Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rocznik 63 - czyli 40 lat minęło

Gość res

Recommended Posts

Gość res
Ciekaw jestem jak oceniacie te 40 lat. Robiliśmy maturę w stanie wojennym, studiowaliśmy w beznadziejnych latach końca PRL-u i w tym czasie zaczęliśmy pracę. I przyszła wolność. Czy byliśmy do niej przygotowani? Czy urodziliśmy się za wcześnie czy za późno, by odnaleźć się w III RP?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na początek wszystkiego najlepszego dla jubilatów!

Nie rozumiem jednak pytania. To znaczy pytanie samo w sobie tak, ale sensu nie rozumiem. Nie wydaje Wam sie frustrujące ciagłe myslenie co to by było gdyby? Moi rodzice soa po 50 i często w domu słusze głosy żalu, że ich pokolenie było i jest stracone...Mam znajomych ok 40 i równiez ich zdaniem urodzili sie nie w ten czas, jedni za wcześnie inni za późno zazdroszcząc oczywiście młodszym lub starszym (odpowiednio). Moi najbliźsi znajomi, przyjacele ze studiów i nie tylko sa ok 30, a raczej tuż przed i wiecie co? Też w dużej części sa niezadowoleni. Tutaj przeważaja zdania, że za późno, że ci troszkę starsi to mieli dopiero szansą na start a w ogóle to dopiero nasze dzieci będą miały dobrze....Ludzie, a może przestac tak marudzić i ze spokojem przyjąć to zycie jakie jest i kiedy jest?

Pozdrawiam

Nie wszyscy mogą się pochwalić ,,wojenną" maturą, nie wszystkim nad akademikami latały śmigłowce, nie na wszystkich po studiach czeka praca, nie wszyscy na początku lat dziewięćdziesiątych mieli po swojej stronie młodość,wykształcenie i kilkuletni staż zawodowy...

63 to jest ten rocznik!!!

LEPIEJ nie mogliśmy trafić (a raczej nasi Rodzice)!!!

POZDRAWIAM WSZYSTKICH RÓWNOLATÓW!!!

RÓWNOLATY POZDRAWIAJĄ CIEBIE!!!

Ach, matura '82.... A studniówka? Żeńska klasa humanistyczna była zobligowana do zabawy z chłopakami z jednostki wojskowej, ale nikt nam nie powiedział, że w związku z tym godzina milicyjna nas nie dotyczy :sad: i impreza skończyła się przed 23-cią...

Nie było netu, komórek i świetnych programów dla młodzieży, pół życia spędzało się w kolejkach za wszystkim, a na dodatek fajansiarze (czyt, klasa polityczna - tfu!!!) wyrąbli nas z marzeń i nadziei...

Ale mimo wszystko to dobry rocznik :grin:!

Pozdriv!!

Z marzeń i nadziei nikt mnie nigdy nie wyrąbie!!! Ani tamta ani obecna (a może to ta sama? :grin:)ekipa rządząca,ani fachowcy na budowie, trzeba trzymać się marzeń...choćby budować 10 lat :grin:!!!

A jak przychodzi zwątpienie to słucham ,,I'M GOING SLIGHTLY MAD" (QUEEN)i wierzę, że niedługo posłucham ,,WE ARE THE CHAMPIONS" :grin: !!!

Powodzenia w budowaniu przyszłości i domów!

63 - to rocznik mojej siostry i prawie mój.I wiecie -tak naprawdę to tylko my mieliśmy szansę .BO w 89 byliśmy juz te pare lat w dorosłym świecie , przeważnie parę lat po studiach ,młodzi i pełni odwagi. A jak wykorzystaliśmy tą szansę której nie mieli ani nasi rodzice, ani nie będą jej miały nasze dzieci - no to każdy pewnie inaczej. Ale marudzić to może kazde pokolenie -tylko nie nasze. Pozdrowienia _ Marzena

A ja jestem rocznik 64 (chyba nie gorszy od 63 :smile:))i podobnie jak Teska cieszę się tym co mam. Cieszę się, że skończyłam studia, że mam dzieci i zaczęłam budować dom. Każdy dzień zbliża mnie do tej chwili, w której będę mogła powiedzieć - jak dobrze być U SIEBIE. Moje brzozy już trochę podrosną i siedząc przed kominkiem, w taki deszczowy dzień jak dziś, otulę się spokojem chwili, nasycę zapachami wpływającymi przez okno i śpiewem skowronków, które narazie śpiewają nad poziomem 0. Pozdrawiam serdecznie

Dorka

Gość debiutant
Ja też uważam, że ten rocznik miał ciekawą biografię, bo w odpowiednich momentach "ziemia trzęsła się pod stopami". To było ciekawe zacząć w PRL, a rozwinąć skrzydła w III RP. Mnie udało się w latach prosperity 95-97, zbudować dom. No a teraz ciekawy jestem jak w tych trudnych czasach będzie rozwijać się "logika" tego pokolenia po 40-tce. Nie jesteśmy kombatantami żadnych walk ani idei, jesteśmy raczej pokoleniem Walendziakowych pampersów, czyli ludzi, którzy załapli wiatr w żagle po 89 roku. A co dalej?

On 2003-05-08 12:13, Krystian wrote:

Z marzeń i nadziei nikt mnie nigdy nie wyrąbie!!! Ani tamta ani obecna (a może to ta sama? :grin:)ekipa rządząca,ani fachowcy na budowie, trzeba trzymać się marzeń...choćby budować 10 lat :grin:!!!

Marzyłem, że w tym kraju rządzić będą ludzie mądrzy i prawi.

Miałem nadzieję, że nie będą zachowywać sie w sposób niegodny osoby na odpowiedzialnym stanowisku.

Marzyłem, że korupcja będzie występować tylko w jakichś dalekich, dziwnych krajach i w filmach.

Miałem nadzieję, że człowiek przyłapany na czynie niegodnym chociażby się zawstydzi i naprawi zło, które wyrządził.

Marzyłem, że człowiek zajmujący się zawodowo jakąś dziedziną będzie w tej dziedzinie prawdziwym fachowcem.

Miałem nadzieję, że takich fachowców będzie wielki wybór, i wszyscy będą grali fair.

Marzyłem, że prasa i inne media będą uczciwe wobec swoich odbiorców.

Miałem nadzieję, że nigdy nie da się ich kupić.

Marzyłem, że z normalnej pracy da się żyć godnie.

Miałem nadzieję, że poza pracą będzie miało się chęci na jeszcze coś oprócz niej.

Chyba byłem głupi...

No cóż z przykrością muszę stwierdzić, że to są marzenia idealisty. Zestaw takich zrealizowanych marzeń prawdopodobnie nie funkcjonuje w obrębie naszego gatunku. Człowiek jako rasa jest zbyt zróżnicowany i indywidualny. Myślę, że jak się rozejrzysz to znajdziesz prawdziwych fachowców i uczciwych do bólu (no może z wyjątkiem polityków). Niestety proporcje ludzi o jakich marzysz jest mniejszość.

Ryczący 30 latek

ponury63, myślę,że tak na serio każdy marzył i marzy o tym co TY, gdyż życie w kraju mądrze rządzonym, dalekim od korupcji i niegodziwości a pełnym uczciwych fachowców (nie tylko budowlanych :lol:)jest marzeniem...

Rzecz w tym, aby nie przejmować się czymś, na co nie mamy wpływu...i będzie :cool:

Przykład: Wejdziemy do UE? Ja pójdę głosować na TAK, i będę się cieszył jak takie będzie zdanie większości, ale jeżeli wynik będzie inny to go uszanuję i nie będę przeżywał rozterek Kordiana...(bo jestem Krystian :grin:)

Dla poprawy humoru pomyśl ile marzeń Ci się spełniło :eek:?

Pozdrawiam!

• 5 weeks później...
Zapisuję się do klubu.

W styczniu "stuknęło" mi dokładnie 40 lat.

"Stuknęło" mi też żeby postawić dom :grin:

A może mi "odbiło" a nie "stuknęło" :grin:

Ja też pierwotnie chciałem zacząć budowę w roku 40-tych urodzin... :wink: , ale poukładało się trochę wcześniej... 8) .

Miałem skończyć na swoją 50-kę, no i przeprowadzić się na emeryturkę...

ale wygląda na to, że ładnych parę latek będę dojeżdżał jakieś 60km w jedną stronę (przez Dąbrowę Górniczą , Sosnowiec, Katowice) z uwagi na zmiany w ustawie emerytalnej :evil: i wcześniejsze zakończenie budowy... :p

• 3 months później...

Pamiętacie jak w TV pokazywali w latach 70-tych " czterdziestolatka" . Jaki to był wtedy dla mnie stary facet. A teraz co my mamy o sobie powiedzieć :cry: . Ale było nie było mamy lepiej niz 50-tki nie mówiąc juz o 60,70 itd. i poza tym mogliśmy trafić np. zamiast do Polski to do Korei , Kuby czy na inną Białoruś. Patrząc z tego punktu widzenia jest dobrze. Logika może troche pokrętna ale zawsze pocieszająca.

Pozdrawiam 63-ki . Aha a gdzie sie podziały te wszystkie fajne dziewczyny . Jakos mam problemy ,żeby je spotkać - czyżby one zmieniły sie jeszcze bardziej niz chłopcy.

Robert