Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokie wnetrze jakie oswietlenie??

kmiler

Recommended Posts

kmiler bujałam się z tym samym problemem

rozwiązanie jest odrobinę problematyczne

po pierwsze nad stół w jadalni znalazłam lampę która zwisa na 2 m (spotline)

tam gdzie jest jeszcze wyżej zdecydowałam się na oświetlenie reflektorkami halogenowymi na ścianach na wysokości mniej więcej 2,70 m

rozwiązania które mi się podobały, ale nie "przeszły":

halogeny na stalowych linkach

lub lampki na systemie szynowym

na wynik wizualny muszę jeszcze poczekac tak z miesiąć (mam nadzieję)

Temat jak bumerang.

Oswietlanie wnetrza spotami to pomysl malorozsadny.

Oswietlenie kazdego pomieszczenia reflektorami jest bledem.Kazde wnetrze mieszkalne potrzebuje ok 2 rodzajow swiatla. Oswietlenie wnetrzea takiego jak pokoj dzienny mozna uznac za mobilne jesli ma 3 typy oswietlenia.

Pokoj dzienny potrzebuje swiatla rozproszonego a takiego zadne "oczko" halogenu nie da.

Przy wysokich pomieszczeniach zeby uzyskac swiatlo rozproszone stosuje sie oprawy scienne typu"gzyms swietlny", plafoniera-plafon czasem nawet downlight z rastrem i wspomaga oswietleniem miejscowym/zwisy, zyrandole/ oraz jak potrzeba punktowym /spoty halogenowe - na samym koncu i jak nazwa wsakzuje to zrodlo specjalnego stosowania a nie oswietlenie ogolnego :p /.

Zastosowanie samych halogenow da efekt meczacy a przytulnie bedzie jak w galerii handlowej.

Jako zrodel najlepiej uzyc lamp zarowych lub swietlowek z cieplym swiatlem.

Jesli nie ma mozliwosci zastosowania plafonu to stosuje sie swiatlo kierowane na sufit lub rozproszone z opraw sciennych np ze swietlowek liniowych , linestrow, kinkietow szerokokatnych itp.