Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jotul slabo grzeje albo nie wiem co...

Recommended Posts

witam!prosze o porade wszystkich specow od kominkow.Mam parterowy murowany dom z cegly,nie ocieplony jeszcze styropianem,powierzchnia 98metrow kw.grubosc muru jakies 0,5 metra.Postanowilem sobie ze ogrzeje to wszystko kominkiemz wymuszonym DGP,postawilem na jakosc-kupilem jotula panorame 18,podobno moze ogrzac dom 200metrowy.Firma rozprowadzila po strychu rury ,najdluzsza moze ma z 10 metrow.Jest aparat nawiemny az 600m3/h.Ciagle pracuje,pompuje to cieplo i nic..Ciagle chlodno,pale juz 3 tydzien.Przez boczne otwory na kratki w czopuchy widac ze rura prowadzaca do aparatu nawiewnego wisi nad samym wkladem,rzeczywiscie kiedy wlozyc tam reke czuc jak gorace powietrze jest zasysane jak z odkurzacza.Temperatura przy ciaglym paleniu w domu po 3 dniach palenia osiaga15-16 stopni-kiedy na dworze nie ma jeszcze mrozow!Nigdzie nie pracuje jeszcze i dokladam co 1,5-2godziny drewno bo po tym czasie nie ma juz plomieni,a kiedy jest sam zar w kominku to kiepsko leci to cieplo z rur w suficie.Nie wyobrazam sobie dokladania raz na 8 godzin.Drewno-brzoza roczna polupana na kawalki 40cm szerokosci 8cm.jak upchne drewno w kominek to spali sie to w ciagu1,5-2 godzin.Poradzcie co robic.Jest 7 pomieszczen.rury doprowadzajace cieple powietrze zamontowane w suficie.Boje sie co bedzie jak przyjda mrozy...

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Musisz mieć fatalnie ocieplony dom. Przy tak małej powierzchni 98m2 powinien być ukrop. Przy takich temperaturach jakie są obecnie - okoo 10C prawie wogóle nie trzeba grzać. Piszesz że masz 0.5metrowe ściany, napisz z czego? Może masz jakieś nieszczelności w oknach czy drzwiach? :cry: :o

I jeszcze jedno -to nie chodzi o to jaki masz kominek czy to jest Jotul czy inny bezmarkowy. Może nie umiesz palić w kominku?

Po rozpaleniu zamykaj wszystkie przepustnice czyli wlot powietrza na dole kominka i górną zasuwę. Musisz doprowadzić do powstania żaru - który jest najbardziej skuteczny energetycznie.

dolna zasuwe pod drzwiczkami zamykam,ale kiedy zamkne zasuwe nad drzwiczkami ogien przygasa,no chyba ze juz sie naprawde mocno kotluje to wtedy sie pali.mam nowe okna ,szczelne z pcv pieciokomorowe,na stropie mam dodatkowa wylewke a pod nia byl dany styropian .mur jest z cegly i ma w srodku wolna przestrzen powietrzna,calosc ma 50 cm,tak ze patrzac z boku jest cegla na 14 cm potem szczelina w murze i 25 cm cegly .wlasnie bylem w domu rozpalic w kominku-wczoraj napalilem kolo 22 i bylo 15 stopni,a teraz jak poszedlem to jak dobrze rozgrzebalem to byl jeszcze zar,ale w domu tylko 13 stopni..co robic?

Przy takiej powierzchni nie trzeba wcale domykać szybra,zamykać kratek itp... przecież jak w 4-5 godz nachajcujesz drewnem to musi być temperatura...16 stopni? ..przy tych temperaturach zewnętrznych nie grzejąc w ogóle lub grzejąc minimalnie, po godzince dziennie powinno być 13-15stopni.

U mnie ,co prawda dom ocieplony kubatura 380m3 tylko parter 140m2, jak włożę 3 kawałki dębiny na rozpalone "drewienka" temperatura skacze z 20-21 na 23-24stopnie i trzyma minimum do 3-4 w nocy (testowane na sobotnich nasiadówach nocnych :D )

Tak poczytałem i tylko jedno przychodzi mi do głowy.

Masz dach w domu ????

ja nie mam żadnych rozprowadzeń, temp w domu 10C a po całym dniu palenia (świeżą czereśnią) miałem już 20C a na górze 17C. W nocy nie paliłem i rano było po 15C. Czyli dom w jeden dzień nagrzał się o 5C.

Przez boczne otwory na kratki w czopuchy widac ze rura prowadzaca do aparatu nawiewnego wisi nad samym wkladem,rzeczywiscie kiedy wlozyc tam reke czuc jak gorace powietrze jest zasysane jak z odkurzacza.

Jak to "wisi" i mozna "wlozyc reke" ?! Powinna wychodzic z dystybutora, tzn. blaszanej obudowy wkladu. Inaczej zaciaga gorace ale i zimne z pomieszczenia. Tam jest normalnie nawet 100 stopni, jesli mozesz tam wlozyc reke, to znaczy zimne jest zaciagane.

Drewno-brzoza roczna polupana na kawalki 40cm szerokosci 8cm.jak upchne drewno w kominek to spali sie to w ciagu1,5-2 godzin.

Brzoza jest stosunkowo kiepska (najlepsze twarde drewno jak dab, buk, grab) a juz pocieta na galazki 8cm to jak palic zapalkami. Musza byc grube polana ok. 15cm (ja daje nawet grubsze). Dolny naplyw powietrza w drzwiczkach tylko do samego rozpalania. Kominek zaladowany grubymi polanami i gdy juz ogien dobrze buzuje zamykamy rowniez doplyw u gory. 6-8 godzin musi wytrzymac. Obecnie masz raczej spalarnie drewna - wiekszosc ciepla idzie w komin.

I jeszcze jedna kwestia - czy masz doprowadzone powietrze do spalania z zewnatrz (szczelna rura)? Jesli nie, to przy takim trybie spalania drewna jaki masz obecnie twoj kominek niewiele sie rozni od otwartego. Chlodne powietrze jest zaciagane przez wentylacje i wychladza dom. Sprawdz kierunek ciagu w kratkach wentylacyjnych.

az mi sie wierzyc nie chce..moja zona jest juz zalamana bo tyle pieniedzy poszlo na inwestycje a tu ciagle zimno.myslalem ze to normalne ale jak piszecie o temperaturach 20 st. w jeden dzien..pozazdroscic.dach mam-zbite deski na nich papa potem folia a na koncu nowa blachodachowka,czyli ok.strop tez ocieplony.ale moze to wina komina?przekroj 14 na 27 prostokatny.ale wydaje mi sie ze ciag ma calkiem niezly

o co chodzi?????(podeslalbym fotki ale nie wiem jak)

I jeszce jedna kwestia - czy masz doprowadzone powietrze do spalania z zewnatrz (szczelna rura)? Jesli nie, to przy takim trybie spalania drewna jaki masz obecnie twoj kominek niewiele sie rozni od otwartego. Chlodne powietrze jest zaciagane przez wentylacje i wychladza dom. Sprawdz kierunek ciagu w kratkach wentylacyjnych.

Eeee - ja mam rure fi 160 bez regulacji otwarta cały czas na 100% i nie wychładza.

a moze wlasnie cos z wentylacja jest nie tak?w kuchni(po drugiej stronie kominka)jest kratka wentylacyjna i slychac swist i szum jakby wialy jakies wiatry w wentylacyjnych przewodach

To bedzie tylko objaw. Przyczyna to prawdopodobnie (chociaz az trudno uwierzyc) brak dystrybutora i brak doprowadzenia powietrza z zewnatrz do spalania bezposrednio do kominka (dwa otwory od gory z przodu wkladu - cecha charakterystyczna Jotuli - ale normalnie zakrywa je dystybutor i sa niewidoczne).

U mnie w pierwszej wersji zrobiono "maly" blad - byl bypass w razie braku zasilania bez przepustnicy zwrotnej. Efekt - turbina tak zaciagala powietrze tym bypassem, ze po rozpaleniu robilo sie w kuchni zimno "jak w psiarni". A to bylo tylko 400m3/h. Jesli masz 600m3/h to przy kubaturze twojego domu pelna wymiana powietrza jest raz na pol godziny. Nawet Jotul 18 moze nie dac rady tego ogrzac.

powietrze jest doprowadzane(tak mi sie wydaje,nie bylo mnie przy montazu)dwie rury widac i sa na gorze wkladu,rura 100 wystaje na zewnatrz,jest pod podloga

Sa w tym dwie rzeczy: dobra - masz to doprowadzenie z zewnatrz. Zla - nie masz blaszanego dystrybutora nad wkladem i twoja turbina tloczy nie gorace, ale co najwyzej letnie powietrze, a takim nie ogrzeje sie domu. To powazny blad w sztuce i trzeba to reklamowac.

W dodatku turbina jest chyba zle dobrana i zaciaga powietrze przez wentylacje. Jesli ja wylaczysz (zmniejszysz obroty) powinno sie zrobic cieplej (!) przynajmniej w salonie i otoczeniu. Trzeba tez zapewnic powietrzu latwa mozliwosc powrotu, czyli np. kratki u dolu drzwi do innych pomieszczen lub wrecz otwarte - cieplo rozejdzie sie samo, chociaz troche trudniej.

Jedno ostrzezenie, mozesz nie miec wystarczajacej ilosci otworow w obudowie (jesli byly projektowane pod obieg wymuszony, chociaz trudno tu mowic o sensownym projekcie). U mnie brak odpowiedniego chlodzenia kominka skonczyl sie peknieciem wkladu. Tak, czy inaczej cos musisz z tym zrobic, bo takze teraz sam kominek moze nie byc odpowiednio chlodzony.

No i zmien sposob palenia w kominku: grubsze polana i zamykanie doplywu powietrza po dobrym rozpaleniu.

zawsze sie uzywa dystrybutora?ktos mi powiedzial ze dystrybutor jest dobry na grawitacyjny obieg a na turbine mozna go nie uzywac .ale rzeczywiscie sam sie zastanawialem nad tym ze gdyby to ogrzane powietrze bylo zamkniete w szczelnej komorze dystrybutora to temperatura w rurach bylaby wyzsza.ciekawe ile zaplace za dystrybutor,poza tym trzeba rozebrac cala obudowe czopucha i budowa nowej..no ale jak mus to mus

drahma

nie jestem specem od kominków, nawet jeszcze z takim specem nie rozmawiałem, ale sporo już przeczytałem na ten temat, mnie osobiście nie interesuje wymuszone DGP mam zamiar robić grawitacyjne, ale powiem tak,

w twoim przypadku dystrybutor nie jest konieczny.

Dziwne trochę że taki kominek słabo grzeje. Jakie mogą być powody słabego grzania??

Wg mnie tak, zła izolacja termiczna kominka i pozostałego orurowania z turbiną włącznie, ale bardziej prawdopodobne jest to że turbina zasysa i wydmuchuje za szybko powietrze, które nie zdąży się ogrzać w komorze kominka.

Wydaje mi się że masz trochę dziwny ten układ, turbina bez regulacji??

Jak czytałem o wymuszonym DGP to regulacja była, ale pewny nie jestem, tak jak piszę żaden ze mnie fachowiec, proponuję zapytać fachowców.

Na forum forest-natura oraz darek B pisali mądre i cenne uwagi, pewnie się i tutaj odezwie ktoś z nich, poczekaj.

Pozdrowionka