Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze czy Piętro? Jaki był wasz wybór?

Jaki był/będzie twój wybór?  

25 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki był/będzie twój wybór?

Recommended Posts

Przeglądając Forum, widzę iż większość inwestorów, ma w projekcie/realizacji ściankę kolankową na poddaszu.

Mam takie pytanie:

- Czy zastanawialiście się nad wariantem piętra (pełna kondygnacja) zamiast poddasza (ścianki kolankowe)?

- Jeśli tak, to jaki był powód wybrania poddasza, zamiast piętra?

A ja mam w projekcie poddasze użytkowe, ale bez ścianki kolankowej. (Sosenka z Horyzontu). Chwilę zastanawiałam się nad dobudową ścianki, ale po przyjrzeniu się uważniejszemu domom z podniesioną przez inwestorów ścianką kolankową - wbrew oryginalnemu projektowi, to jednak rezygnuję z podwyższania budynku. Tak naprawdę nie potrzebuję większego poddasza, bo gdybym potrzebowała więcej powierzchni, to wybrałabym dom większy - zgodnie z projektem. Jestem zdania, że samowolne podnoszenie budynków na ogół im bardzo szkodzi. Takie domy od razu łatwo poznać, tracą proporcje. Trzeba wybierać dom zgodnie z potrzebami na etapie projektu i jak najmniej kombinować z bryłą.

Za względu na małą działkę dom musiał być dwupoziomowy. Zdecydowałam się na piętro bez skosów z trzech powodów:

1 łatwiej jest umeblować takie wętrza

2 mam więcej miejsca w pokojach biorąc pod uwagę powierzchnię zabudowy

3 mam strych! mogę zawiesić sobie tam dużo prania zimą :p (rodzinka jest duża)

Pamiętam też z dziecinnych lat, że bardzo lubiłam chodzić po strychu u mojej babci, zawsze coś fajnego znalazłam :lol:

Pozdr

• 2 months później...
Ja wybrałąm projekt z uzytkowym poddaszem, ścianak kolankowa wynosi 65 cm .... :-?

Martynka i podnosisz ściankę kolankową czy zostawiasz taką jaka jest?

Bo my mamy 82 cm i się zastanwiamy czy podniesć do 1 m z groszem.

Wydaje nam się, że te 82 cm nam w zupełności wystarczy, ale czy na pewno? Mamy mały dylemat!

Wybrałem dom z użytkowym poddaszem. Razem z żoną lubimy skosy. Mam dach dwuspadowy dzięki temu w pomieszczeniach na piętrze jest więcej miejsca niż przy czterospadzie. Ścianka kolankowa to 1,4m tak więc z użytkowaniem pomieszczeń nie ma większych problemów. Przy nachyleniu dachu 45 stopni na górze wyszedł jeszcze całkiem spory strych.

Ja mam pełne piętro i przy swoim wzroście 1,98 nie wyobrażam sobie innej opcji.

Gdy przebywam czasami u kogoś z poddaszem użytkowym cały czas muszę uważać gdzie idę i bardzo się pilnować aby im kartongipsów nie uszkodzić ;) przez co chodzę mocno zgarbiony.

Zresztą umeblowanie takiego pomieszczenia też jest wyzwaniem. Dochodzą jeszce problemy z oknami połaciowymi.

Ponadto przy poddaszu użytkowym jest sporo podłogi która nie przekłąda się na powierzchnię użytkową. Tą podłogę trzeba na poczatku zrobic (co jednak w zależności od standartu wykończenia, ale jednak trochę kosztuje) a potem ile dodatkowych metrów do zmywania.

Bardzo podoba nam się klimat domu z poddaszem użytkowym - uważam, że jest ono bardzo przytulne. Trudno było nam się zdecydować, dlatego przed dokonaniem wyboru pojechaliśmy do znajomych, którzy mają domek ze skosami. Okazało się, że rzeczywistość jest bardzie brutalna niż myśleliśmy. Należymy do osób wysokich i prawie we wszystkich pomieszczeniach na poddaszu mieliśmy problemy z prawidłowym poruszaniem się, a najbardziej było to widoczne przy korzystaniu z toalety. Dlatego rozczarowani faktem, że nasze wyobrażenia nie do końca poktryły się z realiami wybraliśmy projekt z pełnymi ścianami. Jednak sentyment do skosów w nas pozostał i w projekcie uwzględniliśmy jeden pokój, który ma skośny stropodach - skosy zaczynają się od 2,70 m. Postaraliśmy się, aby wilk był syty i owca cała.