richie 08.05.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 DOKI Mylisz szambo z przydomową ocyszczalnią z której faktycznie rzadko wybiera się osady.W POLSCE szambo to szczelny zbiornik który (jesli oczywiście jego użytkownik nie jest jest burakiem) opróżnia się często, nawet co tydzień.pozdrawiam richie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 08.05.2003 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Doki, aby ścieki miały szansę zostać oczyszczone, muszą brać w tym udział bakterie żyjące w środowisku tlenowym (tlenowce). Jeśli wpuszczasz ścieki do gruntu to nie dajesz im szans. Mowa że żyjesz na powierzchni brzmi tak jakby nie sprawieło Ci różnicy, czy mieszkasz w czystym lesie czy na wysypisku. Może w Belgii czyste środowisko jest fikcją, ale zapewniam Cię, że w Polsce są jeszcze miejsca o które warto walczyć.Średnie zużycie wody naszej 3 osobowej rodziny to 10m3/miesiąc. Wystarcz więc zaopatrzyć się w taki zbiornik, by zapraszać beczkowóz raz na miesiąc. Jeśli mogę w tym miejscu prosić Was o rozwagę to proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 08.05.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Kto pod kim doki kopie ... Cieszę się Doki, że nie budujemy obok siebie . Czuję, że dobrze czułbyś się budując na jakiejś malowniczej hałdzie lub w pobliżu zakładów produkujących celulozę - "przecież natury już nie ma". Nie kop bracie leżącego, bo są jeszcze tacy co próbują go reanimować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 09.05.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Tylko Doki nie ujawniaj czasem zbyt wielu szczegółów na swój temat, bo gdybym ja miał takiego sąsiada(kę) to już bym dzwonił do nadzoru budowlanego. A naprawa tej samowoli budowlanej może cię drogo kosztować, o grzywnach za łamanie prawa budowlanego nie wspominając. Też mnie wkurza że Polska nie jest skanalizowana, użytkowanie szamba drogie, ale zatruwanie okolicy gównem to nie jest coś co mógłbym poprzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Panowie. Tylko nie mówcie że alternatywą jest tzw. przydomowa oczyszczalnia ścieków. A co to jest jak nie usprawione szambo z dziurką. Normalna "przydomówka" to tylko osadnik z drenażem rozsączającym. To gdzie następuje biologiczne oczyszczenie: w gruncie!!! Proszę nie budujcie takiego ustrojstwa. Jestem przeciwnikiem wylewania ścieków do gruntu ale pozwolę sobie zauważyć:- Są całe systemy oczyszczania ścieków w gruncie: filtry gruntowe, oczyszczalnie tzw. "korzeniowe" drenaż rozsączający i zbierajacy itp. Buduje się to legalnie i w świetle prawa. Np Jaskinia Niedźwiedzia w Kotlinie Kłodzkiej. - Przepisy ustawy prawo wodne przewidują tzw. rolnicze wykorzystanie ścieków i nakłaniają (!) do wykorzystania na ten cel ścieków bytowo-gospodarczych i ścieków o podobnych składzie ! - Nic w przyrodzie nie ginie. Wywozicie do oczyszczalni a tam co ? Perfumeria? Powstają tony osadów często zanieczyszczonych metalami ciężkimi i ścieki podczyszczone wrzucane do rzeki. Do tego zużywa się kilowaty energii uzyskiwanej ze spalania węgla. Co lepsze woda powierzchniowa czy grunt? Kiedyś popularyzowało się sławojki. To oznacza, że ścieki bytowo-gospodarcze były utylizowane na miejscu. - Myślicie że budowane oczyszczalnie usuwają detergenty! Ha ha ha. - Opinia iż w gruncie nie ma bakterii tlenowych to już jest ..... Zależy jaki grunt i gdzie jest poziom wód gruntowych. Dlatego przepisy mówią o budowie drenażu rozsączajacego 1,5 m ponad poziomem wodonośnym. To jest ten filtr gruntowy, tyle że naturalny. - Czy się różni przydomowa oczyszczalnia ścieków od szamba z osadnikiem i komorą zanikową. Tylko sposobem rozprowadzenia ścieków. Jeden system ma drenaż drugi nie. Tak że nie przesadzajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 09.05.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 On 2003-05-09 09:25, pingo wrote: Tylko Doki nie ujawniaj czasem zbyt wielu szczegółów na swój temat, bo gdybym ja miał takiego sąsiada(kę) to już bym dzwonił do nadzoru budowlanego. Nie pomogloby. Ta instalacja zostala wykonana zgodnie z WYMOGAMI gminy, w ktorej mieszkam, projekt zostal przez gmine zatwierdzony, no i wszyscy na mojej ulicy takie maja. Natomiast gdybym mial szambo i oproznial je co tydzien, jak Wy, moi sasiedzi powlekliby mnie do sadu za smrod, halas i blokowanie ulicy. ale zatruwanie okolicy gównem to nie jest coś co mógłbym poprzeć. O, i o to chodzi! Do zatruwania tutaj daleko. Po prostu opisuje jak to jest tu rozwiazane i staram sie wlasnymi slowami (nie jestem w tej dziedzinie specjalista) powiedziec dlaczego. Nie taki diabel straszny. To, ze wypuszczasz do gruntu scieki bytowe, ktore przeszly obrobke w przydomowym szambie; nie znaczy jeszcze, ze w rowie leza gowna. A co do czystosci srodowiska, wiem ze w Polsce jest wiecej prawie dziewiczych miejsc, ale tu jakos wod powierzchniowych jest jesli nie dobra, to przynajmniej przyzwoita- mimo ze nie wszedzie dotarla kanalizacja. Nie miejcie tez zludzen, ujecia wody buduje sie takze ponizej oczyszczalni sciekow. PS: o wiele wiekszym problemem od wypuszczania sciekow bytowych do gruntu jest skazenie przemyslowe. Gowno to przynajmniej produkt naturalny, w dodatku nieszkodliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 09.05.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 No comments Ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 09.05.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 On 2003-05-09 15:22, pingo wrote: No comments Ręce opadają. Calkiem niepotrzebnie. Wydaje Ci sie najwyrazniej, ze jestes madrzejszy od tych, ktorzy stworzyli przepisy na ten temat. Masz idee fixe, ze nie mozna sciekow odprowadzic do gruntu, bo... no bo co, pytam? A gdy pisze, ze jest to rozpowszechniona metoda i mimo stosowania jej od dziesiecioleci, jakos katastrofy ekologicznej nie powoduje, i to na terenie o gestosci zaludnienia znacznie wyzszej niz w Polsce, to mnie straszysz nadzorem budowlanym. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.05.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Doki, rozumiem, że Twoja instalacja jest w Belgii a nie w Polsce ? Kiedyś Murator pisał, że właśnie w Belgii stosuje się zbiorniki 2-3 komorowe i w ten sposób podczyszczone ścieki odprowadza się wprost do gruntu (bez drenażu). Przeczy to "powszechnej" wiedzy w Polsce ale nie pierwszy i ostatni raz zmusza do analizy i myślenia. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Belgowie są tacy głupi, żeby sobie zatruwać środowisko... Może przepisy są w Polsce ostrzejsze ale narazie niestety wychodzi to raczej na niekorzyść naturze, bo przy tak ostrych przepisach niewiele osób stać na ich przestrzeganie... Ja się przymierzam do oczyszczalni korzeniowo-glebowej i w pierwszym etapie będę miał szambo, pewnie jednokomorowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 10.05.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Kupiłem dom przy którym w dwóch miejscach, trawa rosła dużo bujniej niż na pozostałej powierzchni. Po rozkopaniu okazało się żo oprócz jednego szamba jednokomorowego, zamkniętego są dwa odstojniki z kręgów betonowych. Jeden odprowadzał ścieki z umywalek, wanny, pralki w łazienkach, drugi z kuchni - zlewozmywak, zmywarka. Poprzedni właściciel był na tyle "ekologiczny" że własnych fekalii nie wylewał sobie pod nogi. Oczywiście ostojniki wyczyściłem, zasypałem, polikwidowałem "lewe" rozprowadzenia w piwnicy. Nie wyobrażam sobie inaczej, jak można mieszkać ze świadomością że własna działka służy nam jako szambo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 10.05.2003 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 On 2003-05-10 09:07, Maco wrote: Doki, rozumiem, że Twoja instalacja jest w Belgii a nie w Polsce ? Tak jest. Kiedyś Murator pisał, że właśnie w Belgii stosuje się zbiorniki 2-3 komorowe i w ten sposób podczyszczone ścieki odprowadza się wprost do gruntu (bez drenażu). Przeczy to "powszechnej" wiedzy w Polsce ale nie pierwszy i ostatni raz zmusza do analizy i myślenia. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Belgowie są tacy głupi, żeby sobie zatruwać środowisko... Oczywiscie, ze nie. W dodatku, kazdy chodzi tu z mysla, ze kiedys wybuduje sobie dom (Belgowie mowia, ze rodza sie z cegla w brzuchu) i wielu sie to udaje (dwie trzecie populacji mieszka we wlasnych domach). System, o ktorym pisalem, jest powszechnie stosowany od dziesiecioleci i... nic zlego sie nie dzieje. PS: w zeszlym tygodniu poprowadzono na naszej ulicy "tymczasowa" kanalizacje (ostateczna bedzie najwczesniej w 2007, a najpewniej po 2010) i surowo zapowiedziano, ze mozemy podlaczyc tylko przelew ze zbiornika bez dna, ktory rozprowadza scieki w gruncie (nazywa on sie "sterfput":wink:. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 11.05.2003 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Jak to w takim razie jest? Mamy wejść do Unii i wtedy przepisy mają być jeszcze surowsze i można będzie kogoś ukarać za nieszczelne szambo tylko na takiej podstawie, że nie wykaże się rachunkami za wywóz szamba. Czy Belgia nie jest w Unii, a może te moje informacje to jakieś bzdury? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 11.05.2003 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 On 2003-05-11 17:22, Pyza wrote: Jak to w takim razie jest? Mamy wejść do Unii i wtedy przepisy mają być jeszcze surowsze Kto tak twierdzi? Nie w kazdej dziedzinie przepisy musza byc surowsze, Unia to nie wiezienie. Daleko tez do ujednolicenia przepisow. Pewnie, ze lepiej byloby, zeby wszystkie domy w Belgii byly podlaczone do kanalizacji z prawdziwego zdarzenia, ale poki co tak nie jest, a proba wprowadzenia takiego przepisu skonczylaby sie chyba rewolucja. Wystarczy juz, ze dolozono wszystkim budujacym obowiazkowe wykorzystywanie deszczowki (nieglupie, ale wymaga jednak ekstra nakladow). i można będzie kogoś ukarać za nieszczelne szambo tylko na takiej podstawie, że nie wykaże się rachunkami za wywóz szamba. Czy Belgia nie jest w Unii, a może te moje informacje to jakieś bzdury? To sa klasyczne strachy na Lachy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 11.05.2003 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 On 2003-05-11 17:22, Pyza wrote: Jak to w takim razie jest? Mamy wejść do Unii i wtedy przepisy mają być jeszcze surowsze Kto tak twierdzi? Nie w kazdej dziedzinie przepisy musza byc surowsze, Unia to nie wiezienie. Daleko tez do ujednolicenia przepisow. Pewnie, ze lepiej byloby, zeby wszystkie domy w Belgii byly podlaczone do kanalizacji z prawdziwego zdarzenia, ale poki co tak nie jest, a proba wprowadzenia takiego przepisu skonczylaby sie chyba rewolucja. Wystarczy juz, ze dolozono wszystkim budujacym obowiazkowe wykorzystywanie deszczowki (nieglupie, ale wymaga jednak ekstra nakladow). i można będzie kogoś ukarać za nieszczelne szambo tylko na takiej podstawie, że nie wykaże się rachunkami za wywóz szamba. Czy Belgia nie jest w Unii, a może te moje informacje to jakieś bzdury? To sa klasyczne strachy na Lachy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts