Anitha 05.12.2006 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Witam, Właśnie się zarejestrowałam na forum. Trochę wczesna pora, ale nie mogę spać, bo rozmyślam o projekcie. Im bardziej się zastanawiam, tym więcej mam wątpliwości i coraz bardziej wątpię, czy znajdę projekt gotowy. Jest parę projektów, które mi się podobaja, ale większość z nich jest z garażami, a ja chcę miec garaż osobno. I mam takie pytanie: czy dużym problemem jest zamiana zaplanowanego w projekcie garażu na pokój albo inne pomieszczenie? Z czym sie wiąże taka zmiana? Czy ktoś może mi pomóc? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13023209 05.12.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Witam, Właśnie się zarejestrowałam na forum. Trochę wczesna pora, ale nie mogę spać, bo rozmyślam o projekcie. Im bardziej się zastanawiam, tym więcej mam wątpliwości i coraz bardziej wątpię, czy znajdę projekt gotowy. Jest parę projektów, które mi się podobaja, ale większość z nich jest z garażami, a ja chcę miec garaż osobno. I mam takie pytanie: czy dużym problemem jest zamiana zaplanowanego w projekcie garażu na pokój albo inne pomieszczenie? Z czym sie wiąże taka zmiana? Czy ktoś może mi pomóc? Z góry dziękuję. Możesz zamienić garaż na pokój lub wogóle zlikwidować garaż.Oczywiście przy zamianie go na pokój musisz uwzględnić to czy ma wejście bezpośrednie z budynku bo jak nie ma to trochę lipa. Z czym to się wiąże? Zgoda autora na zmianę, naniesienie zmian w projekcie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_b 05.12.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 My zamiast garażu będziemy mieli pokój . Musimy mieć piwnice więc garaż do piwnicy.Projektant to robi na etapie dostosowania projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anitha 05.12.2006 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Dzięki za odpowiedż. A na przykład nie jest problemem to, że garaż nie jest ogrzewany (a może jest?) ? Nie orientuję się jeszcze na tyle, ale to chyba byłyby duże zmiany. A jeszcze jedno - garaze są zwykle oddzielone od reszty domu ścianami konstrukcyjnymi. Czy takie ściany można przesuwac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_b 05.12.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Jeśli zrobisz instalację CO to będzie ogrzewany . W przypadku ścian konstrukcyjnych jedynie projektant lub osoba z uprawnieniami będzie wiedziała co się da a co nie .W niektórych projektach będzie konieczne podniesienie poziomu posadzki w garażu ponieważ jest projektowana niżej niż domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof11 05.12.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Jeżeli chodzi o ściany nośne to w razie ich przesunięcia musi być zgoda na zmiany o projektanta który projektował ten dom (projekt gotowy), a z ogrzewaniem nie ma problemu to jest kwestia kilku metrów rurki miedzianej(lub innej) plus 1lub 2 grzejniki! a zmiana garażu na pokuj następuje na etapie adaptacji projektu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 06.12.2006 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Zwróćcie uwagę, czy ściany garażu nie są projektowane z cieńszych bloczków, wtedy wymaga to często również przeprojektowania fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts