Ma-2005 03.12.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Witam, nad parterem jest strop monolityczny betonowy. Na piętrze jest 8 cm styropianu FS 20 i 7 cm jastrychu. Na parterze jest wykonany stelaż pod płyty gk- sufit będzie obnizany o ok 10-20 cm. Czy ma sens rozłożenie wełny mineralnej gr 5 cm (przed przykręceniem płyt gk) ażeby wytłumić przenoszenie dzwięków z piętra? czy pusta przestrzeń nie będzie wzmacniać i przenosić odgłosów z góry??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 03.12.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 a po co tyle styropianu wystarczy 4cm i 4 jastrychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.12.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 a ten tynk kartonowo - gipsowy na stropie żelbetonowym monolitycznym to też jakies udziwnienie zamiast normalnego tynku będą prawdopodobnie problemy same samemu stworzone: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87572 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 03.12.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Witam, nad parterem jest strop monolityczny betonowy. Na piętrze jest 8 cm styropianu FS 20 i 7 cm jastrychu. Na parterze jest wykonany stelaż pod płyty gk- sufit będzie obnizany o ok 10-20 cm. Czy ma sens rozłożenie wełny mineralnej gr 5 cm (przed przykręceniem płyt gk) ażeby wytłumić przenoszenie dzwięków z piętra? czy pusta przestrzeń nie będzie wzmacniać i przenosić odgłosów z góry??? Nie warto rozkładać wełny , lepiej też obniżyć sufit tylko kilka centymentrów, chyba,że idą nad nim jakieś grube rury kanalizy,kanały wentylacji itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.12.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 A co jest na piętrze? Jak pomieszczenia mieszkalne to wełna zbyteczna, jak nieużytkowy strych to wełna konieczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.12.2006 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Jak pomieszczenia mieszkalne to wełna zbyteczna, jak nieużytkowy strych to wełna konieczna. brawa za śmiałą nowatorską koncepcję ocieplania "od środka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ma-2005 04.12.2006 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Pod stropem poprowadziłem kanały wentylacyjne, dlatego jest na całości obniżany. Poddasze jest użytkowe. Wem że pakowanie wełny dla ocieplenia stropu jest bez sensu , ale zastanawiam się nad przenoszeniem dzwięków... Czy pustka pomiiędzy stropem a s ufitem nie będzie działało jak tuba, taki swego rodzaju "wzmacniacz"? Może ma ktoś jakieś doświadczenia lub zna się lepiej na tym? Pozdrawiam i proszę o uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 04.12.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Jak pomieszczenia mieszkalne to wełna zbyteczna, jak nieużytkowy strych to wełna konieczna. brawa za śmiałą nowatorską koncepcję ocieplania "od środka" No właśnie proszę o wytłumaczenie. U mnie dom parterowy, poddasze nieuzytkowe. Na strop parteru ułożony mam styropian 15 cm a na to 4-5 cm wylewki. Dachu teraz nie ocieplam bo i nie widze takiej potrzeby. Ciepło chciałabym zatrzymać na parterze. Czy to dobre rozwiązanie? czy powinnam jeszcze na to wełne ułożyć? Zaznaczam że chciałabym móc wejść na poddasze i zostawić tam np niepotrzebne kartony ect... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.12.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 15 cm styropianu to na poziomej przegrodzie nie jest zbyt dużo w miejscach gdzie nie będzie katonów i innych sprzętów można rozścielić min. 5 cm wełny. Kolega beton44 trochę nie doczytał bądź nie zrozumiał, o czym świadczy zatroskana mina. 8 cm styropianu to mało na ocieplenie poziomej powierzchni w przypadku nieużytkowego poddasza. Wykorzystanie obniżenia sufitu na docieplenie wełną max. 10 cm i zamknięcie folią paroizolacyjną nie będzie błędem, gdyż w tej warstwie nie pojawi się tzw. punkt rosy i nie wystąpi kondensacja pary wodnej. A jak poddasze użytkowe to nie ma sprawy. I to tyle . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.12.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 tym niemniej koncepcja ocieplania stropu z dwóch stron... jest delikatnie mówiąc bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 04.12.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Co tu gdybać? Strop żelbetowy, podłoga pływająca a ktoś chce kłaść wełne od dołu by wyciszyć strop?! A mnie uczyli,żeby strop nie przenosił dzwięków musi być ciężki(czyli np.żelbet) i styropian i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ma-2005 06.12.2006 05:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Szanowni Panowie, winien jestem chyba wyjaśnienie: Betonn 44 - jeżeli dobrze przeczytasz moje pytanie to chodziło mi o położenie wełny aby ewentualnie wyciszyć a nie ocieplić przestrzeń pomiędzy parterem a poddaszem. paweł 78- Jeżeli się nie mylę to nawet najćięższe i najgrubsze przegrody będą "super" przenosiły dzwięk. Wszystko załatwić ma styropian? Nie sądżę, czasami starczy mały błąd i ... Pozdrawiam i oczywiście dziękuję za wszystkie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.12.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 U mnie dom parterowy, poddasze nieuzytkowe. Na strop parteru ułożony mam styropian 15 cm a na to 4-5 cm wylewki. Dachu teraz nie ocieplam bo i nie widze takiej potrzeby. Ciepło chciałabym zatrzymać na parterze. hmmm może też chodzi i o termoizolację przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ma-2005 06.12.2006 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Cytat: U mnie dom parterowy, poddasze nieuzytkowe. Na strop parteru ułożony mam styropian 15 cm a na to 4-5 cm wylewki. Dachu teraz nie ocieplam bo i nie widze takiej potrzeby. Ciepło chciałabym zatrzymać na parterze. hmmm może też chodzi i o termoizolację przy okazji No, a to już nie moja chatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 06.12.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Szanowni Panowie, winien jestem chyba wyjaśnienie: Betonn 44 - jeżeli dobrze przeczytasz moje pytanie to chodziło mi o położenie wełny aby ewentualnie wyciszyć a nie ocieplić przestrzeń pomiędzy parterem a poddaszem. A tytuł wątku brzmi "Ocieplenie stropu parter/piętro - czy ma to sens" czy ma to sens? Ja sie też nad tym zastanawiam, czy ocieplić sufity, bo funduję sąsiadom u góry swego rodzaju "podłogówkę". Jaka jest ucieczka ciepła przez sufit, jeżeli mieszkanie nade mną jest też ogrzewane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 07.12.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Szanowni Panowie, winien jestem chyba wyjaśnienie: Betonn 44 - jeżeli dobrze przeczytasz moje pytanie to chodziło mi o położenie wełny aby ewentualnie wyciszyć a nie ocieplić przestrzeń pomiędzy parterem a poddaszem. paweł 78- Jeżeli się nie mylę to nawet najćięższe i najgrubsze przegrody będą "super" przenosiły dzwięk. Wszystko załatwić ma styropian? Nie sądżę, czasami starczy mały błąd i ... Pozdrawiam i oczywiście dziękuję za wszystkie uwagi jak dla mni całkowicie głupi pomysł !!! u mnie 4 cm styropianu na monlicie + 7cm wylewki i nic nie słychać a co do obniżania sufitu to trzeba było myśleć o wentylacji trochę cześniej i rury puścić właśnie nad stropem a nie obniżać sobie na dole pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ma-2005 07.12.2006 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Do Wojtek R: Gratulacje, na pewno jest to ekstra rozwiązanie jeżeli mam poddasze użytkowe Co do wysokości, to starczyło że podniosłem parter o jedna warstwę bloczków i teraz jest miejsce na obniżenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 08.12.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Do Wojtek R: Gratulacje, na pewno jest to ekstra rozwiązanie jeżeli mam poddasze użytkowe Co do wysokości, to starczyło że podniosłem parter o jedna warstwę bloczków i teraz jest miejsce na obniżenie na koniec załóż jeszcze sobie metr ocieplenia na skosach i będziesz mógł ogrzewać dom świeczką piszę o praktyce u mnie nic nie słychać !!!!! więc po co przepłacać .... kupujesz materiały Ty czy firma , która stawia Ci dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ma-2005 18.12.2006 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Do WojteR - Ja po prostu buduję dla siebie.... A Ty ile masz zamiar wywalać co roku na ogrzewanie? Mnie nie stać na taką rozrzutność. Dzięki dzisiaj wpakowanym pieniądzom w przyszlości mam zamiar oszczędzać. Sądzę że przesadne "oszczędzanie" wyjdzie mi na dobre. Ale to jest tylko i wyłącznie moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts