bendzamin 05.12.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Pytanie do osób które brały kredyt na budowe domu.Czy w umowie macie zawarte cos takiego jak wywiazaniem się z umowy kredytowej należy odebrac dom do uzytku w przeciagu określonego czasu.. i teraz jaki macie czas u siebie żeby sie wywiazac zniej i co należy rozumiec pod pojeciem odebrac dom do uzytku? a mianowicie czy nalezy wykonac wszystko w domu aby tylko mieszka c czy mozna np wykonac kuchnie pokój i toalete i tą czesc tylko odebrac i czy to tez bedzie sie zaliczało do dotrzymania warunków umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 06.12.2006 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 naprawde nikt nie brał kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 06.12.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Wydaje mi sie,ze powinno wywiązać się prtzede wszystkim z kasy: Jezeli w kosztorysie (u mnie elementy scalone) był zapis,ze bank kredytuje np kafelki w łazience, to przy odbiorze robót inżynier działający na rzecz banku sprawdzi,czy transza (tu ostatnia) została wykorzystana zgodnie z przeznaczeniem. To jedna kwestia. Druga to odebranie budynku czyli oddanie do eksploatacji. Wtedy to zazwyczaj następuje konwersja kredytu z budowlanego na hipoteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_g 07.12.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Brałam kredyt i też miałam taki warunek. Mieszkamy od miesiąca - stan: zamkniety, ocieplony z zewnątrz, otynkowany - brak podbitki.W środku - tynki, podłogi, łazienka, kominek z DGP, brak kuchni-w sensie brak mebli i instalacji płyty grzewczej, piekarnika i zlewozmywaka. Woda i szambo OK. Do tego niewykończony w środku garaż i brak podjazdu do garazu. Ogółem nie mogę jeszcze wjechać samochodem do środka-garaż jest w bryle budynku.Do odbioru budynku musisz mieć: umowę z wodociągiem (sorry za skrót myślowy), oświadczenie elektryka (musi mieć uprawnienia), że instalacja jest zgodna z polską normą itp, aktualną mapkę geodezyjną z wrysowanym budynkiem, wypełniony dziennik budowy, zaświadczenie kominiarza o drozności wentylacji i wypełniony formularz o zgłoszeniu budynku do odbioru. Procedura była bezbolesna, trwała ok 1 tygodnia (wszystkie dokumenty w naszym imieniu składała pani z nadzoru budowlanego, my je tylko kompletowaliśmy).PozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 07.12.2006 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 a juz sie przeraziłem bo jeden typek z banku bph nie wiem czy nie wiedział o czym mowie czy był za młody zebym mu takie pytania zadawał widziałem w jego oczach przerażenie i chwile zastanowienia i odpowiedz była pełna jasna i logiczna "dom musi byc zbudowany cały" hehe nie źle pozdro którzy biorą kredyt i sa w okresie szukania jego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts