Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga odsetkowa - czy się należy

arekp

Recommended Posts

Kupiłem dom w stanie surowym. Otrzyamłem decyzję przeniesienia pozwolenia na budowę. Wykończyłem go i oddałem do użytku. Wcześniej wziąłem kredyt na zakup i dokończenie budowy (takie jest sformułowanie w umowie kredytowej).

US twierdzi, że nie należy mi się ulga odetkowa, bo ona jest dla tych, którzy wzięli kredyt na budowę domu a nie na dokończenie budowy. Czy US ma rację?

Należy się, mam na to pisemną odpowiedź z US. Opisałem dokładnie stan faktyczny i US przyznał mi rację - mam prawo skorzystać z ulgi. Jednak później panie w US dopatrzyły się, że w umowie kredytowej jest wyrażenie: "na wykończenie budynku mieszkalnego", a powinno być "na budowę domu'. I to wg tych pań mnie dyskwalifikuje. Chodzi mi o to, żeby ktoś z Was się do tego ustosunkował. Panie twierdzą, że w ustawie jest napisane, że ulga należy się na budowę domu, więc w umowie kredytowej musi być "na budowę domu".

One zgadzają się, że ze stanu faktycznego wynika moje prawo do ulgi, że faktycznie budowałem, itp., ale jest złe wyrażenie na umowie.

• 2 weeks później...

Witam,

Z moich doswiadczen odnośnie kredytow:

Banki udzielają kredytów hipoteczny na budowę domów a pozyczek hipotecznych na wykonczenie. Jezeli faktycznie brales kredy hipoteczny to bank powinien podpisac aneks do umowy zmieniając zapis celu kredytu (oczywiście zrobili skuche i nie powinni pobierac oplat za aneks).

Pozdrawiam

djedgar