prymasek 07.12.2006 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 są tu pokazane różne rodzaje połączeń między innymi to o którym juz pisałem na styk z klepkami z boku http://www.budowa.mbps.pl/modules.php?name=News&file=print&sid=37 Wracając do meritum: każde z przedstawionych połączeń jest lepsze od tych płytek. Problem w tym, że do ich wykonania jest potrzebny cieśla a do przybicia gwoździami płytek wystarczy byle operator młotka. no niektóre są skomplikowane ale niektóre raczej proste i wystrczył by operator młotka i piły - a to wiem że już umie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.12.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 ściskanie i rozciąganie dwie siły jedna działa pod wpływem ciężaru dachówki która grawitacją wygina krokiew i chce wpaść do środka druga działa dlatego że krokwie są w trójkącie oparte na murłatach i jakby nie to że są przymocowane (kolejna siła) chciałyby sie rozjechać jak wrotki oczywiście wypadkowa siła jest jedna jakby rozpatrywać wszystkie siły w tej chwili to wypadkowa wszystkich wyszłaby = 0 w końcu wszystko stoi i jakoś sie trzyma jedna z zasad dynamiki newtona jeśli na ciało nie działa żadna siła lub siły równoważą sie ciało pozostaje w spoczynku lub porusza się ruchem jednostajnie prostoliniowym Ale co nas obchiodzi "jakby" nie to,że jest przymocowana? Jest przymocowana ? Jest, więc jest ściskana. Jakby Ci wypłukało 2m gruntu spod fundamentu to by się złamał...Możemy jakby'ować tak bez końca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.12.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 No to rozjechanie równoważy mocowanie do murłaty czy równoważy je rozciąganie jętki ? Decyzja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.12.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 No to jak luziska doszliście w końcu co z ta jętka:) Wg praw fizyki - budownictwa i zasd stosowania jętki Będzie ona zawsze i wszędzie - ściskana!!! dodatkowo jetka jest usztywnienien pary krokwi. Innej opcji nie ma Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 07.12.2006 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 ściskanie i rozciąganie dwie siły jedna działa pod wpływem ciężaru dachówki która grawitacją wygina krokiew i chce wpaść do środka druga działa dlatego że krokwie są w trójkącie oparte na murłatach i jakby nie to że są przymocowane (kolejna siła) chciałyby sie rozjechać jak wrotki oczywiście wypadkowa siła jest jedna jakby rozpatrywać wszystkie siły w tej chwili to wypadkowa wszystkich wyszłaby = 0 w końcu wszystko stoi i jakoś sie trzyma jedna z zasad dynamiki newtona jeśli na ciało nie działa żadna siła lub siły równoważą sie ciało pozostaje w spoczynku lub porusza się ruchem jednostajnie prostoliniowym Ale co nas obchiodzi "jakby" nie to,że jest przymocowana? Jest przymocowana ? Jest, więc jest ściskana. Jakby Ci wypłukało 2m gruntu spod fundamentu to by się złamał...Możemy jakby'ować tak bez końca... w analizie sił działających na krokiew i jętkę czyli na ich połączenie ma wpływ wiele sił które działają w wielu kierunkach na dzień dzisiejszy sie równoważą bo wszystko stoi!!! ja sie pytam co się stanie gdy na dach wrzuci sie kilka ton dachówki kierunki działań sił sie nie zmienią zmienią sie ich wartości czyli równowaga sił może zostać zachwiana = dach mi spada na łeb i sie pytam czy takie połączenie daje gwarancję że siły nadal będą sie równoważyć żeby nadal stało i nie ma tu żadnego gdybania. przemawia do mnie fakt że mocniejszym połączeniem byłby delikatny zacios i połączenie gwoździami i tymi płytkami lub wykonanie siodełka przemówiłoby do mnie również fachowe rozrysowanie wszystkich sił działających na to połączenie przemówiłby do mnie głos fachowca że takie połączenie nie spełni swoich funkcji z dokładnymi argumentami niestety tylko kilka osób którym bardzo dziękuje poważnie podeszło do sprawy. reszta to bełkot opinii które do niczego nie prowadzą i nie są zbudowane na merytorycznych przesłankach tylko na własnym widzimisie ludzie to jest dach pod którym mam mieszkać a nie pytanie czy zjeść czerwonego czy zielonego żelka więc jeśli nie wiecie i sie na tym nie znacie to lepiej sie nie odzywajcie tym bardziej że prosiłem kilka razy o merytoryczną dyskusję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.12.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 poczekaj sebo. Jest jeszcze opcja rozciagania którą wyjaśniamy.Student musi sam dojsć do właściwych wniosków. Wtedy wiedza pozostaje na dłuzej.jak mu podasz odpowiedź to za tydzień nic z tego nie będzie pamiętał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.12.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 ściskanie i rozciąganie dwie siły jedna działa pod wpływem ciężaru dachówki która grawitacją wygina krokiew i chce wpaść do środka druga działa dlatego że krokwie są w trójkącie oparte na murłatach i jakby nie to że są przymocowane (kolejna siła) chciałyby sie rozjechać jak wrotki oczywiście wypadkowa siła jest jedna jakby rozpatrywać wszystkie siły w tej chwili to wypadkowa wszystkich wyszłaby = 0 w końcu wszystko stoi i jakoś sie trzyma jedna z zasad dynamiki newtona jeśli na ciało nie działa żadna siła lub siły równoważą sie ciało pozostaje w spoczynku lub porusza się ruchem jednostajnie prostoliniowym Ale co nas obchiodzi "jakby" nie to,że jest przymocowana? Jest przymocowana ? Jest, więc jest ściskana. Jakby Ci wypłukało 2m gruntu spod fundamentu to by się złamał...Możemy jakby'ować tak bez końca... w analizie sił działających na krokiew i jętkę czyli na ich połączenie ma wpływ wiele sił które działają w wielu kierunkach na dzień dzisiejszy sie równoważą bo wszystko stoi!!! ja sie pytam co się stanie gdy na dach wrzuci sie kilka ton dachówki kierunki działań sił sie nie zmienią zmienią sie ich wartości czyli równowaga sił może zostać zachwiana = dach mi spada na łeb i sie pytam czy takie połączenie daje gwarancję że siły nadal będą sie równoważyć żeby nadal stało i nie ma tu żadnego gdybania. przemawia do mnie fakt że mocniejszym połączeniem byłby delikatny zacios i połączenie gwoździami i tymi płytkami lub wykonanie siodełka przemówiłoby do mnie również fachowe rozrysowanie wszystkich sił działających na to połączenie przemówiłby do mnie głos fachowca że takie połączenie nie spełni swoich funkcji z dokładnymi argumentami niestety tylko kilka osób którym bardzo dziękuje poważnie podeszło do sprawy. reszta to bełkot opinii które do niczego nie prowadzą i nie są zbudowane na merytorycznych przesłankach tylko na własnym widzimisie ludzie to jest dach pod którym mam mieszkać a nie pytanie czy zjeść czerwonego czy zielonego żelka więc jeśli nie wiecie i sie na tym nie znacie to lepiej sie nie odzywajcie tym bardziej że prosiłem kilka razy o merytoryczną dyskusję!!! Najmniej merytoryki to pochodzi niestety od Ciebie , połączenie jak połączenie - w tym przypadku zależy głównie od tego czy trzpień gwoździa zostanie ścięty a co za tym idzie od ilości gwoździ ,ich przekroju i klasy stali. To nie ja wymyślam nowe teorie - tylko niestety Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.12.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 ... Najmniej merytoryki to pochodzi niestety od Ciebie , połączenie jak połączenie - w tym przypadku zależy głównie od tego czy trzpień gwoździa zostanie ścięty a co za tym idzie od ilości gwoździ ,ich przekroju i klasy stali. To nie ja wymyślam nowe teorie - tylko niestety Ty. Zgadzam się. prymasek najpierw spytałeś, potem błądziłes a później sam zacząłes wykładać Geniuszom budownictwa postawy fizyki. Na koniec skrytykowałeś a nie podziękowałes ze ktos pomógł Cy wyjść z labiryntu w którym byłeś po tych lekcjach fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 07.12.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 oczywiście wypadkowa siła jest jedna jakby rozpatrywać wszystkie siły w tej chwili to wypadkowa wszystkich wyszłaby = 0 w końcu wszystko stoi i jakoś sie trzyma Nic nie stoi wiecznie Jakos nikt nie porusza obciazen dynamicznych . Dach ciagle pracuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.12.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 oczywiście wypadkowa siła jest jedna jakby rozpatrywać wszystkie siły w tej chwili to wypadkowa wszystkich wyszłaby = 0 w końcu wszystko stoi i jakoś sie trzyma Nic nie stoi wiecznie Jakos nikt nie porusza obciazen dynamicznych . Dach ciagle pracuje . To nie są obciążenia dynamiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 07.12.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Geno- zawsze z zainteresowaniem czytam twe posty odkąd "zganiłeś" mnie za brak wibratora przy układaniu betonu na stropie. Jestes zwiazany z budownictwem (to nie kpiny) ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 07.12.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 oczywiście wypadkowa siła jest jedna jakby rozpatrywać wszystkie siły w tej chwili to wypadkowa wszystkich wyszłaby = 0 w końcu wszystko stoi i jakoś sie trzyma Nic nie stoi wiecznie Jakos nikt nie porusza obciazen dynamicznych . Dach ciagle pracuje . To nie są obciążenia dynamiczne. Parcie wiatru , czynnik bardzo istotny przy projektowaniu zwlaszcza budowli wysokich , jest obciazeniem dynamicznym , chociaz w obliczeniach zaklada sie , ze dziala ono statycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.12.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 ... przemawia do mnie fakt że mocniejszym połączeniem byłby delikatny zacios i połączenie gwoździami i tymi płytkami lub wykonanie siodełka ... wątpie czy cokolwiek do Ciebie przemawia ... na razie wiesz wszystko lepiej ... moze przemówi jak Ci sie ten dach na głowe zawali ... bedzie merytorycznie i tragicznie zarazem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 07.12.2006 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 ... przemawia do mnie fakt że mocniejszym połączeniem byłby delikatny zacios i połączenie gwoździami i tymi płytkami lub wykonanie siodełka ... wątpie czy cokolwiek do Ciebie przemawia ... na razie wiesz wszystko lepiej ... moze przemówi jak Ci sie ten dach na głowe zawali ... bedzie merytorycznie i tragicznie zarazem pzdr nic nie wiem lepiej!!! zdaję sobie tylko sprawę że na to połączenie działają rózne siły i będą działały czy tego ktoś chce czy nie nie wiem natomiast jak działają które mają wieksze znaczenie a które nie przeliczając wytrzymałości elementów budowalnych własnie bierze sie siły pod uwagę i wybaczcie że nie wierze w opinię nie poparte argumentacją bo jak przeczytacie cały watek zobaczycie że opini jest mnóstwo niekiedy całkiem sprzecznych. jak myslicie kogo mam słuchać jeśli nie podajecie merytorycznych argumentów. i piszcie o braku dziękowania - bo to tylko świadczy że nie czytacie wątku bo juz dziękowałem A to że piszę różne rzceczy, które wy traktujecie jako mądrzenie się wynika z faktu że przeszukuje net czytam i gadam z osobami i prowokuję Was do bardziej wnikliwej dyskusji!!! przecież nikt nie nakazał grzecznie czytac co inni napiszą jak sie zada pytanie czy ktoś jest z Was dekarzem?? cieślą?? inspektorem?? inżynierem konstruktorem?? czy ktoś się na tym na serio zna?? tak pytam żeby wiedzieć które opinie są poparte rzeczywista wiedzą bo nadal nie wiem czy tak może pozostac czy trza z tym coś zrobić [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2006 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 ... ja sie pytam co się stanie gdy na dach wrzuci sie kilka ton dachówki kierunki działań sił sie nie zmienią zmienią sie ich wartości czyli równowaga sił może zostać zachwiana = dach mi spada na łeb oprócz kilku ton dachówki wyobraź sobie Prymasek kilka ton topniejacego sniegu i parcie wiatru na jedna tylko połać /gdzie druga będzie podsysana/ skumuluja sie najbardziej niekorzystne siły, a jętka zamiast sie zakleszczyć z krokwa - wysliźnie sie spod niej bo niej - powstanie na tym połaczeniu /z bardzo duzym prawdopodobieństwem/ luz po dosuszeniu drewna na dachu .... jętka i krokiew nie będa sie nawet stykac a kilka gwoździ /o niewiadomej srednicy/ i po dwie blaszki na jedno połaczenie nie utrzymaja ugiecia krokwi ... i sie pytam czy takie połączenie daje gwarancję że siły nadal będą sie równoważyć żeby nadal stało i nie ma tu żadnego gdybania ... jesli nie chcesz gdybac na forum to zadzwoń do projektanta który ten dom projektował i ma wszystkie dane takie jak: kąt nachylenia dachu, rozpietość między podparciami, przekroje drewna, cięzar dachu itp. - który ma jednoczesnie obowiązek spełniania nadzoru autorskiego nad projektem i uzyskasz wiarygodna odpowiedź ... ja swoje zdanie powtórze - to połaczenie wg mnie nie tylko nie stanowi wezła ciesielskiego lecz przeciwnie - osłabia krokiew wbiciem kilku gwoździ w to miejsce blaszka i mały zacios spełniałaby role gdyby jętka była umieszczona prostopadle do krokwi /coś na kształt miecza/ blaszki na Twoim dachu to tylko atrapa - przykro mi ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.12.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 oczywiście wypadkowa siła jest jedna jakby rozpatrywać wszystkie siły w tej chwili to wypadkowa wszystkich wyszłaby = 0 w końcu wszystko stoi i jakoś sie trzyma Nic nie stoi wiecznie Jakos nikt nie porusza obciazen dynamicznych . Dach ciagle pracuje . To nie są obciążenia dynamiczne. Parcie wiatru , czynnik bardzo istotny przy projektowaniu zwlaszcza budowli wysokich , jest obciazeniem dynamicznym , chociaz w obliczeniach zaklada sie , ze dziala ono statycznie. W tym przypadku wystarcza współczynnik, więc de facto obciążenia rozpatruje się jako statyczne o czym pisałem i o czym piszesz teraz Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.12.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 ... przemawia do mnie fakt że mocniejszym połączeniem byłby delikatny zacios i połączenie gwoździami i tymi płytkami lub wykonanie siodełka ... wątpie czy cokolwiek do Ciebie przemawia ... na razie wiesz wszystko lepiej ... moze przemówi jak Ci sie ten dach na głowe zawali ... bedzie merytorycznie i tragicznie zarazem pzdr nic nie wiem lepiej!!! zdaję sobie tylko sprawę że na to połączenie działają rózne siły i będą działały czy tego ktoś chce czy nie nie wiem natomiast jak działają które mają wieksze znaczenie a które nie przeliczając wytrzymałości elementów budowalnych własnie bierze sie siły pod uwagę i wybaczcie że nie wierze w opinię nie poparte argumentacją bo jak przeczytacie cały watek zobaczycie że opini jest mnóstwo niekiedy całkiem sprzecznych. jak myslicie kogo mam słuchać jeśli nie podajecie merytorycznych argumentów. i piszcie o braku dziękowania - bo to tylko świadczy że nie czytacie wątku bo juz dziękowałem A to że piszę różne rzceczy, które wy traktujecie jako mądrzenie się wynika z faktu że przeszukuje net czytam i gadam z osobami i prowokuję Was do bardziej wnikliwej dyskusji!!! przecież nikt nie nakazał grzecznie czytac co inni napiszą jak sie zada pytanie czy ktoś jest z Was dekarzem?? cieślą?? inspektorem?? inżynierem konstruktorem?? czy ktoś się na tym na serio zna?? tak pytam żeby wiedzieć które opinie są poparte rzeczywista wiedzą bo nadal nie wiem czy tak może pozostac czy trza z tym coś zrobić [/url] Gdyby nie to,że mi się w domu spalił komputer to bym Ci to policzył (na kompie miałem normy i wytyczne), w pracy nie mam nic nistety dotyczacego drewna bo generalnie konstrukcjami drewnianymi się nie zajmuje, jak już to raczej stal i żelbet. Gdzieś miałem ciekawy artykuł z "Przeglądu budowlanego" w którym sa dokładnie opisane wszystkie połączenia. Połączenie " z blachą" nie wydaje mi się takie złe, w konstrukcjach stalowych czasami jak styk też się podobne wykonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 no to moze zacytuje co na ten temat pisze konstruktor Inwestora który specjalizuje sie w konstrukcjach drewnianych /dachowych/ Jestem ciekawy jak jest u Was drodzy forumowicze,bo ja mam mocowaną jętke do krokwi tylko jedną śrubą i to bez zaciosu.Efekt jest taki że dach mi się rozjeżdża, a wykonawca twierdzi ze tak jest poprawnie.Dach jest pokryty dachówką ceramiczną. Jak to !!! Czy masz jętkę przykreconą z boku do krokwi jedna śrubą ??? Czy dobrze zrozumiałem. Jeśli tak to jakieś koszmarne nieporozumienie Kto ci to tak wymyslił . W krokwi od czoła powinien być zrobiony zacios i czołowo dostawiona jętka do krokwi. Podkreslam czołowo a nie z boku !!!.Jętka powinna być najlepiej mocowana do krokwi kawałkami desek tzw. nakładkami po obu stronach przy pomocy gwozdzi nie przechodzacych na wylot w liczbie ok 5...7 szt. To tak twierdzi mój konstruktor który specjalizuje sie w konstrukcjach drewnianych. Może Ty masz więźbe nie jętkową tylko kleszczową (2 kleszcze na jedna krokiew) ??? To wtedy kleszcze przykreca się do krokwi minimum dwoma śrubami na wylot. Pozdrawiam http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=quote&p=437974 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts