krysmek 04.12.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witajcie !Mam prawie 40-tkę na karku moją budowę zakończyłem w 1995r dom wybudowałem wspólnie z żoną na wsi z stąd pochodziłem ona natomiast z miasta. Mamy 15 letnie dzieci. Od pewnego czasu zaczęły chodzić nam po głowie myśli czy aby nie kupić działki w mieście i rozpocząć tam budowę nowego domu.Tylko zastanawiamy się czy aby nie jesteśmy już za starzy, żeby zaczynać, czy to nie jest zbyt wielkie żądanie od życia ? Przeglądając forum widzę, że w większości budują się jednak ludzie młodzi (sporo przed 30-tką) Czy ktoś zaczyna budowę po czterdziestce ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 04.12.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Ja zaczynałem budowę po 50-ce i skończyłem. Więcej optymizmu Pozdrawiam Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 04.12.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witajcie ! Mam prawie 40-tkę na karku moją budowę zakończyłem w 1995r dom wybudowałem wspólnie z żoną na wsi z stąd pochodziłem ona natomiast z miasta. Mamy 15 letnie dzieci. Od pewnego czasu zaczęły chodzić nam po głowie myśli czy aby nie kupić działki w mieście i rozpocząć tam budowę nowego domu. Tylko zastanawiamy się czy aby nie jesteśmy już za starzy, żeby zaczynać, czy to nie jest zbyt wielkie żądanie od życia ? Przeglądając forum widzę, że w większości budują się jednak ludzie młodzi (sporo przed 30-tką) Czy ktoś zaczyna budowę po czterdziestce ??? Jak dysponujesz dwoma luksusami, czasem i pieniędzmi to czemu nie. Zresztą to doskonała lokata kapitału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.12.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 dlaczego za starzy? Ja mam 41 i uważam, że życie przede mną No chociaż połowa.... To nie mlodzi budują, to młodzi siędzą w internecie wiec i na forum . No i kredyt na dłużej można dostać. Jakby jednak sprawdzić faktyczny rozkład wieku osób budujących w Łodzi, to pewnie by się okazało, że jest sporo starszych, bo i finanse wtedy inne i stabilizacja i chęć "podniesienia prestiżu" cokolwiek to znaczy. Buduj, buduj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 04.12.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Mam wujka, który ma prawie 60 lat, maiał bardzo bogate życie i bardzo dużo wybudował (oczywiście nie jako budowlaniec), swój ostatni dom kończył budować mając 51 lat. Ja mam 38 i w przyszłym roku ruszam z budową. Myśle, że na budowanie domu nigdy nie jest za późno, jeśli oczywiście są chęci i nikt do tego nie zmusza. Tak więc głowa do góry !!!! Zyczę podjęcia trafnej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 04.12.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Mój tata zacząl budować w wieku 62 lat.(męczyło go mieszkanie w centrum).Wybudowal dom w dwa lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.12.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Jestem po 50 i mam nadzieję zacząć budowę swojego domu "spokojnej starości" w przyszłym roku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 04.12.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 A i jeszcze jedno, z moich obserwacji wynika, że większość ludzi, którzy teraz się budują jest w przedziale ok 30-45 lat. A osoby przed trzydziestką często budują rękoma rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warkot 04.12.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 mój mąż jest po 40 - właśnie kończymy budowę mnie to się poprostu trafiło jak ślepemu psu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 04.12.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witajcie ! Mam prawie 40-tkę na karku moją budowę zakończyłem w 1995r dom wybudowałem wspólnie z żoną na wsi z stąd pochodziłem ona natomiast z miasta. Mamy 15 letnie dzieci. Od pewnego czasu zaczęły chodzić nam po głowie myśli czy aby nie kupić działki w mieście i rozpocząć tam budowę nowego domu. Tylko zastanawiamy się czy aby nie jesteśmy już za starzy, żeby zaczynać, czy to nie jest zbyt wielkie żądanie od życia ? Przeglądając forum widzę, że w większości budują się jednak ludzie młodzi (sporo przed 30-tką) Czy ktoś zaczyna budowę po czterdziestce ??? lepiej powiedz że ci się nie chce i szukasz dziury w całym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 04.12.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Działkę, ... a właściwie pole (1.2 ha) kupiłem w 1999 r.. Łopatę wbiłem w lipcu 2000 mając skończone 41 lat. Budowałem 6 lat. Wykończeniówkę robiłem sam - terakota, glazura,biały montaż, montaż wszystkich drzwi wewnętrznych i zewnętrznych, montaż parapetów, docieplenie na poddaszu , malowanie , podłogi panele + parkiet. Budowałem różne murki w domu (w łazience, w kotłowni). Oprócz tego wiele różnych innych prac - w domu i ogrodzie. Zapewniam, że na mojej działce jest co robić. Taki ze mnie robotny starzec. Jak miałbym się zastanawiać czy po czterdzistce budować czy nie - to mieszkałbym dalej w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 04.12.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Co ma z tym wspólnego wiek? Jeżeli się czujesz na siłach to zakasaj rękawy i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.12.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Noż w mordę. Bierz się do roboty a nie "babci" łóżko grzejesz Dziadek się znalazł, a moze trumienkę i miejsce na cmentarzu ?? Trochę optymizmu, wiary i chęci. Do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysmek 04.12.2006 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Dziękuję za bardzo pozytywne nastawienie mnie do rozpoczęcia budowy. Nie czuję się staro i mam nadzieję że też tak nie wyglądam ale tutaj chodzi mi bardziej o względy sentymentalne odnośnie sprzedania domu i posiadłości w której jednak mieszkało się przez 10 lat (każde drzewko, trawnik, oczko, altanka,kominek wykonane własnoręcznie i wiele, wiele innych drobiazgów) Z jednej strony mojej dotychczasowej działki mieszkają moi rodzice a z drugiej strony moja siostra.Czy człowiek nie będzie za tym jednak tęsknił ???To jest jednak decyzja dośc poważna (to nie jest sprzedaż samochodu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 04.12.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 chodzi mi bardziej o względy sentymentalne odnośnie sprzedania domu i posiadłości w której jednak mieszkało się przez 10 lat (każde drzewko, trawnik, oczko, altanka,kominek wykonane własnoręcznie i wiele, wiele innych drobiazgów) Budowałem kilkakrotnie bo w kazdym kolejnym domu odkrywałem jakieś błędy (w każdym kolejnym - mniej), no i technologie sie zmieniaja. Zero sentymentów. Od momentu wyprowadzenia sie z kolejnego domu - jest on dla mnie jak każdy inny. Mam znajomego który po przjściu na emeryturę (do której mioeszkał w bloku) - odkrył w sobie powołanie i co ok. dwa lata buduje kolejny. Znalazł sens dalszego zycia. Warunki materialne poprawiły sie (z każdego cos zostaje) i aktywność słuzy zdrowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 04.12.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Dziękuję za bardzo pozytywne nastawienie mnie do rozpoczęcia budowy. Nie czuję się staro i mam nadzieję że też tak nie wyglądam ale tutaj chodzi mi bardziej o względy sentymentalne odnośnie sprzedania domu i posiadłości w której jednak mieszkało się przez 10 lat (każde drzewko, trawnik, oczko, altanka,kominek wykonane własnoręcznie i wiele, wiele innych drobiazgów) Z jednej strony mojej dotychczasowej działki mieszkają moi rodzice a z drugiej strony moja siostra. Czy człowiek nie będzie za tym jednak tęsknił ??? To jest jednak decyzja dośc poważna (to nie jest sprzedaż samochodu) Samo budowanie nie jest aż takie radosne,ale urządzanie domu i ogrodu może przynieśc wiele radości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 04.12.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Mój Pesel zaczyna się na 3404.....Budowę zacząłem 5 lat temu. Od 2 lat żona już tam mieszka.Nieprzewidziane wydatki spowolniły tempo końcowych wykończeń.Niektóre prace związane z estetyką są nadal do wykonania.Podjęcie decyzji o budowie nie ma związku z wiekiem, lecz z aktualnym poziomem energii, przygotowaniem technicznym i zapewnieniem sobie dobrych doradców.A to przygotowanie techniczne zwykle osiąga się w starszym wieku. Natomiast u starego występują dodatkowe 2 utrudnienia :- zdolność (a raczej niezdolność) kredytowa w bankach- konieczność utrzymywania cały czas rezerw finansowych na wypadek leczenia (nie ma co liczyć na ZUS i NFZ) lub nagłego przejścia w stan niedołężności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 04.12.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Chciałem coś powiedzieć............. ale już wcześniej wszystko zostało powiedziane....Dodam tylko; że konieczność utrzymywania ciała i umysłu na najwyższych obrotach (budowa domu na pewno tego wymaga) bardzo potrafi odmłodzić każdego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 04.12.2006 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Coż Ci mogę powiedzieć. Mam skończone 46 lat i w marcu 2007 zaczynam budowę swojego domku . Jesteśmy tak długo młodzi dopuki sami możemy sobie samodzielnie wytrzeć tyłek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 04.12.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 ja mam 39 , przed miesiącem kupiłem działkę , tydzień temu projekt i mam nadzieję ze w przyszłym roku mając 40 zacznę budowę domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts