Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pow. biologicznie czynna - jak duży dom na 300m2?

Recommended Posts

Witam

Pytanie postawiłeś dość enigmatycznie

Parametry takie jak dopuszczalna pow. zabudowy i pow. biologicznie czynna działki określają warunii zabudowy lub plan miejscowy.

Z tego co wiem przeważnie (najczęście) na terenach zabudowy jednorodzinnej max pow, zabudowy jest ustalana na poziomie 30% (wszytskie budynki na działce łącznie mogą stanowić 30% powierzchni)

Pow zabudowy czyli tylko to ca zajmie obrys budynku

Powierzchnię biologicznie czynną ustala się przeważnie na poziomie 60% (tak cós mi się kojarzy)

Rozpatrując taki przypadek jak wyżej czyli, że pow. zab. 30% a biol. czynna 60% wyniknie że na dojścia dojazdy baseny, korty itp zostaje 10% działki

Pozdrawiam

bo jest dokladnie odwrotnie niz napisales - podjazdy, chodniki, szambo (o ile zrobisz je tak, ze na mim nic nie rosnie), smietnik (budka) oraz taras wchodza w pow.zabudowy wliczana do owych 30% - sprawdzone u architekta

mozna te przepisy jakos obejsc (nie planowanie podjazdow na planie zagosp., podjazdy z dziurawej kostki, tylko na kola itd.), ale czy to zostanie "zaliczone" w gminie - do końca nie wiadomo.

W praktyce pozostawia sie na te dodatki okolo 100m2, czyli kierujac sie Twoja opinia moglbym wydac pieniadze na projekt, ktory potem bylby dla mnie bezuzyteczny

Nie mniej pozdrawiam

M.