bendzamin 06.12.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Czy ktos z Was stosował kształtki wieńcowe zamiast tradycyjnego deskowania wieńca? Czy zastosowanie kształtek ma równiez za zadanie m.in." spiąć" sciany nośne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 06.12.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 No właśnie. Skoro takie kształtki będą na całym obwodzie, to wieniec nie jest bezposrednio związany z ostatnią warstwą murowanej ściany. Wychodzi wtedy ściana/zaprawa/kształtka/wieniec zamiast ściana/wieniec. Może to i wygodne, ale czy "spina" ściany lepiej niż tradycyjny wieniec? hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.12.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 ściany to "spinają" stalowe pręty które są w wieńcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 06.12.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Wienieć musi być "przyklejony" do ciany?Na ciany nie działajš siły boczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 06.12.2006 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 wszystko ok tylko ze te kształtki wieńcowe opiera sie na scianie nośnej na sucho a jak zalejemy pręty to i tak stycznosci bezposrednio ze sciana nie ma. koszt takich kształtek to 17 zł zew. ( wym 60x24x30,5) oraz 15 zł wew ( wym 60x24)] http://foto.onet.pl/bwvqs,28oo819gowxc,5rvfs,u.html#5rvfs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 06.12.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Bo nie musi, o czym wiedzieli już Inkowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.12.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Na ciany nie działajš siły boczne. Od kiedy tak jest? A poważenie to siły działaja ale są często mniejsze niz obciązenie pionowe, ale należy pamętać głównie o obciązeniu wiatrem, jak również np rozpór dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 06.12.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Między inymi z powodu "rozporu" dachu stosuje sie wieniec.Generalnie na ściany działają siły pionowe.Jest to element zwieńczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 07.12.2006 03:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 widzialem te ksztaltki i cena mnie odstraszyla. to wygodne rozwiazanie bo wieniec jest automatycznie obnizony w stosunku do belek terriva o 4 cm. jednak nawet sam sprzedawca (duzy dystrybutor) odradzal. poczekalbym az to "sie sprawdzi". u siebie lepiej za bardzo nie eksperymentowac.ja mam ponad 67 mb wienca wiec koszt byl duzy w stosunku do deskowania. pozdr. aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 07.12.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Między inymi z powodu "rozporu" dachu stosuje sie wieniec. Z powodu rozporu dachu to ja montowalem zelbetonowe scianki kolankowe , gora scianki nie jest w poziomie , tylko pod katem dachu a u dolu wystaje zbrojenie , ktore zalewa sie razem ze stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.06.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Temat jakos zamarl.To go ozywie - jakie sa wasze doswaidczenia z ksztaltkami wiencowymi?Mamm miec robione terrive i murarze optuja za tym rozwiazaniem -wiem ze szybicej dla nich z drugiej strony deski szalunkowe to tez jakis koszt...Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 22.06.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 w mojej okolicy czasem pojawiaja sie te ksztaltki, ale wiem tez ze ceny nadal sa wysokie,ponoc inwestorow przekonuje wyzsza jakosc wiencowania - belki stropu oblane sa tez z dołu .... mnie nie przekonała .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 23.06.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Ja zastosowałem takie kształtki. Fakt troszkę to kosztowne.Sam będę robił strop więc jest to dla mnie bardzo duża wygoda, nie muszę robić szałunku na wieniec i podpory na belki stropowe.Robienie stropu z tymi kształtkami jest lekkie łatwe i przyjemne.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 10.07.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Ja zastosowałem takie kształtki. Fakt troszkę to kosztowne. Sam będę robił strop więc jest to dla mnie bardzo duża wygoda, nie muszę robić szałunku na wieniec i podpory na belki stropowe. Robienie stropu z tymi kształtkami jest lekkie łatwe i przyjemne.[/img] Czy dobrze rozumiem ze ksztaltki wiencowe "L" przy stropie terravita mogą byc budowane jako warstwa od razu na porotonie...natomiast na scianach nosnych w srodku gdzie nie bedzie kształtek dwie ostatnie warstwy na porotonie na to powinna byc cegła pełna i na niej powinny sie opierac belki od stropu? Palwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 11.07.2008 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Ja mam kształtki na wszystkich ścianach (kształtki zewnętrzne i wewnętrzne).Na wewnętrznych również robiłem ze względu na wieniec i zalanie belek od dołu.Przesyłam fotki jak mam zrobione na prywatnego bo tutaj nie potrafię dodać zdjęcia. Pozdrawiam[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 11.07.2008 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 ksztaltki typu U stawiane na zaprawie , zazbrojone , i zamontowane kotwy do murlaty , w scianach szczytowych zagiete na 1,5 m ..... takie wykonywalem , ale tylko pod wiezby platwiowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 11.07.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Ja też zastosowałam kształtki zewnętrzne i wewnętrzne na wieniec. Zdecydowała szybkość pracy i jej precyzja (zima za pasem ), murarze chwalili, po idealnie mogli wypoziomować strop, zabawy mniej niż przy deskowaniu, jednocześnie dystans dla belek terrivy . Jednynie cena, ale za drewno do szalowania też trzeba zapłacić. Zdjęcia są w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 11.07.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Ja też zastosowałam kształtki zewnętrzne i wewnętrzne na wieniec. Zdecydowała szybkość pracy i jej precyzja (zima za pasem ), murarze chwalili, po idealnie mogli wypoziomować strop, zabawy mniej niż przy deskowaniu, jednocześnie dystans dla belek terrivy . Jednynie cena, ale za drewno do szalowania też trzeba zapłacić. A wiec po konfrontacji murarze, kierownik budowy , inwestor - beda robic tak na scianach nosnych zewnetrzych kztałtki " L" układane na porotonie, na scianach wewnwetrznych kstałet niestosujemy bo sa podciągi wiec i tak trzeb szalowac i tu poroton na to warstwa cegiel pelnych i na tym belki... Na 94m2 stropu zamawiam 12,5 m3 betonu. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 11.07.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Byłem zdecydowany na zastosowanie kształtek, ale po ich wycenie i uzgodnieniach z murarzami została na zewnętrznych ścianach pomurowana warstwa połówki BK po zewnętrznej stronie, dzięki czemu nie potrzebne było zewnętrzne deskowanie wieńca.Szalunki były tylko wewnętrzne, aby stworzyć poduszke betonowę pod belki.Zgodnie z technologią zresztą. Jest OK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 16.02.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Gdzie można dostać takie kształtki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts