Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wysoką ściankę kolankową macie w swoich domkach?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napiszcie proszę drodzy forumowicze ile wynosi u was ścianka kolankowa na poddaszu. Czy 75cm to dobra wysokość? :wink:

na szafki napewno ale żeby postawić np kanape czy fotel to 95 min

( sprawdzone u sąsiada ) więc taką ścianke ja mam

duże znaczenie ma kąt nachylenia dachu , oczywiscie czym wiąkszy tym lepiej

Wysokość ścianki powinna być też związana z ogolną bryłą domu. W wielu dmokach, które były przewidzaine na niską ścianke lub jej brak - podniesienie nawet o 60 cm powoduje zakłócenie proporcji i domek robi się brzydki. Najlepiej wybrać projekt z określoną, przewidzianą przez architekta wysokością ścianki, a nie zmieniać za poradą murarza.

Wysokość ścianki powinna być też związana z ogolną bryłą domu. W wielu dmokach, które były przewidzaine na niską ścianke lub jej brak - podniesienie nawet o 60 cm powoduje zakłócenie proporcji i domek robi się brzydki. Najlepiej wybrać projekt z określoną, przewidzianą przez architekta wysokością ścianki, a nie zmieniać za poradą murarza.

Jak wydłużysz dach to już nie będzie śmiesznie wyglądać :lol:

Radziłbym trzymać się projektu bo może się to skończyć totalnym knotem elewacyjnym. A kto powiedział, że meble muszą stać przy ścianie kolankowej? Świetnie się prezentuje poddasze gdy sufit dochodzi praktycznie do podłogi. Ze względów technicznych można tam pozostawić 10~20 cm pionowej ściany. Pozdrawiam.

A kto powiedział, że meble muszą stać przy ścianie kolankowej? Świetnie się prezentuje poddasze gdy sufit dochodzi praktycznie do podłogi. Ze względów technicznych można tam pozostawić 10~20 cm pionowej ściany. Pozdrawiam.

to wygląda dobrze gdy jest to dach dwuspadowy i pokoje są od jednej zewnetrznej ściany do drugiej czyli maja dwa skosy.

niskie cianki kolankowe to koszmar przy dachu czterospadowym, także nie najlepszy pomysł przy kopertowym, ale przy dwuspadowym i małym domu to

sie ścianki poniżej 1 m broną

Każdy chwali taka ściankę jaka ma, albo jaką będzie miał do przeciwników wysokiej ścianki kolankowej powiem tak ze pięknie to nie zawsze znaczy funkcjonalnie, w małych domach ja mam taki szerokość 8.2m i długość 8.6m przy dwuspadowym dachu o kącie 45 stopni ścianka o wysokości 60 cm bo taka miałem mieć to porażka, no chyba ze na poddaszu będą tylko mieszkać małe dzieci. Pokoje w takich domkach są malutkie i skos jest praktycznie na cały pokój. Niskie ścianki można stosować w dużych domach, gdzie skos nie ma wielkiego znaczenia bo przestrzeń w pokojach jest i tak wystarczająca do normalnej egzystencji. do tego czy dom straci swój urok to nie zależy od wysokości ścianki tylko od projektanta. Ja swój projekt domu kupowałem 3 lata temu i firma projektowa po 2 latach zaprojektowała ten sam dom z wyższa ścianka kolankowa który wygląda równie ładnie. A co do tego czy dom straci swój urok to nie zależy od wysokości ścianki tylko od projektanta. W praktycznie każdym domu można podnieść ściankę jednocześnie zachowując ładna bryłę budynku tylko trzeba zrobić to z głową.

Wygodna wysokość ścianki kolankowej zdecydowanie zależy od kąta nachylenia dachu, wielkości pomieszczenia (poza skosami) i ilości skosów (bo przy 2 spadowym dachu to tylko jedna ściana) Jeśli skosów nie zamierza się wykorzystywać na jakieś schowki to wg mnie minimalna wysokość. Przy nachyleniu 45' to by wygodnie siadać np na fotelu trzeba go trochę odsunąć od ściany (ok30cm) bo wstając nawet jako niska osoba czasem stukałam głową. Po przetestowaniu takich ścianek mam wrażenie że komfortowo byłoby 10/20cm więcej, tylko że taka zmiana na etapie realizacji nawet zakładając wydłużanie dachu zaburza proporcje... Nagle dom wydaje się jakiś dziwny, czasem przerośnięty, nieproporcjonalny... W okolicy jest kilka takich domów, a tak pięknie wyglądały w katalogu...