Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić żeby kot nie wracał do starego domu?

mafla

Recommended Posts

Jak w tytule - co zrobić żeby kot nie wracał do starego domu? Własnie podjął kolejną, czwartą już pielgrzymkę "na stare śmieci" ... niestety, sam nie wraca z powrotem, trzeba po niego jeździć. Ewidentnie nie podoba mu się nowy dom :( :-?

Może ktoś miał podobną sytuację i wie jak przekonać kota do nowego miejsca :roll:

Ja swojego trzymałam 2 tygodnie bez mozliwości wyjścia.W róznych miejscach w ogrodzie wysypałam po trochy zawartośc kuwety.Nastepnie na smyczy(długi sznurek) oprowadziłam po nowym terenie.Kocur nie był zadowolony ale po kilku dniach takich sznurkowych spacerków jakoś sie przekonał i wychodzi juz sam ale porusza sie tylko w obrebie tarasu.Jak długo będzie taki zdyscyplinowany?

Czeka mnie to niedługo (?). Pocieszam się, że zimą moja kocica niechętnie opuszcza domowe pielesze. ZAłatwia się i wraca na akwarium. Chcę po pierwsze wieźć ją do nowego domku baaardzo okrężną i długą drogą. Po drugie przetrzymać w domu, ile się da (czasem zostaje na kilka dni u mojej cioci i tam nie wychodzi z domu, więc może zrozumie tę sytuację jako coś podobnego do pobytu u cioci). Po trzecie wypuszczac pod kontrolą.

Mam nadzieję, ze się wszystko dobrze skończy!

dzięki za odpowiedzi,

mój kot jest kastrowany, ale niestety był kastrowany już jako dorosły kocur, trochę za późno i pozostały mu nawyki "normalnego" kota

był wieziony baaaaaardzo okrężną drogą, potem był trzymany koło 3 tygodni, co niespecjalnie mu się podobało, bo był przyzwyczajony do tego że mógł wychodzić na dwór w poprzednim miejscu

potem po wypuszczaniu go na dwór - na początku kulturalnie wracał do domu i nie wychodził poza obręb placu.... az coś mu się przypomniało, poszedł (raczej nie okrężną drogą, bo już drugiego dnia w najlepsze urzędował na starym podwórku :roll: )

ostatnio sam wrócił do nowego domu, i liczę na to że mu się nie spodobało, nie wiem może za zimno, i że już nie będzie "pielgrzymował" :-?

pozdrawiam

PS może kotek ten problem nie dotyczy....???

• 10 years później...