Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kształtki Wieńcowe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystko ok tylko ze te kształtki wieńcowe opiera sie na scianie nośnej na sucho a jak zalejemy pręty to i tak stycznosci bezposrednio ze sciana nie ma.

koszt takich kształtek to 17 zł zew. ( wym 60x24x30,5)

oraz 15 zł wew ( wym 60x24)]

http://foto.onet.pl/bwvqs,28oo819gowxc,5rvfs,u.html#5rvfs

widzialem te ksztaltki i cena mnie odstraszyla. to wygodne rozwiazanie bo wieniec jest automatycznie obnizony w stosunku do belek terriva o 4 cm. jednak nawet sam sprzedawca (duzy dystrybutor) odradzal. poczekalbym az to "sie sprawdzi". u siebie lepiej za bardzo nie eksperymentowac.

ja mam ponad 67 mb wienca wiec koszt byl duzy w stosunku do deskowania.

pozdr.

aresior

• 1 year później...
  • 3 weeks później...
Ja zastosowałem takie kształtki. Fakt troszkę to kosztowne.

Sam będę robił strop więc jest to dla mnie bardzo duża wygoda, nie muszę robić szałunku na wieniec i podpory na belki stropowe.

Robienie stropu z tymi kształtkami jest lekkie łatwe i przyjemne.[/img]

Czy dobrze rozumiem ze ksztaltki wiencowe "L" przy stropie terravita mogą byc budowane jako warstwa od razu na porotonie...natomiast na scianach nosnych w srodku gdzie nie bedzie kształtek dwie ostatnie warstwy na porotonie na to powinna byc cegła pełna i na niej powinny sie opierac belki od stropu?

Palwok

Ja też zastosowałam kształtki zewnętrzne i wewnętrzne na wieniec. Zdecydowała szybkość pracy i jej precyzja (zima za pasem :-) ), murarze chwalili, po idealnie mogli wypoziomować strop, zabawy mniej niż przy deskowaniu, jednocześnie dystans dla belek terrivy . Jednynie cena, ale za drewno do szalowania też trzeba zapłacić.

Zdjęcia są w dzienniku.

Ja też zastosowałam kształtki zewnętrzne i wewnętrzne na wieniec. Zdecydowała szybkość pracy i jej precyzja (zima za pasem :-) ), murarze chwalili, po idealnie mogli wypoziomować strop, zabawy mniej niż przy deskowaniu, jednocześnie dystans dla belek terrivy . Jednynie cena, ale za drewno do szalowania też trzeba zapłacić.

A wiec po konfrontacji murarze, kierownik budowy , inwestor - beda robic tak na scianach nosnych zewnetrzych kztałtki " L" układane na porotonie, na scianach wewnwetrznych kstałet niestosujemy bo sa podciągi wiec i tak trzeb szalowac i tu poroton na to warstwa cegiel pelnych i na tym belki...

Na 94m2 stropu zamawiam 12,5 m3 betonu.

Pawlok

Byłem zdecydowany na zastosowanie kształtek, ale po ich wycenie i uzgodnieniach z murarzami została na zewnętrznych ścianach pomurowana warstwa połówki BK po zewnętrznej stronie, dzięki czemu nie potrzebne było zewnętrzne deskowanie wieńca.

Szalunki były tylko wewnętrzne, aby stworzyć poduszke betonowę pod belki.

Zgodnie z technologią zresztą. Jest OK.

Pozdrawiam

• 7 months później...