Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Własnie mam wykwity i szukam rozwiązania.

para wodna skrapla sie na powierzchniach o temp ponizej 70 stopni. Aby temu zapobiec najprosciej to nalezy tak sterowac spalanie w kominku/ piecu zeby dym/czubek komina byl cieplejszy niz te 70st (intensywniej palic) i problem jest rozwiazany :D .

Mozna tez zaizolowac zewnetrznie odcinek komina co przechodzi przez zimny strych - tak aby dym nie zdazyl sie ochlodzic ponizej 70st, ale strych zrobi sie zimniejszy/wilgotniejszy bo nie dostanie ciepla od komina.

Zamontowanie samego wkladu bez izolacji na ostatnim odcinku komina nie zapobiega skraplaniu wody ale chroni czubek komina przed zniszczeniem. Skroplona woda bedzie splywala na nizsze pietro i powodowala szkody o ile ten nieizolowany wklad bedzie zimniejszy niz te krytyczne 70 st.

Suche drzewo rozwiaze tylko czesc problemu z woda bo podczas spalania nastepuje produkcja wody ( patrz ile tego plynie z zimnej rury wydechowej auta).

Zeby nie latac z termometrem na dach to mozna na oko sprawdzic - jesli bialy dym/ para wodna jest widoczna dopiero ca 15-20cm nad kominem w zimny dzien to nie ma skraplania wody w kominie. Tak mnie nauczyl jeden kominiarz.

Lepiej dolozyc pare kawalköw do kominka niz na reperacje komina :wink:

ok- a co w moim przypadku - zamontowalem wklad ocieplony na dlugości 1,5m od czubka komina, wpuszczony w środek???? :o

https://forum.murator.pl/topic/67229-dawac-wk%C5%82ad-do-komina-czy-nie/page/3/#findComment-1520660

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak też obecnie robię. Szyber otwarty na całość !!!

Nie widać powiększania się plam.

A ja chciałem dobrze i kupiłe największy DOVRE z dopalaniem spalin.

Okazuje się że niepotrzebnie dopłaciłem do tego wynalazku i spowodowoałem zniszczenia.

niekoniecznie dopalanie spalin to zły wynalazek!! ja w jotulu też taki mam i myślę ,że nie wpływa to aż tak na temperaturę spalin. Termomert który leży na kozie pokazuje około 250C więc myślę ,że spaliny muszą mieć z 300C

Poza tym byłem na strychu pooglądać jak tam wygląda fragment komina. Otóż nieciekawie ale... po oderwaniu styropianu sytuacja o dziwo zaczyna się poprawiać. Po prostu woda wyłaziła przez fugi i napotykała na styropian , nie mogąc odparować spływała niżej i stąd ten zapaszek na ścianie pod sufitem. Teraz sobie odsycha bo nie jest blokowana styropianem fugi i cały strychowy odcinek komina zaciągnięty mam klejem atlas więc powierzchnia parowania w ten sposób się powiększa. Fakt ,ze zacząłem palić mocno. Zamierzam jeszcze uszczelnić drzwiczki rewizyjne by nie zaciągały powietrza i nie schładzały spalin. spadku cugu nie zaobserwowałem

A co sądzą fachowcy o takim rozwiązaniu. mam obok komina kamionkę obmurowanną ,taką 150mm kanalizacyjną. Czy tym moożna by odprowadzać spaliny z kozy. Znajomy straszy ,ze może popękać i w ogóle nie wolno??

https://forum.murator.pl/topic/67229-dawac-wk%C5%82ad-do-komina-czy-nie/page/3/#findComment-1520688

Tak też obecnie robię. Szyber otwarty na całość !!!

Nie widać powiększania się plam.

A ja chciałem dobrze i kupiłe największy DOVRE z dopalaniem spalin.

Okazuje się że niepotrzebnie dopłaciłem do tego wynalazku i spowodowoałem zniszczenia.

niekoniecznie dopalanie spalin to zły wynalazek!! ja w jotulu też taki mam i myślę ,że nie wpływa to aż tak na temperaturę spalin. Termomert który leży na kozie pokazuje około 250C więc myślę ,że spaliny muszą mieć z 300C

Poza tym byłem na strychu pooglądać jak tam wygląda fragment komina. Otóż nieciekawie ale... po oderwaniu styropianu sytuacja o dziwo zaczyna się poprawiać. Po prostu woda wyłaziła przez fugi i napotykała na styropian , nie mogąc odparować spływała niżej i stąd ten zapaszek na ścianie pod sufitem. Teraz sobie odsycha bo nie jest blokowana styropianem fugi i cały strychowy odcinek komina zaciągnięty mam klejem atlas więc powierzchnia parowania w ten sposób się powiększa. Fakt ,ze zacząłem palić mocno. Zamierzam jeszcze uszczelnić drzwiczki rewizyjne by nie zaciągały powietrza i nie schładzały spalin. spadku cugu nie zaobserwowałem

A co sądzą fachowcy o takim rozwiązaniu. mam obok komina kamionkę obmurowanną ,taką 150mm kanalizacyjną. Czy tym moożna by odprowadzać spaliny z kozy. Znajomy straszy ,ze może popękać i w ogóle nie wolno??

Ja na strychu mam nieizolowany komin. I jak otwieram rewizję na strychu to widzę wolno przepływający dym. Ściany wewn. komina są raczej mokre.

Jak zamierzasz uszczelnić dzwiczki rewizyjne (u mnie jest dodatkowa wewn blacha), ale na dole w wyszystce mam tylko drzwiczki :( bez blachy ...

https://forum.murator.pl/topic/67229-dawac-wk%C5%82ad-do-komina-czy-nie/page/3/#findComment-1520723

NOTO

nic nie rozwalałem

wlazłem na komin i pchałem rurę żarową az żona powiedziała ze ją widzi

nie zrobiłem wyczystki. Skropliny maja leciec do kominka

pamietaj zeby kielichem do GÓRY robić

Spiesz sie ja miałem podobny problem

https://forum.murator.pl/topic/67229-dawac-wk%C5%82ad-do-komina-czy-nie/page/3/#findComment-1523276

jak uszczelnić? to proste cienkim sznurem albo jeszcze lepiej gliną. I ostrożnie z tym ocieplaniem komina na odcinku strychu bo jak się pod styropianem zaczyna rowyłazić wilgoć to nie ma jak odparować!! i zamaka komin w dół.

Jak zamierzasz uszczelnić dzwiczki rewizyjne (u mnie jest dodatkowa wewn blacha), ale na dole w wyszystce mam tylko drzwiczki :( bez blachy ...

https://forum.murator.pl/topic/67229-dawac-wk%C5%82ad-do-komina-czy-nie/page/3/#findComment-1524227