Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chyba zwariuję !!!! LCD czy Plazma ????

pawcik7

Recommended Posts

Qrcze, juz mam dosyć :-(

oba tv 42 calowe są w podobnej rozdzielczości i cenie.

I nie wiem co wybrać :-(

Czytałem wiele juz na ten temat ... i dalej nie wiem :-(

wrrrrrrrr !!!

Nie wariuj.

1. jakie telewizory porownujesz ze soba ?podaj nazwe modeli lcd i plazmy

2. skad bedziesz mial sygnal ? /kablowka, antena sat, ntv, cyfra, polsat / ?

3. jaki duzy pokoj - z jakiej odleglosci bedziesz ogladal?

4.czy masz kino domowe /zamierzasz miec/?

5.czy przewidujesz projektor?

Moze cos sie da pomoc :lol:

• 4 weeks później...

niedawno czytalam artykuł (tylko nie pamietam dokładnie w jakim pismie to było), na temat LCD i plazm wlaśnie, i z niego wynikało, że jednak nadal plazmy sa lepsze - chodzi o ogladanie, że lepiej sie na plazmie oglada, mozna patrzec pod kazdym katem itp. były tam jeszcze jakies inne argumenty, bardziej fachowe ale ich nie zapamietałam :wink:

Pisało tam tez, że lcd sa stale ulepszane ale i tak jeszcze na dzien dzisiejszy plazmie nie dorownują. Widac to chyba zreszta po cenie.

A tak przy okazji zapytam - słyszalam od znajomego, że plazma strasznie duzo prądu pobiera, prawda to?

A tak przy okazji zapytam - słyszalam od znajomego, że plazma strasznie duzo prądu pobiera, prawda to?

Tak, prawda.

42 cale, nowe to jakieś 250-350 W. Moc zależy od kontrastu, jasności obrazu itd.

Starsze modele wiećej. Oczywiście większa przekątna to też większy pobór mocy.

LCD to jakaś połowa tej mocy (przy tej samej przekątnej). Z tym że w LCD moc jest praktycznie stała - niezależnie czy ekran biały czy czasrny.

Ani jedno ani drugie - już chodzą słuchy o dwóch nowych technologiach :):)

To ja jeszcze poczekam :)

• 2 weeks później...

jesli faktycznie malo telewizje ogladasz to nie ma chyba sensu ladowac kasy w lcd czy plazme - zwykle telewizory sa dużo tańsze.

Kup sobie najwyżej taki panoramiczny.

My wlasnie mało telewizje ogladamy i tak sie zastanawiamy nad zakupem lcd lub plazmy. Z jednej strony to niepotrzebny wydatek pieniędzy, zwłaszcza, że nasz telewizor jest w dobrym stanie, stosunkowo nowy (2 lata). Ale z drugiej strony taki lcd lub plazma mniej miejsca zajmują - powiesi sie na ścianie i spokoj. Ten nasz to kolumbryna straszna, panoramiczny wlasnie, wielki.

• 3 months później...