kmiler 03.12.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Witam mam wysoki duzy pokoj/salon na 3,50m dodam ze w pokoju nie ma za duzo okien... macie jakis pomysl nad oswietleniem takiego wnetrza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warkot 04.12.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 kmiler bujałam się z tym samym problememrozwiązanie jest odrobinę problematycznepo pierwsze nad stół w jadalni znalazłam lampę która zwisa na 2 m (spotline)tam gdzie jest jeszcze wyżej zdecydowałam się na oświetlenie reflektorkami halogenowymi na ścianach na wysokości mniej więcej 2,70 mrozwiązania które mi się podobały, ale nie "przeszły":halogeny na stalowych linkach lub lampki na systemie szynowym na wynik wizualny muszę jeszcze poczekac tak z miesiąć (mam nadzieję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 04.12.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Właśnie pisałam post o podobnej treści, ale Warkot mnie ubiegła.Przy tak wysokim wnętrzu lepiej oświetlać halogenkami wzdłuż ścian (na linach stalowych lub wbudowanych w płyty gips-kart). Oświetlenie sufitowe tylko nad stołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 04.12.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Temat jak bumerang. Oswietlanie wnetrza spotami to pomysl malorozsadny. Oswietlenie kazdego pomieszczenia reflektorami jest bledem.Kazde wnetrze mieszkalne potrzebuje ok 2 rodzajow swiatla. Oswietlenie wnetrzea takiego jak pokoj dzienny mozna uznac za mobilne jesli ma 3 typy oswietlenia. Pokoj dzienny potrzebuje swiatla rozproszonego a takiego zadne "oczko" halogenu nie da. Przy wysokich pomieszczeniach zeby uzyskac swiatlo rozproszone stosuje sie oprawy scienne typu"gzyms swietlny", plafoniera-plafon czasem nawet downlight z rastrem i wspomaga oswietleniem miejscowym/zwisy, zyrandole/ oraz jak potrzeba punktowym /spoty halogenowe - na samym koncu i jak nazwa wsakzuje to zrodlo specjalnego stosowania a nie oswietlenie ogolnego /. Zastosowanie samych halogenow da efekt meczacy a przytulnie bedzie jak w galerii handlowej. Jako zrodel najlepiej uzyc lamp zarowych lub swietlowek z cieplym swiatlem. Jesli nie ma mozliwosci zastosowania plafonu to stosuje sie swiatlo kierowane na sufit lub rozproszone z opraw sciennych np ze swietlowek liniowych , linestrow, kinkietow szerokokatnych itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warkot 04.12.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Wojtku to wszystko brzmi super, ale napisz proszę co ja mam zrobić jak mam salon 5 m do góry i nie cierpię plafonów i kinkiecików i daj nać gdzie mogę dostać żyrandol do takiego pomieszczenia - tylko nie kryształowy! przy okazji ośwcieć mnie co to jest - downlight z rastrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts