Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba dachowa czy tak może być

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Żadna fuszerka, rozrysuj sobie rozkład sił.

Uwaga, w "ogólniaku" tego nie było.

to do mnie z tym "ogólniakiem" ... ? :D

czuje ze mam do czynienia z ekspertem krokwiowym ... Krzysztofik, doktoryzowałeś sie może "w jetkach" ?

no szkoda, ze nie "w blaszkach" ... bo te blaszki mozna równie dobrze było sobie w d ...e wsadzic, zamiast je tam przybijac ...

pzdr

Żadna fuszerka, rozrysuj sobie rozkład sił.

Uwaga, w "ogólniaku" tego nie było.

to do mnie z tym "ogólniakiem" ... ? :D

czuje ze mam do czynienia z ekspertem krokwiowym ... Krzysztofik, doktoryzowałeś sie może "w jetkach" ?

no szkoda, ze nie "w blaszkach" ... bo te blaszki mozna równie dobrze było sobie w d ...e wsadzic, zamiast je tam przybijac ...

pzdr

ten post miał na celu pozyskanie wiedzy na podstawie merytorycznej dyskusji!!!

a nie obrzucanie się błotem!!!

Niech ktoœ mi sensownie wytłumaczy jakie siły działajš na rozpatrywane w przedstawionym rysunku "blaszki".

Moim zdaniem, jak wczeœniej tu napisano wystarczy "zacios" i jeden gwóŸdŸ.

A z blaszkš to tylko ładniej wyglšda :D.

Nie jestem cieœlš.

Do Brzozy:

doktoryzować sie moge, ale nie mam czasu bo buduje.

jak będe robił dach to zapewniam ze moje blaszki beda malowane w kwiatki :wink:

Blaszki w tym wypadku nie mają żadnego znaczenia, w niczym nie przeszkadzają ale bez nich też się można obejść, jętka powinana siedzieć w "zaciosie" zrobionym w krokwi. Jetka w tym dachu jest sciskana, dodatkowo będzie podtrzymywać sufit poddasza.

Pozdrawiam

TG

Jak będzie podtrzymywać podwieszany sufit to i jest zginana :wink: ale to nie sa jakieś wielki siły.

No właśnie:

Czy jętka jest rozciągana ? (Próbujasie krokwie rozjechać przy murłacie a na szczycie są super połączone)

Czy jętka jest zginana (Przy murłacie i szczycie nieruchoma i poprzez nacisk dachówki ugięte krokwie próbują ją zgiąć) ?

Albo nie jak pracuje tylko jak powinna pracować ?

A wtedy dijdziemy czy łączenie z boków na śrube czy od spodu na gwóźdż jest lepsze.

kto sie pokusi o odpowiedź ?

No właśnie:

Czy jętka jest rozciągana ? (Próbujasie krokwie rozjechać przy murłacie a na szczycie są super połączone)

Czy jętka jest zginana (Przy murłacie i szczycie nieruchoma i poprzez nacisk dachówki ugięte krokwie próbują ją zgiąć) ?

Albo nie jak pracuje tylko jak powinna pracować ?

A wtedy dijdziemy czy łączenie z boków na śrube czy od spodu na gwóźdż jest lepsze.

kto sie pokusi o odpowiedź ?

Generalnie to jętki głównie są ściskane.

Blaszki w tym wypadku nie mają żadnego znaczenia, w niczym nie przeszkadzają ale bez nich też się można obejść, jętka powinana siedzieć w "zaciosie" zrobionym w krokwi. Jetka w tym dachu jest sciskana, dodatkowo będzie podtrzymywać sufit poddasza.

Pozdrawiam

TG

mysle tak samo - w tym wypadku (nad garażem i jętki przybite u samego szczytu) ze nie ma to żadnego znaczenia

bo autor wątku

...na zdjęciach widać jętki krótkie nad garażem i krótkie nad kaferkiem

są tez długie w głównej części dachu

a zdjęcia zrobiłem takie bo było mi łatwiej :-)

pokazał akurat takie...

natomiast nad domem

Jętka pracuje na ściskanie.

mam to samo zdanie co Duzy Boban i Geno ze jetki pracuja na sciskanie

więc w tym wypadku - blaszki to pomyłka

pzdr