Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki wewnetrzne 3 kategorii - ktos slyszal o klasyfikacji?

Recommended Posts

Witam

Mam problem, bo wykonawca twierdzi, ze tynki wewnetrzne zawsze sa nierowne bez dodatkowych zabiegow.

Zeby bylo rowno to :

Tynki tradycyjne wymagaja gladzi - podobno bardzo drogo to wychodzi.

Tynki gipsowe jakichs zabiegow przed malowaniem i tez to przedraza.

Czy to prawda czy sciema, bo nie umie dobrze zrobic?

W umowie chce zastrzec 3 kategorie tynkow - mam sie z gory przygotowac ze bedzie nierowno. Dodam, ze cene chce taka jak inny u ktorego widzialam idealnie rowne(nie wiem czy z dodatkowymi zabiegami). Niestety z niego nie moge skorzystac.

Co o tym sadzicie? Poradzcie cos bo nie wiem czy sie godzic na cos takiego.

pozdrawiam

to tynk trójwarstwowy czyli z gładzią wapienną na końcu zatarty packą /kiedyś drewnianą obecnie styropianową/...

można jak najbardziej go malować, aczkolwiek nie jest to "lustro" z założenia...

http://www.kalejbud.pl/polecamy%20str/p_tynki2.html

no i nie wiadomo jaka jest interpretacja wykonawcy co do tej 3 kategorii....

Ja mam zrobione tynki tradycyjne cementowo-wapienne, bardzo równe, które nie wymagają juz żadnych zabiegow (tylko gruntowanie) przed malowaniem. Zostały wykonane z bardzo drobnego piasku płukanego, w trzech etapach; narzutka cementowa, tynk c-w, gładź wapienna. W pomieszczeniach gdzie będą płytki na ścianach, czyli łazienkach i wc tynki zostały wykonane na ,,ostro", bez gładzi.

Tynk cem-wap III kat to jedna warstwa obrzutki cementowej tzw. szpryc (cement + otry piasek 1:1) + dwie warstwy tynku cem-wap ( pierwsza wyrównana z grusza pacą druga zatarta packą na gładko) . Gładź wapienna wykonywana jest dodatkowo ( drobny piasek 0,5mm + wapno, konzystencja gestej śmietany) przy pomocy packi poktytej filcem. Stąd często używana nazwa tej operacji -filcowanie tynków. Robiło to się w zasadzie wtedy kiedy nie było na rynku gladzi gipsowych

... czy nakladanie maszynowe tynkow zarowno tradycyjnych jak i gipsowych gwarantuje, ze sa rowniejsze niz robione recznie?

...

ściaganie i zacieranie w obu przypadkach jest ręczne ....samo nakładanie nie gwarantuje niczego

Dzieki za wyjasnienia. Skoro juz tak cierpliwie mi odpowiadacie to jeszcze spytam

o jedna watpliwosc. Dom zaczne budowac dopiero w lipcu. W zwiazku z tym tynki moga byc robione pozna jesienia lub zima.

No i z tego co wyczytalam na forum to jest problem w zwiazku z temperatura i schnieciem.

Juz wiem, ze beda tynki tradycyjne. Wykonawca twierdzi ze zima juz robil i bylo super bo ma swoje sposoby np. grzeje koza. Czy faktycznie to ma szanse wyjsc ok czy sciemnia? Dodam, ze beda wstawione okna plastikowe.

• 8 years później...