el-ka 07.12.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Ja jednak rozmyślnie zostawiam bez ścianki - taki mały domek Sosenka z dwuspadowym dachem. Też zaliczyłam tę pokusę! Wszyscy podwyższają kierując się radami "fachowców" - i powstają "koszmarki" - małe i iwysokie. Takie przykłady znajdziesz na każdym osiedlu - to domy nieproporcjonalne z dachem "odlatujacym" i zbyt dużą odległością pomiędzy krawędzią dachu i okien na parterze. Wydłużenie krokwi nie ratuje sytaucji w pełni - powstaje zbyt duży okap. W ostatnich numerach Zbuduj Dom - pismo polecane przez Muratora są dwie takie realizacje - według mnie zepsute projeky przez podniesienie ścianki kolankowej. Ja uważam, że jeśli chcesz mieć większy dom nie psuj projektu, tylko poszukalj takiego z większym poddaszem lub nawet piętrowego, ale od razu tak przewidzianego przez architekta. W końcu architekt projektując dom z określoną wysokością ścianki lub bez niej czymś się jednak kierował, a nie inwestorowi na złość. Można zrobić sobie symulację na prostym programie, nawet edytując zwykłe zdjęcie - ja w ten sposób wyleczyłam się z takich pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 07.12.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 [quote="el-ka]Ja jednak rozmyślnie zostawiam bez ścianki - taki mały domek Sosenka z dwuspadowym dachem. Też zaliczyłam tę pokusę! Wszyscy podwyższają kierując się radami "fachowców" - i powstają "koszmarki" - małe i iwysokie. Takie przykłady znajdziesz na każdym osiedlu - to domy nieproporcjonalne z dachem "odlatujacym" i zbyt dużą odległością pomiędzy krawędzią dachu i okien na parterze. Wydłużenie krokwi nie ratuje sytaucji w pełni - powstaje zbyt duży okap. podobnie! nie podniosłam! ścianka 68 cm i tyle starczy (Marysia z horyzontu w dziale "projekty....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 07.12.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 O lie wzrośnie powierzchnia użytkowa poddasza łatwo policzyć stosując geometrię na poziomie podstawowym. U mnie był banał - bo dach 45 st. - to tangens1, czyli 1m po podlodze daje 1m wysokości. Jednak nie sama użytkowość decyduje. A wybór oryginalnych projektów jest duży z zachowaniem proporcji domu - bez zmian amatorskich."NIE UCZMY SIĘ NA BŁĘDACH - UCZMY SIĘ NA UNIWERSYTETACH!" A Marysia to fajny domek - po podniesieniu dużo traci - są takie przykłady na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 11.12.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 podobnie! nie podniosłam! ścianka 68 cm i tyle starczy (Marysia z horyzontu w dziale "projekty....) raczej będzie musiało starczyć. na razie jeszcze budujesz i nie przetestowałaś. Poza tym trzeba wziąć pod uwagę, że ścianka kolankowa budowana na 68 cm skurczy się drastycznie na docelowo po wylewkach i położeniu podłogi oraz po ociepleniu skosów. Jeśli poddasze ma być w pełni użytkowe i wygodne, to tak jak pisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 11.12.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 85 cm (3 x pustak + 10 cm wieniec), a na to murłata 16 cm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 11.12.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 na gotowo 88cm. Dla mnie ok. funkcjonalnie i wygodnie.Przestrzeń "za" zagospodarowana na pólki, schowki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 11.12.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Ja w projekcie miałam 105 cm. Oboje z mężem jesteśmy wysocy i zanosi się na to, że dzieci pójdą w nasze ślady. Biorąc to pod uwagę, podnieśliśmy ściankę kolankową do ok. 140cm. I była to chyba jedna z korzystniejszych zmian, jakie wprowadziliśmy w stosunku do oryginalnego projektu. Wcale nie wydaje nam się, żeby dom stracił od zewnątrz. Wygląda ładnie i proporcjonalnie. A wewnątrz możemy spokojnie wstawiac nawet łóżka, czy wannę przy samej ściance kolankowej. Pokoje są baaardzo ustawne. Jedynym malutkim mankamentem jest okno dachowe. Klamka jest od dołu, ale trudno przez nie wyglądac. Pocieszeniem jest jednak to, że ma ono służyc jedynie doświetleniu pokoju, bo widok z niego mam na podwórko (nieciekawe zresztą póki co) sąsiada. Osobiścier uważam, że dołożenie przynajmniej jednego pustaka nie zmieni zasadniczo elewacji, a wewnątrz poprawi się komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 11.12.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 U nas 130 cm i uważam że jest w sam raz. Względem projektu podniesione o jeden pustak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prystelka 06.04.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Tabaluga 1 napisał:Wcale nie wydaje nam się, żeby dom stracił od zewnątrz. Wygląda ładnie i proporcjonalnie. Muszę cię zmartwić - stracił. Niestety nie wygląda proporcjonalnie - po prostu widać że ścianka jest podwyższana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 06.04.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Będę miała 160 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 06.04.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 U nas 140 i 150, też podnosiliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 06.04.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Tabaluga 1 napisał:Wcale nie wydaje nam się, żeby dom stracił od zewnątrz. Wygląda ładnie i proporcjonalnie. Muszę cię zmartwić - stracił. Niestety nie wygląda proporcjonalnie - po prostu widać że ścianka jest podwyższana. Gdybyś nie wiedziała, to byś nie zauważyła. Proporcje są w miarę ok, ale za to ile przestrzeni na poddaszu . Ja będę miał 140 i inaczej sobie nie wyobrażam, bo pokoje na górze nie za duże. Wesołych Świąt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 06.04.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 u mnie będzie 90 - 95 cm i wydaje mi się że to wystarczy (tym bardziej, że dochodza lukarna). Na pewno nie będe podwyższać bo bardzo mi się nie podobają proporcje domów podwyższonych (a każdym razie nie spotkałam takiego który po podniesieninu wyglądał by ładnie a przede wszystkim proporcjonalnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 06.04.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 U nas 140 i 150, podnosiliśy bo było za nisko. Przy podnoszeniu ścianek kolankowych robi się również wyżej na strychu.Brat podniósł ściankę i się cieszy, sąsiad zostawił niską i płacze - obaj mają taki sam projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 06.04.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 U mnie około 70 cm i...przesadziłem, teraz to widzę.Zresztą zobaczcie sami:http://foto.onet.pl/d9sq2,wqcwrkgpa3owpzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 06.04.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 U mnie około 70 cm i...przesadziłem, teraz to widzę. Zresztą zobaczcie sami: http://foto.onet.pl/d9sq2,wqcwrkgpa3ow pzdr. -romwis A czemu nie pociągnąłeś dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.04.2007 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Wystarczyło przedłużyć krokwie i byłoby po sprawie. Większa połać dachu idealnie by zamaskowała podniesioną ściankę kolankową. Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prystelka 07.04.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Szybkaosa napisał: Gdybyś nie wiedziała, to byś nie zauważyła. Proporcje są w miarę ok, ale za to ile przestrzeni na poddaszu . Zauważyłam już wcześniej, kiedy pierwszy raz oglądałam ten dom Po prostu dla mnie bardzo ważna jest symetria i proporcjonalność - i zwracam na to uwagę oglądając domy innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.04.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Ja mam 109cm. Pokoje po ok 16m2, 23m2 przy wysokości 1,9m. Chyba nie będę podnosić bo w rzeczywistości bedą i tak większe pomieszczenia. Choć przyznam się, że korci mnie bardzo ten jeden pustak więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 08.04.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Niestety według mnie zawsze widać zaburzenie proporcji takich przerabianych domów i nie jest to fajne. Samo przedłużenie krokwi nie załatwia sprawy, dach wtedy dziwnie wygląda, a proporcje i tak się nie poprawiają Ja zastanawiam się dlaczego osoby, które potrzebują większej przestrzeni na poddaszu po prostu nie wybiorą lub nie zaprojektują odpowiedniego w proporcjach domu, tylko z uporem przerabiają "domowym" sposobem domy mniejsze na duże. Architekt przecież projektując określony dom nie robi inwestorowi na złość, aby on sam musiał poprawiać, tylko kieruje się sprawdonymi zasadami projektowania. Nie ma już 'normatyw' ograniczających powierzchnię z czasów gomułkowskich. Często budujący ulegają złudnej pokusie "wykorzystania powierzchni" i poradom domorosłych majstrów i efekt jest jaki widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts