Agula_206 02.12.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 witamjak powinna przebiegać prawidłowo procedura kupna mieszkania, gdy przeprowadzana jest cesja?Przykład: osoba A ma podpisana umowę z deweloperem, mieszkanie jest juz wybudowane i wykończone, osoba A nie jest jeszcze wlasciciem ale juz chce "sprzedać" mieszkanie i tu pojawia sie cesja...Jak bezpiecznie przeprowadzić tego typu transakcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 03.12.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Ciekawe, czy osoba, która chce zrobić cesję wie, że będzie musiała zapłacić podatek od dochodu według progresywnej skali podatekowej (czyli 19, 30 lub 40%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agula_206 04.12.2006 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 ??? myślę że ta osoba o tym nie wiems. gdzie znajdę coś więcej na ten temat? W ordynacji podatkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 04.12.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Na słowo "cesja" dostaję gęsiej skórki, bo niedawno pani urzędniczka z gminy chciała wymusić na nas notarialnie poświadczoną cesję w sprawie, która wymagała jedynie oświadczenia woli. Cesja wierzytelności podpada pod art. 509-517 kodeksu cywilnego. Sprzedający ma umowę z deweloperem i teraz chciałabyś wejść na jego miejsce z zachowaniem wszelkich praw. Dowiedz się co będzie honorował deweloper, żeby się potem nie plątać między deweloperem a cedentem. Możesz też kontrolnie sprawdzić (dzwoniąc jako zatroskana przyszła klientka) jak to wygląda u innych deweloperów. Więcej nie mogę podpowiedziec, bo nie jestem z branży i nie chcę wyprowadzić Cię gdzieś w pole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Priscilla 15.12.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Osoba chcaca odsprzedac swoje udzialy idzie do developera po zgode na cesje. Jak ja dostanie spisuje w swoim zakresie (lub notarialnie) umowe przedwstepna, a nastepnie umawia sie na przepisane udzialow u developera. Developer ma standardowy wzor takiej umowy. Podatek od cesji odprowadza sie w praktyce bardzo rzadko ze wzgledu na fakt, ze nigdzie poza zapisem u develoepra nie widnieje zapis, ze bylas "wlascicielem" udzialow. Developer przeciez nie wysyla tych danych do skarbowki, wiec jest to obecnie taki troche "czarny rynek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agula_206 21.12.2006 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Jestem już po. Wszystko okazało sie prostsze niż myslałam. Najpierw podpisałam ze sprzedającym umowę przedwstępną. Sprzedający miał już zgodę dewelopera na cesję. Podpisaliśmy cesję - cedent, cesjonariusz i deweloper. Podpisałam akt notarialny sprzedaży z deweloperem i to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts