Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wysoką ściankę kolankową macie w swoich domkach?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja będę miała ściankę na wysokości 125cm, dach prosty dwuspadowy o kącie nachylenia 45st. Podwyższaliśmy ściankę w projekcie -wstępnie była na wysokości 80cm....zecydowanie za nisko....czołgać się w swoim domu nie zamierzam, chyba że z innego powodu niż niska ścianka kolankowa :wink: .

ja mam miec co prawda poddasze nieuzytkowe, ale chodzi mi po glowie zaadaptowanie gory. Dach kopertowy o kacie 33st i scianki sa na 59cmplus wieniec 25 cm. co o tym sadzicie, warto sobie glowe zawracac jakas adaptacja poddasza? dom szeroki na 13,3 i dlugi na 9,5m. link do projektu:http://www.mtmstyl.com.pl/projekty/jednorodzinne_parterowe/grot/default.asp?id=62&ver=CE

mam 90 cm. na gotowo, nacylenie dachu 35 st.

bryła z zewnątrz cyli proporcje OK, ale wewnątrz to nie jest optymalne rozwiązanie. Zbyt duże skosy i za niska ścianka. Szczególnie to upierdliwe w łazience, gdzie nie mogłem się zmieścić z prysznicem. Musiałem przesuwać wannę, sedes wylądował na ściance kolankowej i musiałem nad nim wyrąbać dodatkowe okno połaciowe, żeby można było z sedesu korzystać (stać przed nim).

Teraz uważam, że min. 120 cm wys. ścianki i bardziej stromy dach - ok. 40 st. to takie w miarę wygodne warunki.

Ja od podłogi do początku skosu z GK mam około 140cm - mierzone po ściance.

Sprawdzałem już, że mogę podejść do ścianki na tyle blisko, żeby dotknąć jej ręką nie dotykając przy tym głową do skosu - a wzrostu mam 1.9m.

To plus.

Minusem za to jest to, że okna połaciowe, które mam na szczęście tylko w łazienkach, zaczynają się za wysoko, żeby można było przez nie komfortowo wyjrzeć na dwór. Trudno też jest sięgnąć do klamek - mam Veluxy z klamką u góry.

Widzę, że masowo wszyscy podwyższają (chyba już z samego założenia :-), a czy ktoś rozmyślnie zostawił to co miał wprojekcie np. niską lub brak ścianki.

Ja mam w projekcie tylko 35cm i szcerze mówić waham się, czy wogóle to zmieniać, a jeżeli już to o 20 cm.

Czy podwyższenie ścianki z 35 do 50 cm bedzie wogóle odczuwalne?