gosia100 03.12.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Witam Mam problem, bo wykonawca twierdzi, ze tynki wewnetrzne zawsze sa nierowne bez dodatkowych zabiegow.Zeby bylo rowno to :Tynki tradycyjne wymagaja gladzi - podobno bardzo drogo to wychodzi.Tynki gipsowe jakichs zabiegow przed malowaniem i tez to przedraza. Czy to prawda czy sciema, bo nie umie dobrze zrobic?W umowie chce zastrzec 3 kategorie tynkow - mam sie z gory przygotowac ze bedzie nierowno. Dodam, ze cene chce taka jak inny u ktorego widzialam idealnie rowne(nie wiem czy z dodatkowymi zabiegami). Niestety z niego nie moge skorzystac.Co o tym sadzicie? Poradzcie cos bo nie wiem czy sie godzic na cos takiego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.12.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 to tynk trójwarstwowy czyli z gładzią wapienną na końcu zatarty packą /kiedyś drewnianą obecnie styropianową/... można jak najbardziej go malować, aczkolwiek nie jest to "lustro" z założenia... http://www.kalejbud.pl/polecamy%20str/p_tynki2.html no i nie wiadomo jaka jest interpretacja wykonawcy co do tej 3 kategorii.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 03.12.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Ja mam zrobione tynki tradycyjne cementowo-wapienne, bardzo równe, które nie wymagają juz żadnych zabiegow (tylko gruntowanie) przed malowaniem. Zostały wykonane z bardzo drobnego piasku płukanego, w trzech etapach; narzutka cementowa, tynk c-w, gładź wapienna. W pomieszczeniach gdzie będą płytki na ścianach, czyli łazienkach i wc tynki zostały wykonane na ,,ostro", bez gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 03.12.2006 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Dzieki za odp.Wykonawca interpretuje ta 3 kategorie w ten sposob, ze moga byc nierownosci(wypuklosci) do 4 mm. Dodam ze ta kategoria odnosila sie do tynkow gipsowych.Nie wiedzilam, ze jest cos takiego jak gladz wapienna. Czy jest tak rowna jak gladz gipsowa a tansza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mularz 03.12.2006 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Tynk cem-wap III kat to jedna warstwa obrzutki cementowej tzw. szpryc (cement + otry piasek 1:1) + dwie warstwy tynku cem-wap ( pierwsza wyrównana z grusza pacą druga zatarta packą na gładko) . Gładź wapienna wykonywana jest dodatkowo ( drobny piasek 0,5mm + wapno, konzystencja gestej śmietany) przy pomocy packi poktytej filcem. Stąd często używana nazwa tej operacji -filcowanie tynków. Robiło to się w zasadzie wtedy kiedy nie było na rynku gladzi gipsowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.12.2006 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 filc to już kategoria IV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mularz 04.12.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Dlatego też napisałem , że filcowanie wykonuje się dodatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 04.12.2006 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Dzieki za wyjasnienia. Doczytalam tez to co juz na ten temat bylo wczesniej na forum i juz sobie jakos to w glowie ulozylam.Moze jeszcze tylko mi napiszecie czy nakladanie maszynowe tynkow zarowno tradycyjnych jak i gipsowych gwarantuje, ze sa rowniejsze niz robione recznie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mularz 05.12.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Nie. to czy tynk jest równy czy krzywy zależy tylko od fachowości i staranności tynkarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 ... czy nakladanie maszynowe tynkow zarowno tradycyjnych jak i gipsowych gwarantuje, ze sa rowniejsze niz robione recznie? ... ściaganie i zacieranie w obu przypadkach jest ręczne ....samo nakładanie nie gwarantuje niczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 05.12.2006 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Dzieki za wyjasnienia. Skoro juz tak cierpliwie mi odpowiadacie to jeszcze spytamo jedna watpliwosc. Dom zaczne budowac dopiero w lipcu. W zwiazku z tym tynki moga byc robione pozna jesienia lub zima.No i z tego co wyczytalam na forum to jest problem w zwiazku z temperatura i schnieciem.Juz wiem, ze beda tynki tradycyjne. Wykonawca twierdzi ze zima juz robil i bylo super bo ma swoje sposoby np. grzeje koza. Czy faktycznie to ma szanse wyjsc ok czy sciemnia? Dodam, ze beda wstawione okna plastikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.12.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 W upały źleW mrozy tragicznie.Najlepiej jak zdążysz na jesień, nawet późną.Byleby tylko temperatura nie spadała ponizej 3-4st i będzie super.Tradycyjny schnie około 2 tygodnie (1mm/dzień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 W upały źle W mrozy tragicznie. ... j.w. pora roku nie ma znaczenia lecz temperatura w pomieszczeniu (dodatnia i nie za wysoka) oraz utrzymanie w okresie dojrzewania tynkow sporej wilgotności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 05.12.2006 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 No to kurcze niefajnie. A tynkowac mozna od razu po postawieniu surowego zamknietego czy trzeba odczekac z jakiegos powodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 wczesniej od tynków robi sie instalacje elektryczna i to jest jedyny powód dla którego trzeba zaczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 05.12.2006 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 dzieki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hryniewicki 25.03.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Co wy niektórzy za głupoty piszecie jakie dojrzewanie (co to ser) i równość a gładkość to dwie różne sprawy.tynk ma tendencję do usychania i dlatego są te normy czyli 3mm na łacie 2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 25.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Co wy niektórzy za głupoty piszecie jakie dojrzewanie (co to ser) i równość a gładkość to dwie różne sprawy. tynk ma tendencję do usychania i dlatego są te normy czyli 3mm na łacie 2m. a ty skad sie urwales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 25.03.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 jacek: on? z agregatu.... alby prędzej z dyszy,.... a że pisze bzdury to osobna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts