Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Właśnie się zarejestrowałam na forum. Trochę wczesna pora, ale nie mogę spać, bo rozmyślam o projekcie. Im bardziej się zastanawiam, tym więcej mam wątpliwości i coraz bardziej wątpię, czy znajdę projekt gotowy. Jest parę projektów, które mi się podobaja, ale większość z nich jest z garażami, a ja chcę miec garaż osobno. I mam takie pytanie: czy dużym problemem jest zamiana zaplanowanego w projekcie garażu na pokój albo inne pomieszczenie? Z czym sie wiąże taka zmiana?

Czy ktoś może mi pomóc?

Z góry dziękuję. :)

Witam,

Właśnie się zarejestrowałam na forum. Trochę wczesna pora, ale nie mogę spać, bo rozmyślam o projekcie. Im bardziej się zastanawiam, tym więcej mam wątpliwości i coraz bardziej wątpię, czy znajdę projekt gotowy. Jest parę projektów, które mi się podobaja, ale większość z nich jest z garażami, a ja chcę miec garaż osobno. I mam takie pytanie: czy dużym problemem jest zamiana zaplanowanego w projekcie garażu na pokój albo inne pomieszczenie? Z czym sie wiąże taka zmiana?

Czy ktoś może mi pomóc?

Z góry dziękuję. :)

Możesz zamienić garaż na pokój lub wogóle zlikwidować garaż.Oczywiście przy zamianie go na pokój musisz uwzględnić to czy ma wejście bezpośrednie z budynku bo jak nie ma to trochę lipa. Z czym to się wiąże? Zgoda autora na zmianę, naniesienie zmian w projekcie i tyle.

Dzięki za odpowiedż. A na przykład nie jest problemem to, że garaż nie jest ogrzewany (a może jest?) ? Nie orientuję się jeszcze na tyle, ale to chyba byłyby duże zmiany.

A jeszcze jedno - garaze są zwykle oddzielone od reszty domu ścianami konstrukcyjnymi. Czy takie ściany można przesuwac?

Jeśli zrobisz instalację CO to będzie ogrzewany . W przypadku ścian konstrukcyjnych jedynie projektant lub osoba z uprawnieniami będzie wiedziała co się da a co nie .W niektórych projektach będzie konieczne podniesienie poziomu posadzki w garażu ponieważ jest projektowana niżej niż domu.

Jeżeli chodzi o ściany nośne to w razie ich przesunięcia musi być zgoda na zmiany o projektanta który projektował ten dom (projekt gotowy), a z ogrzewaniem nie ma problemu to jest kwestia kilku metrów rurki miedzianej(lub innej) plus 1lub 2 grzejniki! a zmiana garażu na pokuj następuje na etapie adaptacji projektu!