jedrula 05.12.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Witam! Mam pewien problem. Interesuje mnie przebudowa czesci budynku gospodarczego na część mieszkalną. Budynek gospodarczy dzieli sie na czesc dolną ( garaż ) oraz czesc gospodarczą ( u góry). Dom w którym mieszkam mieści sie 2,5 metra od budynku gospodarczego. Myślałem nad wybudowanie przejscia z domu jednorodzinnego do górnej czesc budynku gospodarczego i zaadaptowanie go na salon, przedpokoj i oddzielne wejscie do domu. Jakie muszę miec pozwolenia aby wykonać takie przejscie oraz podniesc dach w gospdarczym ( zmienic jego konstrukcje)? Dodatkowo dochodzi problem, że budynek gospodrczy polożony jest na granicy dzialki. Czy musze mies zezwolenie sasiada za "płota" ,czy wogole dostane takie pozwolenie? Jakie mam wogole szanse? Do kogo i z kim rozmwaiac na ten temat.Dziekuje wszystkim, którzy mogliby udzielic mi za pomocy.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.12.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 1. wystąp o wypis z Planu Zagospodarowania Przestrzennego (jesli taki istnieje) albo o Warunki Zabudowy - Urząd Miasta2. Zatrudnij projektanta - potrzebujesz projekt zmiany sposobu użytkowania i przebudowy budynku. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrula 06.12.2006 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 ...w pkt 2 chodzi o projektanta który rozrysuje nową adaptacje, jak sie domyslam aby dostac pozwolenie z urzędu na budowe ( rozbudowe kubatrury bydynku) ..natomiast pkt 1..nie bardzo.. plan którego moze nie być.. co mi on da i na co pozwoli?doczytałem sie w rozprządzeniu ze odległość od granicy musi miec 4 m lub 3 bez okien. Są wyjątki dla 1,5 lub przy samej granicy. Niestety nie znam sie na prawie budowalnym. Od czego to zależy ( poza przepsami p. poż) Czy omówiony wcześniej plan zagospodarowania budynku może juz uwzględnic takie rozwiązanie i nie trzeba dodtkowych zmian? czy jesli nie ma planu co w takim przypadku.? Czy jest mozliowść uzyskania takiej zgody aby mieszkac w zmienionym budynku gospodarczym na granicy działki (bez okien, a sąsiad to rodzina)? Jaki jest procent otrzymania zgody z gminy?Jest to BARDZO PILNE!!! dziekuje za szybka odpowiedź.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 06.12.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Jakby ktos byl tak dobry i wskazal jakies pomocne linki dotyczace tego tematu , zwlaszcza przepisy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrula 07.12.2006 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 ....i nikt nie moze pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.12.2006 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 robert sitek powiedział Ci wszystko. Powodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzyku10897 25.05.2010 03:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witam nam podobny problem więc się podłącze .Mam budynek gospodarczy tylko po przebudowie ,budynek tem bardziej zgadza się z projektem jak wcześniej,wysokość do kalenicy i spadki dachu są takie jak na planie tylko teraz w szczytach są okna ,a zamiast sporej facjaty jest teraz trzeci szczyt z dwoma oknami balkonowymi.projekt ten jest z lat 80jest mało dokładny a pewnych wymiarów nie da się określić ,jest woda podłączona i przyłącze prądowe na planie .Nic nie załatwiałem nic nie zgłaszałem więc lepiej zostawić tak jak jest czy coś zgłaszać ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts