował już swojego mlecza:)

Mógłby sie pochwalić,

Według mnie balkon dodaje bardzo uroku temu domkowi, równiez stoję przed wyborem projektu i bedzie to prawdopodobnie "W stronę słońca " Muratora, jeśli ktoś chętny to proszę o opinie :lol:

http://forum.muratordom.pl/nowy-projekt-muratora-w-strone-slonca,t118238.htm

Zastanawia mnie , o ile skoczy koszt domu jeśli będzie balkon - trudno jest mi z niego zrezygnować :lol:

Co do mlecza , jesli zdecydowałabym się na wykusz , powiększyłabym go na wzór tego z linku, a moze nawet jeszcze niżej

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=344&IdKolekcji=

• 4 months później...
  • 3 months później...
niestety, po dogłębnej analizie projektu i przestudiowaniu kosztów zmian - zdecydowalismy sie na inny projekt. Kupiliśmy "Ikara" z pracowni domus. Jest bardzo pobobny do mlecza. Zaczęlismy budowę pod koniec czerwca i już mamy postawiony prawie cały parter. Pozdrawiam wszystkich "mleczowców". :D

• 3 months później...