kasinka83 03.12.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Napiszcie proszę drodzy forumowicze ile wynosi u was ścianka kolankowa na poddaszu. Czy 75cm to dobra wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.12.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 ja mam 2,70 metra... po prostu piętro jeszcze jedno polecam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 03.12.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 1,00 i 1,40m. Myślę, że 75cm to trochę mało, chyba że przestrzeń pod skosami przeznaczy się na schowki, ale np. aranżacja łazienki jest już utrudniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.12.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 1,20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 03.12.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Napiszcie proszę drodzy forumowicze ile wynosi u was ścianka kolankowa na poddaszu. Czy 75cm to dobra wysokość? na szafki napewno ale żeby postawić np kanape czy fotel to 95 min ( sprawdzone u sąsiada ) więc taką ścianke ja mam duże znaczenie ma kąt nachylenia dachu , oczywiscie czym wiąkszy tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 03.12.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 ja mam 2,70 metra... po prostu piętro jeszcze jedno polecam... O, i to jest dobre rozwiązanie. Dołożyć te kilka warstw bloczków, pustaków czy czego tam i normalna, w pełni użytkowa kondgnacja, bez wszystkich wad jakie mają poddasza ze ścianką kolankową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinka83 03.12.2006 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 kąt nachylenia dachu to 45 stopni. Podobno w projekcie jest jeszcze mniej niż 75cm ścianki, ale murarz zaproponował zrobić większą. Dach oczywista dwuspadowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 03.12.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Wysokość ścianki powinna być też związana z ogolną bryłą domu. W wielu dmokach, które były przewidzaine na niską ścianke lub jej brak - podniesienie nawet o 60 cm powoduje zakłócenie proporcji i domek robi się brzydki. Najlepiej wybrać projekt z określoną, przewidzianą przez architekta wysokością ścianki, a nie zmieniać za poradą murarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 03.12.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 1,4 m po wylece i podlodze wyjdzie ok. 1,3m, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.12.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Ja mam scianke + murłata na wysokosci 120cm po wylewkach bedzie miala 110cm i nizszej sobie nie wyobrazam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 03.12.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 110 cm ale pkoje mam w lukarnach, tam gdzie nisko tylko garderoby i łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 03.12.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 ja mam 50cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 03.12.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 1,40 cm czy podniesienie ścianki nie wymaga zmian w pozwoleniu na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 03.12.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 witam Ja mam 1,12 i myślę, że mogło być wyżej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 03.12.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Wysokość ścianki powinna być też związana z ogolną bryłą domu. W wielu dmokach, które były przewidzaine na niską ścianke lub jej brak - podniesienie nawet o 60 cm powoduje zakłócenie proporcji i domek robi się brzydki. Najlepiej wybrać projekt z określoną, przewidzianą przez architekta wysokością ścianki, a nie zmieniać za poradą murarza. Jak wydłużysz dach to już nie będzie śmiesznie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.12.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Radziłbym trzymać się projektu bo może się to skończyć totalnym knotem elewacyjnym. A kto powiedział, że meble muszą stać przy ścianie kolankowej? Świetnie się prezentuje poddasze gdy sufit dochodzi praktycznie do podłogi. Ze względów technicznych można tam pozostawić 10~20 cm pionowej ściany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 04.12.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 A kto powiedział, że meble muszą stać przy ścianie kolankowej? Świetnie się prezentuje poddasze gdy sufit dochodzi praktycznie do podłogi. Ze względów technicznych można tam pozostawić 10~20 cm pionowej ściany. Pozdrawiam. to wygląda dobrze gdy jest to dach dwuspadowy i pokoje są od jednej zewnetrznej ściany do drugiej czyli maja dwa skosy. niskie cianki kolankowe to koszmar przy dachu czterospadowym, także nie najlepszy pomysł przy kopertowym, ale przy dwuspadowym i małym domu to sie ścianki poniżej 1 m broną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 04.12.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Ja mam 30-220 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.12.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Każdy chwali taka ściankę jaka ma, albo jaką będzie miał do przeciwników wysokiej ścianki kolankowej powiem tak ze pięknie to nie zawsze znaczy funkcjonalnie, w małych domach ja mam taki szerokość 8.2m i długość 8.6m przy dwuspadowym dachu o kącie 45 stopni ścianka o wysokości 60 cm bo taka miałem mieć to porażka, no chyba ze na poddaszu będą tylko mieszkać małe dzieci. Pokoje w takich domkach są malutkie i skos jest praktycznie na cały pokój. Niskie ścianki można stosować w dużych domach, gdzie skos nie ma wielkiego znaczenia bo przestrzeń w pokojach jest i tak wystarczająca do normalnej egzystencji. do tego czy dom straci swój urok to nie zależy od wysokości ścianki tylko od projektanta. Ja swój projekt domu kupowałem 3 lata temu i firma projektowa po 2 latach zaprojektowała ten sam dom z wyższa ścianka kolankowa który wygląda równie ładnie. A co do tego czy dom straci swój urok to nie zależy od wysokości ścianki tylko od projektanta. W praktycznie każdym domu można podnieść ściankę jednocześnie zachowując ładna bryłę budynku tylko trzeba zrobić to z głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gamiga 04.12.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Wygodna wysokość ścianki kolankowej zdecydowanie zależy od kąta nachylenia dachu, wielkości pomieszczenia (poza skosami) i ilości skosów (bo przy 2 spadowym dachu to tylko jedna ściana) Jeśli skosów nie zamierza się wykorzystywać na jakieś schowki to wg mnie minimalna wysokość. Przy nachyleniu 45' to by wygodnie siadać np na fotelu trzeba go trochę odsunąć od ściany (ok30cm) bo wstając nawet jako niska osoba czasem stukałam głową. Po przetestowaniu takich ścianek mam wrażenie że komfortowo byłoby 10/20cm więcej, tylko że taka zmiana na etapie realizacji nawet zakładając wydłużanie dachu zaburza proporcje... Nagle dom wydaje się jakiś dziwny, czasem przerośnięty, nieproporcjonalny... W okolicy jest kilka takich domów, a tak pięknie wyglądały w katalogu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts