Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Iwony & Leszka - domek APS 147

Gość It****

Recommended Posts

Gość It****

Witam wszystkich zaglądających :)

To na razie jeszcze plany, ale już po wyborze projektu (uff......) i małych zmianach na działce. Działeczka znajduje się pod Gdańskiem i ma 1500 m. Urocze otoczenie na domek naszych marzeń.

Tutaj na zdjęciu działka po pierwszej niwelacji (ścięciu górki), ale to jeszcze nie koniec zmian :wink:

http://www.eduinnowacja.pl/DOMEK/dzialka%202006_12_02.jpg

Budowa ruszy (mamy taką nadzieję :p ) w przyszłym roku na lato lub jesień.

Gość It****

Zaczynam "ulubioną" papierologię :evil:

Mapka dla celów projektowych już (ufffff) zamówiona.

Jestem trochę przerażona ile jeszcze załatwiania przede mną.

Jesteśmy po pierwszej wizycie u Pani Architekt. Muszę przyznać, że namieszało nam to w głowach. :( i dało dużo do myślenia. I znowu usiedliśmy nad projektami APS 101 i 147. Myślimy, kombinujemy, przestawiamy i przeliczamy...

Ale dzięki temu pojawił się pomysł jak by tu powiększyć łazienkę na dole.

Chyba jednak zwycięży opcja oszczędnościowa i zostaniemy przy 147 (z dużymi przeróbkami) - w końcu i tak liczy się to, że będzie to NASZ domek. :lol:

O zmianach napiszę później - jak już uzgodnimy to z architektem.

Gość It****

Po wczorajszej wizycie na działce okazało się, że mamy już prawie wyrównany cały teren pod dom. Czyli coś się "rusza". Wiemy już też trochę więcej o tym czego chcemy, jeżeli chodzi o takie rzeczy jak typ ściany, itp. Ale w polu jeszcze ostateczne decyzje co do projektu no i zmian.

http://www.eduinnowacja.pl/DOMEK/dzialka%202006_12_17.jpg

• 1 month później...
Gość It****

Po długich bojach z architektami - jeden zastanawiał się od świąt i w końcu dzisiaj odmówił, drugi zażyczył sobie "tylko" 8 000+vat :evil: - ruszyło się ! :)

Jak się okazało wróciliśmy do tego, od którego zaczynaliśmy wywiad. Za wszystko weźmie:

- adaptacja z naszymi zmianami - 1 500

- za zmianę ściany 2W na 3W - 500

- projekt szamba 700

- projekt przyłącza wod-kan 250

- plus wszystkie uzgodnienia robią sami i mam spokój !

Suma: 2 950 (zamiast 8000 +vat)

Projekt przyłączy energii - we własnym zakresie, czyli męża kuzynki :wink:

Nasze zmiany w projekcie (tylko te najważniejsze):

-częściowe podpiwniczenie

-poszerzony garaż i przeniesiony na poziom piwnicy

-kotłownia w piwnicy pod kuchnią - jeden wspólny komin z kominkiem

-w miejscu dawnego garażu - pom.gosp.z wyjściem na ogród

-w miejscu dawnej kotłowni i pom.gosp - łazienka i pralnio-suszarnia

-na parterze zlikwidowane wc - zamiast tego powiększony wiatrołap

-do salonu dodany wykusz ala aps 101, wyjście na taras od strony zach

-zamiast wentylacji grawitacyjnej - mechaniczna z GWC i (pewnie później) rekuperatorem

Wnioski o warunki do energii i wodociągów już poskładane.

A - i dzisiaj "osobiście" dotarła mapka do celów projektowych od geodety (600 zł). Mogę polecić - dość szybko i solidnie.

No i w końcu zamówiłam projekt z pracowni (zaliczka wpłacona).

A więc od przyszłego tygodnia ruszamy ze zmianami i całą resztą. :D

"Tylko" teraz znaleźć wykonawcę stanu surowego .... :roll:

• 2 weeks później...
Gość It****

Umowa z architektem podpisana-okazało się jednak, że to co mi się wydawało, że jest w cenie czyli "usługa dokumentacji" kosztuje 1200; doszło jeszcze trochę kasy za likwidację 2 słupów na strychu. No i zdecydowaliśmy się na badanie gruntu 600. W sumie będzie nas to wszystko kosztowało 5 800. Mimo wszystko nie jest źle. Pozwolenie ma być do końca kwietnia. Czyli generalnie możemy ruszać od maja. Mam taką nadzieję. :p

A tu nasz domek po przeróbkach-to są takie nasze rysuneczki :)

http://www.eduinnowacja.pl/domek/elewacje.jpg

• 2 weeks później...
Gość It****

Wniosek o warunki prądu złożony po Świętach, podobno już są wydane i wysłane-a tu ich ani widu ani słychu :x

Coś mi się zdaje, że na warunki wody też sobie poczekam :cry: bo podobno mają w SNG zaległości i dużo wniosków. Babka też coś mówiła o tym, że ja niby 3 wnioski składałam :o A tego to już sobie nie przypominam, ciekawe o co chodzi ?

Badania gruntu już mają być lada dzień.

W temacie ekip: murarze-czekam na dwie wyceny, dekarze-zamówieni (40zł/m) :D, kierbud-zastanawiam się a raczej mój połówek już chyba wybrał (tego tańszego za 1500 ale zakres prac taki sam jak tego za 4000).

Walczę z wentylacją - trzeba zebrać wyceny i zdecydować się na jakiś projekt, co by go uwzględnić teraz jeszcze w trakcie zmian w projekcie.

Na telefony to chyba pójdzie fortuna .... :x

Gość It****

zapomniałam napisać, że trochę zmieniły się nasze zmiany w projekcie:

-podpiwniczenie-będzie tylko przeniesiony garaż z kotłownią na poziom piwnicy, poza tym nie ma więcej piwnicy (nie będzie wspólnego komina z kominkiem :( )

-zmiana stropów teriva na monolityczne

teraz czekam na info od architekta

• 3 weeks później...
Gość It****

nie było internetu i nie było łączności ze światem :wink:

ale już jest !

sprawy mają się tak - warunki z energii się znalazły, warunki z wodociągów odebrane, projekt się jeszcze przerabia u architekta, mam nadzieję, że lada dzień zobaczymy go ostatecznie przed oddaniem do urzędu

na razie sprawy stoją ... :(

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Gość It****

Cieszę się że zaczniesz wcześniej - może jakieś ciekawe doświadczenia wynikną z Twojej budowy. :)

Ja niestety jeszcze muszę poczekać na pozwolenie, bo dopiero projekt się "zadaptował". Na szczęście jeszcze nasze ekipy mają w tym roku termin. :D :D :D

• 1 month później...
Gość It****

no tak ... do teraz to specjalnie nic się nie działo, ale ruszyło :D

z najważniejszych: podpisanie umów z wykonawcami stanu surowego, z kierownikiem budowy, doczekanie się (nareszcie !) pozwolenia na budowę, no i znalezienie silki;

nie było łatwo, oj nie było ... ale liczy się efekt :)

jesteśmy zwarci i gotowi do budowy :D

może uda się ruszyć wcześniej niż w lipcu ... ?

ale i tak jest co robić do tego czasu - kredyt, dalsze wyrównanie działki, załatwianie wody, prądu, ciąg dalszy zakupu materiałów itp...

• 1 month później...
Gość It****

niby nic, jeszcze nie zaczęliśmy a już musieliśmy zdecydować: jakie dachówki (i tu rozczarowanie, myślałam, że w cementowych jest większy wybór), jakie kominy, i w związku z tym jaki piec gazowy i jaki kominek!

a ja sobie myślałam, że można to odłożyć na później ... :-?

czyli cały czas "na budowie", wyceny, informacje itd ...

i jeszcze w dodatku załatwianie kredytu: zaczęliśmy się orientować w ofertach banków w marcu, potem załatwiać papiery, a sama procedura składania wniosku i kompletowania dokumentów aż do uzyskania decyzji to 2 miesiące :roll:

ale wczoraj w końcu podpisana umowa, nie znaczy to że już jest kasa :( najpierw musi się "spłacić" kredyt w innym banku na działkę, jak to już będzie (tak za tydzień) to trzeba załatwić dokumenty o spłaceniu i do wykreślenia hipoteki i tak pewnie pod koniec miesiąca będzie pierwsza transza :x

i pewnie zaczniemy nie wcześniej jak myśleliśmy, tylko zgodnie z umową czyli od sierpnia ....

w sumie dużo nerwów ale jest już na dobrej drodze :D

• 1 month później...
Gość It****

a to niby miał być urlop ...

co się działo do tej pory:

- w końcu pozałatwialiśmy sprawy bankowo-kredytowe i pierwsza kasa już spłynęła :)

- zdecydowaliśmy się na firmę wod-kan-co-gaz - polecane Desto z Rumii (na razie wszystko o.k.), umowę chcemy podpisać pod koniec roku; cieszę się, że te instalacje będą zrobione przez jednych wykonawców - trochę mniej decyzji i szukania

- obejrzeliśmy w realu rekuperator i instalację wentylacji (tę mniej, bo wszystko było już zabudowane); i tutaj polecana firma rekuperatory.pl a ściślej pomorski oddział czyli p.Michał; póki co jesteśmy zadowoleni na tym etapie; niedługo podpiszemy umowę już na przyszły rok, bo terminy długaśne

- poorientowaliśmy się trochę w kominkach; wygląda na to, że będzie Hajduk, bo ma całkowite doprowadzenie powietrza spoza budynku co jest ważne przy wentylacji mechanicznej; tylko te wkłady dosyć drogie, no ale ładne zarazem ...

- podpisujemy umowę z dekarzem i zaliczkujemy już dachówki (niech na nas czekają); dachówki będą Euronit kolor grafit

no i najgorsza zmora dla mnie do tej pory, czyli prąd na działkę :x

mało z tego rozumiałam (i nadal) ale chyba udało się załatwić - okaże się w środę jak przyjedzie pan zakładać licznik

AAAAAAAA - i najważniejsze - ruszamy !!! (tak myślę :wink: )

powolutku, do przodu, najpierw geodeta, potem wykopy i ławy - na razie to wszystko nasza ekipa ma robić jednocześnie z kończeniem poprzedniej budowy

:D :D :D

• 2 weeks później...